3 октомври – Национален празник на Германия

3 октомври - Национален празник на Германия
Празници

3 октомври – Национален празник на Германия

Националният празник на Германия се провежда ежегодно на 3 октомври, за да се отбележи годишнината от обединението на нацията. Спомня си, когато Федерална република Германия и Демократична република Германия се обединиха, за да създадат една единствена федерална Германия на 3 октомври 1990 г.

Денят на германското единство ( Tag der Deutschen Einheit ) се провежда ежегодно на 3 октомври, за да се отбележи годишнината от обединението на нацията. Спомня си, когато Федерална република Германия и Демократична република Германия се обединиха, за да създадат една единствена федерална Германия на 3 октомври 1990 г.

Какво правят хората в Националния празник на Германия?

празник на Германия
3 октомври – Национален празник на Германия снимка: freepik

Много хора имат почивен ден и се организират големи обществени тържества. Те включват:

-Изказвания на политици и други лидери.
-Концерти.
-Общо хранене.
-Хранителни и културни презентации от регионите на Германия.
-Фойерверки.

Атмосферата на тържествата в Националния празник на Германия е празнична, приветлива и безопасна. Всяка година различен град е домакин на националните тържества. Много джамии в Германия са отворени за широката публика на 3 октомври. Това е инициатива за стимулиране на контактите между мюсюлмани и немюсюлмани и за подчертаване на ролята, която мюсюлманите играят във формирането на съвременна Германия. Денят на германското единство е единственият национален празник в Германия, тъй като всички останали празници се управляват от отделните провинции.

Обществен живот

празник на Германия
3 октомври – Национален празник на Германия снимка: freepik

Националният празник на Германия е официален празник в Германия, така че пощите, банките и много фирми са затворени. Почти всички магазини са затворени, въпреки че някои може да са отворени в някои райони на града. Често са отворени пекарни, бензиностанции и магазини на гари, летища и в близост до магистрали. Услугите на обществения транспорт може да работят както обикновено, с намалено обслужване или без обслужване в зависимост от това къде живеете или възнамерявате да пътувате. Възможно е да има известно прекъсване на движението около големи тържества.

История

След Втората световна война територията на Германия е разделена на четири военни сектора, контролирани от Франция, Обединеното кралство, Съединените щати и Съветския съюз. На 23 май 1949 г. секторите, контролирани от Франция, Обединеното кралство и Съединените щати, стават Федерална република Германия. На 7 октомври 1949 г. секторът, контролиран от Съветския съюз, се превръща в Германска демократична република, която в Германия обикновено се нарича ГДР ( Deutsche Demokratische Republik ).

Двете страни развиха много различни политически и икономически системи и поради политическото напрежение в следвоенна Европа имаше малък контакт между жителите на двете страни. Животът в DDR се характеризира с жестоки репресии срещу политически противници. Хиляди жители са били държани под строг надзор от прословутата източногерманска тайна полиция ЩАЗИ ( Staatssicherheit ). Най-малко 137 души загинаха при опит да избягат от DDR.

На 4 септември 1989 г. гражданите на Лайпциг протестират мирно срещу правителството на DDR. Още така наречени „понеделнишки демонстрации“ скоро се проведоха в други градове в DDR. Протестите призоваха за политическа реформа и отваряне на границите. На 9 ноември 1989 г. пропускателните пунктове между двете страни са отворени и хората могат да пътуват свободно. Тази дата отбеляза „падането“ на Берлинската стена.

Тези събития водят до политическа промяна. Демократичните избори проправиха пътя за единство в Германската демократична република на 18 март 1990 г. „Договорът за обединение“ беше подписан от лидерите на двете страни през август същата година. Най-накрая обединението на Германия става официално на 3 октомври 1990 г.

Символи

празник на Германия
3 октомври – Национален празник на Германия снимка: freepik

Бранденбургската врата и Берлинската стена бяха два важни символа на разделението на Германия след Втората световна война и обединението на Берлин и Германия през 1990 г. Изображения на Бранденбургската врата и разрушаването на Берлинската стена често се показват в Деня на германското единство. Договорът за обединение на Германия също символизира деня и неговото значение.

Флагът на Германия се показва, особено на обществени сгради, в Деня на германското единство. Това знаме е високо три единици и широко пет единици и е разделено хоризонтално на трети. Горната трета е черна, средната трета червена, а долната трета е златиста. Заедно тези цветове представляват свободата на Германия като цяло и на всеки от нейните хора. В миналото цветовете са представяли: мрака на робството (черно); кървав конфликт (червен); и светлината на свободата (злато).

Този празник на Германия е изключително важен за всички граждани.

Как се празнува Денят на германското единство?

празник на Германия
3 октомври – Национален празник на Германия снимка: freepik

Националният празник на Германия се отбелязва всяка година с церемониален акт и граждански фестивал (Bürgerfest). Домакин на тържествата е голям град, обикновено столицата на провинция Германия, председателстваща Бундесрата през съответната година (последователност, определена от Споразумението от Кьонигщайн). Честванията в града домакин винаги включват фестивал и шоу с фойерверки.

През последните години основните тържества бяха организирани в Потсдам, Кил, Берлин, Майнц, Дрезден и Франкфурт. Уместно първият по рода си град домакин на Деня на единството беше разделената преди това столица Берлин.

След Бон през 2011 г., Франкфурт беше втората недържавна столица, която беше домакин на тържествата през 2015 г.; въпреки това и двата града са значими в германската политическа история (Бон като бивша столица на Западна Германия и Франкфурт като място на Франкфуртския парламент от 1848–49 г.).

Освен това във федералната столица Берлин се провеждат различни тържества, основно базирани в райони със силно политическо и историческо значение, като Platz der Republik, Straße des 17. Juni и Бранденбургската врата. Празненствата в столицата включват фестивал с участието на актьори, комедианти, музиканти и изпълнители на поезия, щандове за храна и напитки и сладки щандове. Щатските столици, а също и други градове често имат допълнителни празници.

Въпреки че тези тържества са важна част от Деня на единството, много германци често избират да прекарат деня в почивка със семейството и приятелите си като част от по-скромния официален празник.

Повечето хора в Германия не показват германски знамена и не посещават военни паради за Деня на единството, а предпочитат да участват в празненства у дома. Това включва гледане на телевизия, която често излъчва документални филми за германската история, гледане на речи на политици в Деня на единството и обяд или вечеря със семейството.

Много хора виждат деня и като възможност да излязат навън и да се насладят на есента преди пристигането на по-студеното зимно време. Семейства пикник заедно в красиви места и национални паркове.

Три факта за Националния празник на Германия

Една от клаузите на Договора за обединение беше Берлин да възвърне статута си на столица на Германия. През юни 1991 г. правителствените служби започнаха преместването на 375 мили от предишната федерална столица Бон до Берлин. Процесът е завършен до 1999 г., въпреки че около 8 000 от 18 000 федерални бюрократи все още работят в старата западногерманска столица.

Източна Германия е създала своя собствена валута, известна като Ostmark, през 1948 г., но западната Deutsche Mark е приета на изток от 1 юли 1990 г.

Хората, които са отцепили стената след обединението, са били наричани „mauerspecht“ или wallpeckers.

Защо е важен този ден?

празник на Германия
3 октомври – Национален празник на Германия снимка: freepik

Националният празник на Германия е особено важен ден за Германия, тъй като отбелязва Деня на германското единство. Този празник има голямо историческо и символично значение за страната.

Защо е толкова важен?

Обединение след разделение: След Втората световна война Германия е разделена на две държави – Федерална република Германия (ФРГ) и Германска демократична република (ГДР). Това разделение продължава почти 45 години. На 3 октомври 1990 г. двете държави се обединяват мирно, с което се поставя край на една ера и се отваря нова глава в историята на Германия.

Символ на свободата и демокрацията: Обединението на Германия е било възможно благодарение на мирните революции в ГДР през 1989 г. и желанието на германците за единна, демократична държава. Затова 3 октомври е и символ на борбата за свобода и демократични ценности.

Обединена Европа: Обединението на Германия е било важна стъпка към обединена Европа. То е показало, че дори дълбоко разделени нации могат да се помирят и да изградят общо бъдеще.

Национален празник: От 1990 г. насам 3 октомври се чества като национален празник на Германия. Това е ден, в който германците отбелязват постигнатото единство и си спомнят за пътя, който са извървели.

Какво се случва на 3 октомври?

В цяла Германия се организират различни празненства, концерти, изложби и други събития. Централните тържества обикновено се провеждат в един от големите градове в бившата ГДР. По този начин се отдава почит на историята и се подчертава значението на обединението за всички региони на страната.

Защо е важно да знаем за този празник?

празник на Германия
3 октомври – Национален празник на Германия снимка: freepik

Разбиране на историята: Познаването на историята на Германия и значението на 3 октомври ни помага да разберем по-добре съвременния свят и процесите на обединение в Европа.
Уважение към различните култури: Празнуването на Националния празник на Германия ни напомня за важността на толерантността, разбирателството и уважението към различните култури.
Вдъхновение за бъдещето: Историята на обединението на Германия е вдъхновяваща история за преодоляване на разделенията и изграждане на общо бъдеще.

Националният празник на Германия е не само празник на Германия, но и символ на мира, демокрацията и обединението. Отбелязвайки този ден, ние си припомняме важността на тези ценности и се вдъхновяваме за един по-добър свят. Ето няколко идеи как да отпразнувате този ден:

Идеи за деца:

Направете германско знаме: Децата могат да направят германско знаме от хартия или плат.
Оцветете карта на Германия: Можете да отпечатате карта на Германия и да я оцветите заедно с децата.
Прочетете детска книга за Германия: Изберете детска книга, която разказва за Германия и нейната култура.

Идеи за възрастни:

Организирайте пътуване до Германия: Ако имате възможност, планирайте пътуване до Германия и посетете някои от най-известните градове като Берлин, Мюнхен или Хамбург.
Присъединете се към онлайн общност: Присъединете се към онлайн общност, посветена на Германия, и общувайте с други хора, които се интересуват от немската култура.

Какъвто и начин да изберете да отпразнувате този ден, важното е да го направите с удоволствие и да научите нещо ново за Германия и нейната история.

Tagged , , ,
на горе