22 октомври – Международен ден на заекващите

22 октомври – Международен ден на заекващите
Празници

22 октомври – Международен ден на заекващите

Международният ден на заекващите, отбелязвано на 22 октомври всяка година, се отбелязва, за да се разпространи осведомеността относно разстройството на речта, характеризиращо се с нарушения в плавността, известни като заекване или заекване. Заекването възниква чрез неволно повтаряне на думи и временни предизвикателства при произнасянето на звуци или думи, наред с други симптоми.

Заекването е комуникативно разстройство, при което повторенията — или необичайни прекъсвания на звуци и срички — нарушават потока на речта. Може също да има необичайни движения на лицето и тялото, свързани с говоренето. Международният ден за осведоменост относно заекването насочва полезен прожектор към заекващите и образова обществеността за причините.

На този ден различни местни, национални и международни организации се събират и провеждат няколко събития, медийни кампании, образователни дейности и онлайн ресурси, за да повишат осведомеността за трудностите, пред които са изправени хиляди хора, борещи се със заекването.

Значение на Международния ден на заекващите

ден на заекващите
22 октомври – Международен ден на заекващите снимка: freepik

Заекването е разлика в моделите на говора, причинена от загуба на контрол върху говора, което води до прекъсвания или „дисфлуенции“. Думата „заекване“ може да се отнесе или към специфичните нарушения на говора, обикновено причинени от хора, които заекват, или към цялостното състояние на общуване, което хората, които заекват, могат да изпитат.

Освен че създават дисфлуенции, хората, които заекват, често изпитват физическо напрежение и предизвикателства в говорните си мускули, както и неловкост, тревожност и страх от говорене. Взети заедно, тези характеристики могат да затруднят много хората, които заекват, да говорят, възпрепятствайки способността им да общуват ефективно с другите. Има толкова много различни видове заекване, колкото има хора, които заекват, и много различни нива на заекване.

Смята се, че около 1% от световното население заеква, като около 5% от децата преминават през период на заекване. Приблизително 80% от децата, които започват да заекват, в крайна сметка спират да заекват, а децата, които продължават да заекват в училищна възраст, вероятно ще продължат да заекват през целия си живот. Мъжете заекват по-често от жените. Съотношението мъже-жени е приблизително 4 към 1 при възрастните, но по-близо до 2 към 1 при децата.

Над седем милиона души по света се борят със заекването, като един подход не е подходящ за всички, тъй като различните хора имат различни нужди и обстоятелства. Международният ден на заекващите се отбелязва, за да образова хората за това сложно състояние, техните нужди и да работи за предотвратяване на заекването при децата.

Тема на Международния ден за информираност относно заекването 2024 г

ден на заекващите
22 октомври – Международен ден на заекващите снимка: freepik

Тази година, 2024 г., темата на Международния ден на заекващите „ Силата на слушането “. Темата подчертава възможността хората, които заекват, да научат другите да слушат, което може да помогне за изграждането на доверие и разбиране.

Всяка година темите на Международните дни за осведоменост относно заекването са:

  • Тема на Международния ден за информираност относно заекването 2023 г.: Един размер НЕ пасва на всички
  • Международен ден за осведоменост относно заекването 2022 г. Тема: Да бъдеш видян, да бъдеш чут: Представяне и нормализиране на заекването в мейнстрийма
  • Тема на Международния ден за осведоменост относно заекването 2021 г.: Изговорете промяната, която искате да видите
  • Тема на Международния ден за осведоменост относно заекването 2020 г.: Пътуване на думите – устойчивост и отскачане
  • Международен ден за информираност относно заекването 2019 Тема: Израстване чрез говорене
  • Международен ден за осведоменост относно заекването 2018 г. Тема: Кажете какво мислите

История на Международния ден за информираност относно заекването

Международният ден за информираност относно заекването е създаден от Международната асоциация по заекването (ISA) като проактивен отговор на този проблем. Международната асоциация на заекващи (ISA) създаде списък с желания през 1995 г., докато присъства на конференция в Линкопинг, Швеция, която подкрепи създаването на такъв ден.

Когато Майкъл Шугърман, съосновател на Националния проект за заекването, подкрепи каузата за световен ден за осведоменост за заекването през 1997 г. на конференцията на Международната асоциация за говорене (IFA), призивът за такъв ден събра сила. Международната асоциация за говорене, Европейската лига на асоциациите на заекващи и ISA обявиха съвместно 22 октомври за ден за осведоменост за заекването през 1998 г., осъществявайки мечтата на Sugarman.

Митове за заекването

ден на заекващите
22 октомври – Международен ден на заекващите снимка: freepik

Заекването е погрешно разбрана разлика в модела на речта. Заекването е неврологично заболяване, което пречи на производството на реч. Все още обаче съществуват погрешни вярвания и негативни стереотипи относно заекването. Ето няколко мита за заекването:

Хората заекват, защото са нервни
Хората, които заекват, са срамежливи и стеснителни
Заекването е психологическо
Хората, които заекват, са по-малко интелигентни или способни
Заекването се причинява от емоционална травма
Децата, които заекват, подражават на заекващ родител или роднина

Как да отбележим Международния ден за информираност относно заекването?

Образовайте се

Заекващите страдат от социална стигма, която може да доведе до тормоз при деца и остракизъм при възрастни. Чрез ресурсите, предоставени от Международния ден на заекващите, хората и семействата могат да научат повече за това как да подкрепят хората със заекване и да намалят стигмата, която го заобикаля.

Участвайте в онлайн конференцията
Всяка година Международната асоциация по заекването е домакин на онлайн събитие за отбелязване на Международния ден за информираност относно заекването. Публиката е свободна да участва в онлайн събитието, което се фокусира върху различна тема всяка година и обединява хора от цял ​​свят.

Научете се да общувате с тези, които заекват
Когато имате работа с хора, които заекват, е важно да им съчувствате. Научете как да си взаимодействате, като не довършвате изреченията им, установявате зрителен контакт и не ги подканяте да си поемат въздух или да забавят. Можете също така да задавате въпроси, ако разпитваното лице е съгласно.

Факти за заекването
Въпреки че може да звучи така, сякаш човек се заблуждава, нервността не е основната причина за заекването. Вместо да казвате на хората, които заекват, да си поемат дълбоко въздух, търпеливо ги изчакайте да стигнат до края на изречението си, без да ги прекъсвате.

Срамежливостта може да накара заекващите да говорят по-малко, но това не е основната причина за заекването. Хората, които заекват, може да се страхуват от осъждане, така че им покажете, че могат да ви се доверят, като им обърнете същото внимание, което бихте направили на тези, които не не заеквам.

Заекването е неврологично състояние, а не навик, който лесно може да бъде прекъснат. Въпреки че хората, които заекват, могат да се запишат в курсове по логопедия, тези часове са по-скоро за изграждане на увереност в речта им, отколкото обещание за излекуване на състоянието.

Много умни хора заекват. Въпреки че заекването е свързано с определена област на мозъка, то не засяга интелигентността на човека. Докато лошото родителство може да влоши заекването на детето, то не е основната причина за заекването. Въпреки това, ако смятате, че дете е в опасна ситуация, не се колебайте да се свържете с полицията.

Защо Международният ден за информираност относно заекването е важен?

ден на заекващите
22 октомври – Международен ден на заекващите снимка: freepik

Заекването е неразбрано
Има много митове около заекването и хората, които живеят с това състояние. Например, противно на това, което мнозина мислят, това не е причинено от нервност или срамежливост. Международният ден на заекващите образова обществеността относно заекването и по този начин намалява стигмата.

Осигурява помощ
Международният ден за информираност относно заекването дава надежда на хората, които заекват, като им показва, че не са сами и им предоставя ресурси за подобряване на речта им. Той свързва индивидите с изследователи и речеви патолози.

Това е общност
Националната асоциация на заекващи е общност от хора, които споделят своите предизвикателства и истории един с друг. Като посещават събития и семинари, често провеждани чрез местни клонове, тези, които заекват, могат да се срещнат и да се учат от други с подобни истории.

Как да спрем да заекваме?

ден на заекващите
22 октомври – Международен ден на заекващите снимка: freepik

Както биологичните, така и психологическите фактори допринасят за заекването. Това е невероятно сложно и всеки заеква по различен начин. Досега няма перфектно лечение на заекването. Въпреки това, с помощта на логопедична терапия можете да се научите да контролирате или значително да преодолеете своето заекване.

Рискови фактори за заекване:
1. Аномалии в контрола на речевата моторика: Според изследвания, аномалии в контрола на речевата моторика като синхронизация и сензорна и моторна координация водят до заекване.

2. Генетика: Заекването се наблюдава в семействата. Ще бъдете шокирани да разберете, че изглежда, че заекването може да е резултат от наследствени (генетични) аномалии.

3. Неврогенното заекване се случва поради инсулт или дори травматично увреждане на мозъка.

4. Забавеното детско развитие и стресът също могат да бъдат причина за заекването. За вас ще бъде наложително да потърсите своевременно внимание при заекване. Не приемайте това с лека ръка и не го отхвърляйте, мислейки, че е често срещан проблем.

Ето как можете да помогнете на някой, който се бори с проблема със заекването:

1. Останете спокойни
За да спрете да  заеквате, наистина е важно човекът да остане възможно най-спокоен. Не ги стресирайте и не ги карайте да се чувстват тревожни. Вместо това се опитайте да поддържате спокойна атмосфера у дома.

2. Оставете ги да довършат разговора си
Не ги карайте да съжаляват, че говорят няколко пъти на ден (като например по време на семейството и по време на хранене), докато ги слушате без прекъсване. Вместо това, помолете ги да се опитат да говорят бавно и ясно, за да могат да кажат каквото искат.

3. Слушайте ги
Не ги привидявайте, докато слушате. Заекването е нарушение на говора, при което се опитвате да обърнете внимание на това, което човекът казва, вместо как го казва.

4. Увеличете увереността
Някой, който заеква, трябва да бъде уверен и търпелив. Можете да помогнете на детето си да се научи да прави неща, хвалете детето си за малките му постижения, но го правете разумно, бъдете добър родител, избягвайте критика, фокусирайте се върху силните страни и се свържете с лекар за помощ.

5. Избягвайте тригерите
Избягвайте случаи, които е вероятно да накарат човека да заеква повече. Дихателните упражнения могат да помогнат за справяне със стреса и тревожността.

6. Общувайте с тях
Не карайте човека, който заеква, да се чувства неловко. Опитайте се да работите заедно с този, който заеква. Това ще помогне на човека да повиши самочувствието си.

Днес е от голямо значение да отбележим Международния ден на заекващите.

Tagged , ,
на горе