9 октомври – Световен ден на пощата

9 октомври - Световен ден на пощата
Празници

9 октомври – Световен ден на пощата

Световният ден на пощата се отбелязва всяка година на 9 октомври, годишнината от създаването на Всемирния пощенски съюз през 1874 г. в швейцарската столица Берн. Обявен е за Световен ден на пощите от конгреса на UPU, проведен в Токио, Япония през 1969 г. Оттогава страните по света участват ежегодно в честванията. Пощите в много страни използват събитието, за да представят или рекламират нови пощенски продукти и услуги.

През 2015 г. страните от целия свят се ангажираха да работят заедно за постигане на Целите за устойчиво развитие , които имат за цел да сложат край на крайната бедност и глада, да се борят с неравенството и несправедливостта и да предприемат действия за обръщане на изменението на климата – за да назовем само някои от тези 17 съгласувани нови цели. Играейки своята роля в това глобално усилие, пощата днес има по-уместна роля от всякога, като предоставя инфраструктура за развитие.

Каква е целта на Световния ден на пощата?

ден на пощата
9 октомври – Световен ден на пощата снимка: freepik

Целта на Световния ден на пощата е да се създаде осведоменост за ролята на пощенския сектор в ежедневието на хората и бизнеса и неговия принос за социалното и икономическо развитие на страните. Честването насърчава страните членки да предприемат програмни дейности, насочени към генериране на по-широка осведоменост за ролята и дейността на техните пощи сред обществеността и медиите в национален мащаб.

Всяка година повече от 150 държави отбелязват Световния ден на пощите по различни начини. В някои страни Световният ден на пощите се отбелязва като работен празник. Много пощи използват събитието, за да представят или рекламират нови пощенски продукти и услуги. Някои пощи също използват Световния ден на пощите, за да възнаградят своите служители за добро обслужване.

В много страни се организират филателни изложби и се издават нови марки и дата. Други дейности включват показване на плакати за Световния ден на пощите в пощенски служби и други обществени места, дни на отворените врати в пощенски станции, пощенски центрове и пощенски музеи, провеждане на конференции, семинари и работни срещи, както и културни, спортни и други развлекателни дейности. Много пощенски администрации издават специални сувенири като тениски и значки.

Пощенските услуги помогнаха да се промени начина, по който хората общуват помежду си по драстични начини. Въпреки това, преди дните на интернет, хората биха имали много трудности да получават писма и пакети един до друг поради международните политики по отношение на пощата.

Световният ден на пощите е тук, за да напомни на хората как пощенските услуги станаха по-лесни за всички, когато страните по целия свят най-накрая стигнаха до споразумение, което ще промени всичко относно начина, по който се обработва пощата.

История на Световния ден на пощата

ден на пощата
9 октомври – Световен ден на пощата снимка: freepik

Отбелязвайки годишнината от Всемирния пощенски съюз, Световният ден на пощата има за цел да образова хората за това как пощенските служби по света са помогнали за по-нататъшната глобална комуникация и са направили всички по-свързани помежду си.

Световният пощенски съюз започва през 1874 г., когато е създаден с Договора от Берн, за да помогне за установяването на пощенски политики. Договорът от Берн беше резултат от международна конференция, организирана от швейцарското правителство, за уеднаквяване на различни пощенски разпоредби, така че пощата да може да се обменя свободно.

Въпреки че самият договор е изменян многократно, за да помогне за актуализиране на политиките, Всемирният пощенски съюз помогна за установяването на универсална фиксирана тарифа, при която пощата може да се изпраща до всяка точка на света. Освен това помогна на пощенските превозвачи да запазят правата си в множество държави, докато пътуваха, и позволи на всяка държава да задържи спечелените пари.

Тъй като всяка държава има своя собствена пощенска услуга, Всемирният пощенски съюз спомогна за развитието на пощенските услуги, като премахна международните бариери, които преди го ограничаваха.

Световният ден на пощите празнува този договор, тъй като сега той е помогнал за оформянето на начина, по който хората могат да изпращат и получават поща. За да отпразнуват този ден, хората отделят време да изпратят имейл до любим човек, член на семейството или близък приятел.

Във Всемирния пощенски съюз работят за своята инициатива да направят пощата по-добро изживяване за всички, включително дискусии за икономическа устойчивост и опазване на околната среда.

Как да отпразнуваме Световния ден на пощите?

ден на пощата
9 октомври – Световен ден на пощата снимка: freepik

Независимо дали е подарък, закупен онлайн, писмо или пощенска картичка, изпращането на поща е чудесен начин да отпразнувате този ден.

Прочетете какво представлява Всемирният пощенски съюз и споделете информацията с приятелите си.

Ако имате местен пощальон, който доставя поща до дома ви, благодарете му за услугите му. Говорете на коя пощенска услуга имате най-голямо доверие, говорете с хората за това с какво си изкарват прехраната хората в пощенските услуги и споделете тази информация с всички, които познавате.

Честването включва участието на страни членки за организиране на някои програми и дейности за генериране на осведоменост за важната роля на пощите на национално ниво. Повече от 150 държави отбелязват Световния ден на пощата всяка година по различни начини. В някои страни този ден се отбелязва като работен празник. В някои страни на този ден се въвеждат нови пощенски продукти и услуги. Дори някои пощи провеждат награди и признания за своите служители за отлични услуги.

Организират се филателни изложби с въвеждането на нови марки. Плакати с темата за Световния ден на пощите също се показват в пощенските служби и други обществени места. Провеждат се конференции, семинари и работни срещи, заедно с културни и развлекателни програми. В някои пощенски клонове се издават специални сувенири като тениски и значки.

Кажете на децата си колко е важно да празнуваме Световния ден на пощите.

Заведете децата си до близката поща и им кажете за марки, пощенски картички и т.н.

Купете пощенска картичка и им кажете колко важни съобщения се изпращат особено в отдалечените райони.

Насърчете децата да събират печати и да ги съхраняват във файл.

Поканете пощальон във вашето населено място и го помолете да говори за значението на пощенските услуги или как работи пощенската система.

Помолете децата да напишат писма до своите приятели, семейство или роднини, които остават далеч.

Използвайте гореспоменатите съвети, за да популяризирате Световния ден на пощата.

Световен ден на пощите: Лого

ден на пощата
9 октомври – Световен ден на пощата снимка: freepik

Логото на Световния ден на пощата изобразява два компонента, графика и текст. Графиката изобразява двама души, които си разменят предмет, който може да бъде писмо, колет или друга пощенска транзакция. Индивидите изглеждат така, сякаш прескачат граници, демонстрирайки феномена, че пощата се обменя не само вътре, но и през границите. Синият цвят представлява небето, а зеленият означава земята.

Затова Световният ден на пощите се отбелязва на 9 октомври всяка година, за да се повиши осведомеността за значението на пощите в ежедневния живот. Целият свят е ангажиран с постигането на Целите за устойчиво развитие. Неговата цел е да се бори срещу бедността, глада, неравенството и несправедливостта и да предприеме действия срещу изменението на климата. Всъщност Световният ден на пощите има важна роля в осигуряването на инфраструктура за развитие.

Защо е важен този ден?

ден на пощата
9 октомври – Световен ден на пощата снимка: freepik

Световният ден на пощата е важен поради няколко причини:

1. Признание на ролята на пощите: Пощата играе решаваща роля в комуникацията и икономическите дейности в световен мащаб. Този ден служи като напомняне за нейното значение в нашето ежедневие и в развитието на обществата.

2. Насърчаване на сътрудничеството: Световният ден на пощата също има за цел да насърчи международното сътрудничество между пощенските администрации. Чрез събития и инициативи, организирани по време на празника, пощенските служби могат да споделят най-добри практики, да обсъждат предизвикателства и да разработват решения за подобряване на услугите.

3. Образование и осведоменост: Денят помага да се образоват хората относно различните услуги, предлагани от пощите, като например финансови услуги, услуги за електронна търговия и онлайн пазаруване. Това повишава осведомеността сред потребителите и ги насърчава да използват тези услуги.

4. Подчертаване на иновациите: Пощата непрекъснато се развива, за да отговори на променящите се нужди на клиентите. Като подчертава иновациите в областта, Световният ден на пощата помага да се покаже как пощата остава уместна в дигиталната ера.

5. Честване на служителите: И накрая, Световният ден на пощата е възможност да се отпразнуват усилията и отдадеността на пощенските служители по целия свят. Тяхната работа често остава незабелязана, но е от съществено значение за поддържането на свързаността и комуникацията в глобален мащаб.

Днес пощата играе жизненоважна роля в глобалната комуникация и търговия. Той свързва хора и бизнеси, позволявайки им да изпращат и получават писма, колети и други пратки през границите. Пощата също така предоставя важни обществени услуги като финансови услуги, като парични преводи и пощенски марки, както и услуги за електронна търговия и онлайн пазаруване.

Като цяло Световният ден на пощата служи като важно напомняне за жизненоважната роля, която пощата играе в нашия живот и света.

ден на пощата
9 октомври – Световен ден на пощата снимка: freepik

По време на Световния ден на пощата пощенските администрации по света организират различни събития и инициативи, за да покажат своята ангажираност към подобряването на пощенските услуги. Те включват семинари, изложби и състезания, предназначени да популяризират работата на пощите и да вдъхновят иновациите в индустрията.

В днешния дигитален свят пощата продължава да бъде важна част от нашето ежедневие. Въпреки възхода на цифровите комуникации, физическото писмо остава ценен инструмент за лична връзка и изразяване. Освен това пощата остава критичен компонент на световната икономика, улеснявайки търговията и глобализацията.

Така че нека отпразнуваме Световния ден на пощата, като оценим значението на пощите в живота ни и признаем отдадеността и упоритата работа на пощенските служители по целия свят.

Честит Световен ден на пощата!

Tagged , , , ,
на горе