1 октомври – Международен ден на кафето

1 октомври - Международен ден на кафето
Празници

1 октомври – Международен ден на кафето

Днес честваме Международния ден на кафето. Кафе сутрин. Кафе, докато се срещаме със стари приятели. Излизане в кафене с тази нова, гореща среща. Пиенето на кафе може да се прави сутрин, обед и вечер с приятели, членове на семейството, бизнес партньори и любовници!

Всичко, което е необходимо, е кратка разходка по най-близката главна улица, за да забележите броя на независимите кафенета и вериги магазини, за да осъзнаете степента на човешката любовна афера с тази любима кофеинова напитка: кафето.

Разбира се, кафето е нещо повече от напитка. За много хора кафето е страст. Дори има своя собствена субкултура, език и начин на живот. И затова Международният ден на кафето е идеален за научаване и празнуване!

История на Международния ден на кафето

ден на кафето
1 октомври – Международен ден на кафето снимка: freepik

Международният ден на кафето е идеалното време да надникнем в дългата история на тази напитка. Кафето идва с възхитителна и обичана история.

Смята се, че свойствата на кафените зърна са открити за първи път в Етиопия. Зърната всъщност са костилките, открити в зърната на кафето или черешите. Историята разказва, че пастир на кози от 9-ти век забелязал тяхното стимулиращо въздействие върху своите кози и започнал да експериментира.

Пиенето на кафе първоначално е станало популярно в арабския свят, вероятно от около 15-ти век, и след това се е разпространило в Азия, след това в Италия и в Европа и в Америка – и накрая до чашата за кафе, която държите в ръката си в момента!

Едва преди около 50 години обаче кафенетата от третата вълна започнаха да се появяват на сцената. Отивайки отвъд основното кафе за вечеря, приготвено в големи количества, тези уникални кафенета се фокусират върху сервирането на висококачествено кафе – от зърната през печенето до индивидуалния процес на приготвяне. И това наистина е мястото, където кафе културата се е развила в нещо доста уникално.

Корените на Международния ден на кафето може би датират още от 1983 г., когато в Япония се проведе събитие от The All Japan Coffee Association. Международната организация за кафето в Китай изглежда е празнувала своя собствена версия на деня на кафето още през 1997 г., а през април 2001 г. става ежегоден празник.

В Съединените щати този ден, понякога наричан „Национален ден на кафето“ или просто „Ден на кафето“, предизвиква шум тук и там от 2005 г. насам. Но първото използване на термина Международен ден на кафето изглежда е било в реклама през 2009 г. за да обяви фестивала на кафето в Ню Орлиънс. Първото празненство в Тайван изглежда се е случило през същата година.

Международният ден на кафето беше признат за празник през 2015 г. от Международната организация за кафето. Той стартира в Милано, Италия, за да помогне за повишаване на осведомеността за тежкото положение на производителите на кафе и да насърчи справедливата търговия и заплатите за живот.

Тъй като няма конкретен ръководен орган, изглежда, че някои страни празнуват Международния ден на кафето в различни дни. 29 септември и 1 октомври са най-често срещаните, но други също могат да варират от април до август. Добрата новина е, че кафето се празнува по целия свят през много месеци от годината!

Така че, когато изпиете чашата си кафе днес, вдишайте аромата му, опитайте тъмния му и плътен вкус и помислете за историята му – но най-вече се насладете.

Как да отпразнуваме Международния ден на кафето?

ден на кафето
1 октомври – Международен ден на кафето снимка: freepik

Разбира се, кафето може да бъде страхотно всеки ден, но на Международния ден на кафето то трябва да е особено специално! Това е чудесен ден за любителите на кафето и феновете на кафето да направят голяма сделка от тази напитка, която обичат. Изпробвайте някои от тези идеи за празнуване на деня:

Насладете се на чаша кафе на място

ден на кафето
1 октомври – Международен ден на кафето снимка: freepik

Разбира се, най-добрият начин да отпразнувате Международния ден на кафето е като изпиете чаша вкусно кафе! Има толкова много различни видове кафе, че почти всеки може да намери нещо, което да хареса. Хората могат да приемат кафето си черно, със захар, с мляко и дори с ароматизиращи сиропи. За тези, които обичат еспресо напитки, това може да е време да избират от кафета като лате, американо, капучино и много други.

Един прост начин да отпразнувате Международния ден на кафето е да подкрепите местен производител на кафе и собственик на местен бизнес. Те често имат забавна атмосфера, приятелски настроен персонал и често са щастливи да отделят малко време, за да научат клиентите малко повече за своята любов и страст към кафето.

Регистрирайте се за абонамент за кафе

ден на кафето
1 октомври – Международен ден на кафето снимка: freepik

Има много различни видове кафе, които се различават по сила и наситеност. Произходът на кафето, както и начинът, по който е изпечено, ще окажат огромно влияние върху вкусовете. Киселинността на почвата, процесът на отглеждане и дори процесът, чрез който зърната се изсушават след прибиране на реколтата, ще направят огромна разлика във вкусовете, които излизат в чашата. Кой знаеше, че такова малко бобче може да бъде толкова сложно?

Хората, които може да се чувстват малко претоварени от всички различни опции и терминология, когато става въпрос за кафе на зърна, могат да получат интензивен курс, като се регистрират за абонамент за кафе. Това позволява да опитате нов вид кафе (обикновено по едно на месец), за да добиете представа за различните сортове и кое е предпочитано. По този начин също можете да отпразнувате този ден на кафето.

Опитайте кафе, приготвено по различен начин

ден на кафето
1 октомври – Международен ден на кафето снимка: freepik

Защо не използвате днешния ден на кафето, за да опитате специално кафе от друга държава, като например турско кафе, приготвено в ибрик? Или силно виетнамско кафе, което се приготвя като десерт с подсладено кондензирано мляко? Или може би, по-късно през деня, помислете дали да го вземете „ирландски“, което просто означава с малко алкохол. Много държави имат свой собствен специален начин за приготвяне на тази напитка, така че винаги е забавно да опитате нещо ново .

Купете нова кафеварка за дома

ден на кафето
1 октомври – Международен ден на кафето снимка: freepik

Качеството на използваните зърна ще промени вкуса на кафето, но също и процеса на варене. Разбира се, може да не е толкова бързо или автоматично, но със сигурност може да бъде много забавно за изследване – и също по-вкусно.

Изпробвайте French Press, Moka Pot, Chemex, Pour Over или AeroPress. И докато получавате това оборудване в този ден на кафето, не забравяйте да повишите нивото с мелница за най-добър вкус, като използвате прясно смлени зърна.

Купете кафе с етичен произход

ден на кафето
1 октомври – Международен ден на кафето снимка: freepik

Днес на този ден на кафето, кафето е една от най-големите селскостопански култури в света, така че купуването на етично отгледано кафе е още по-важно – бъдете селективни при закупуването на тази чаша кафе и подкрепяйте етичната търговия.

Повечето кафенета от висок клас и трета вълна ще сервират кафе и ще продават зърна, които са с етичен произход. Понякога собствениците на местни пещи за кафе, които доставят на местните магазини, дори ще имат лична връзка с фермера, който е отгледал зърната.

Там, където става малко по-сложно, е когато купувате кафе на зърна в магазина за хранителни стоки, така че не забравяйте да четете етикетите много внимателно. Вероятно закупуването на кафе с етичен произход ще повиши малко цената, но тъй като това е нечий поминък, определено си струва да платите няколко стотинки повече на чаша.

Наемете количка за кафе за Международния ден на кафето

ден на кафето
1 октомври – Международен ден на кафето снимка: freepik

Това би бил забавен ден за планиране на събитие по време на работа или за благотворителност в чест на Международния ден на кафето. Предложете известна подкрепа за индустрията, като наемете микробус за кафе за случая и го спрете извън работното място. Наемането на ван за кафе под наем се превърна в наистина търсена услуга за тези, които искат да организират събития, конференции, партита или други подобни. Разсъждението е основателно: хората абсолютно обичат кафето в това модерно общество. Той се превърна от деликатес или специалитет в ежедневна храна и милиони чаши се консумират по целия свят всеки час.

Но дали популярността е единствената полза? Съвсем не. За тези, които организират корпоративно събитие, кафето може да действа като брилянтен ледоразбивач. Позволява на хора, които обикновено не се доближават един до друг, да започнат разговор и да се свържат в мрежа, докато чакат кафето им да бъде сервирано.

За тези, които управляват щанд или щанд на изложение, ван или количка за еспресо кафе ще привлече голям брой възможни клиенти само с миризмата си. Вашият екип може да се представи, да разговаря или дори да представи идеи на потенциални инвеститори, които се интересуват от вашия продукт или услуга в прясно приготвени напитки. Някои доставчици на кафе могат дори да създадат персонализирано брандиране, така че количката, микробусът, щандът, чашите за еспресо, салфетките и дори кексчетата да бъдат украсени с логото или посланието на вашата компания.

Както можете да видите, употребите на кафето и ползите се простират много по-далеч, отколкото хората осъзнават, и Международният ден на кафето ви предоставя перфектната възможност да се възползвате максимално от това.

Научете за Международния ден на кафето

ден на кафето
1 октомври – Международен ден на кафето снимка: freepik

Независимо дали човек предпочита директно еспресо, американо, лате или капучино; ледено, без кофеин, мигновено или с филтър – Денят на кафето е денят, в който да се насладите и оцените всичко свързано с тази възхитителна малка напитка.

Въпреки че не всеки човек на земята е съгласен, мнозинството от хората по целия свят изглежда смятат кафето за невероятно вкусно. Освен това много хора също са наясно с факта, че може да ни даде така необходимия енергиен тласък. В края на краищата, това е причината хората да пият чаша кафе първо сутрин, нали?

Въпреки това, това, което някои хора може би не знаят е, че ползите от кафето се простират много по-далеч от просто повишаване на кофеиновата доброта.

Кафето може да помогне за изгаряне на мазнини, тъй като е доказано, че увеличава скоростта на метаболизма с цели 11 процента. Не само това, но е и практически безкалорична напитка, поне когато се консумира черна, без мляко или захар.

Кафето също така съдържа редица основни хранителни вещества, включително ниацин, магнезий (витамин B3), калий, манган, пантотенова киселина (витамин B5) и рибофлавин (витамин B2). И ако това не е достатъчно, смята се, че кафето е най-добрият източник на антиоксиданти в западната диета.

Освен това е доказано, че кафето драстично подобрява физическото представяне. Кафето също може да помогне на хората да живеят по-дълго, според редица различни проучвания. Също така, според нещо, което е отбелязано в проучване, публикувано от Харвардския университет, кафето може да бъде полезно и за подпомагане на борбата с депресията, както и за карането на хората да се чувстват като цяло по-щастливи.

Честит Международен ден на кафето!

Tagged , , , ,
на горе