Как да си направим домашен балсам за коса
Здраве и красота

Как да си направим домашен балсам за коса

Чудили ли сте се как можете да си направите домашен балсам за коса? Всеки иска да има здрава, красива и блестяща коса. Това лесно може да се постигне с нужните грижи и внимание и то дори в домашни условия. Не е необходимо на всяка цена да купувате изискана и скъпа козметика, нужно ви е малко време и желание. Останалото го имате у дома.

И така, едно от важните условия за красива и сияна коса е балсамът. Той подхранва и овлажнява косъма, доставя нужните витамини и спомага за лесното разресване и поддържането на прическата. Тук идва въпросът как сами да си направите натурален балсам за коса. Не се притеснявайте, а погледнете нашите предложения и изберете най-подходящото за вашата коса. А тя ще ви се отблагодари със свежест и очарователен вид.

Балсамът се използва за балансиране на pH на вашата коса и връщане на етерични масла и блясък на косата след измиване с шампоан. Приготвянето на собствен балсам у дома е чудесен начин да спестите пари, като същевременно третирате косата си с качествени, естествени съставки. Най-добрата част обаче е, че вероятно вече имате всички съставки в дома си! Чрез смесване на определени комбинации от различни домакински продукти ще можете да направите домашен балсам, който работи също толкова добре, колкото продуктите, които бихте купили от магазина или салона.

Ето как да си направите бързо и лесно домашен балсам за коса:

Използване на общи съставки:

домашен балсам за коса
Как да си направим домашен балсам за коса снимка: pinterest

Смесете 1/2 чаша обикновено кисело мляко, майонеза и един белтък заедно за бърз домашен балсам за коса. Въпреки че някои хора малко се отблъскват от идеята да използват подправка за балсам, майонезата е чудесен начин да придадете здрав блясък на косата си. Яйчните белтъци съдържат протеини, които помагат на увредената коса, а оцетът помага за възстановяване на балансирано pH на скалпа.

Тази малка смес се разнася лесно и може да се използва като нормален балсам. Просто ги разбийте заедно в купа и нанесете както обикновено.

Не използвайте гореща вода за миене на косата или рискувате да сготвите белтъците на главата си.
Заменете обикновеното кисело мляко с ванилия за лек аромат на ванилия.

Домашен балсам с мед, мляко и зехтин

домашен балсам за коса
Как да си направим домашен балсам за коса снимка: pinterest

Смесете една супена лъжица мед, половин чаша пълномаслено мляко и няколко капки зехтин в купа или чаша. Разбъркайте добре сместа и я нанесете върху главата.
Добавете чаена лъжичка канела за прекрасен, пикантен аромат.

Някои хора вярват, че добавянето на един пасиран банан също може да помогне за предотвратяване на накъсването на косата. Това е страхотна идея за приготвяне на домашен балсам за коса.

Балсам за коса с алое вера или масло от ший

домашен балсам за коса
Как да си направим домашен балсам за коса снимка: pinterest

Опитайте балсам с алое вера или масло от ший, за да се борите с накъсаните краища. Смесете масло от алое или ший с 2–3 супени лъжици (29,6–44,4 ml) зехтин, за да стане лесно за разнасяне, след което го разбъркайте върху косата си след шампоан.

Можете също така да пропуснете зехтина за прост и ефективен балсам без измиване.
Няма да ви трябва много за този домашен балсам за коса – просто сложете малко на върховете на пръстите си и се съсредоточете върху краищата на косата си, за да се борите с накъсаните краища.

Покрийте косата си с топъл кокос за една нощ.

домашен балсам за коса
Как да си направим домашен балсам за коса снимка: pinterest

Маслото е от съществено значение за здравата коса, така че този нощен домашен балсам за коса е чудесен начин да направите косата си мека и здрава. Не забравяйте да покриете косата си с шапка за душ, за да предотвратите попадането на масло върху чаршафите. Това е особено полезно за суха, повредена коса. Повторете 2-3 пъти седмично или толкова често, колкото косата ви изисква.

Загрейте маслото, докато стане топло, но не горещо на пипане.
Масажирайте маслото в косата си, като го разнесете от скалпа до края на косата.
Изплакнете маслото сутрин.

Използвайте авокадото като основа за дълбоко почистващ балсам.

балсам за коса
Как да си направим домашен балсам за коса снимка: pinterest

Следващата рецепта за домашен балсам за коса съчетава много от принципите на домашните балсами, за да направи балсам за дълбоко почистване, който се бори с пърхота. Използвайте блендер, за да смесите следните съставки и да пожънете домашно приготвените награди:

1 напълно узряло авокадо,

2-3 супени лъжици мед,

1 ч. л. кокосово масло,

1/4 чаша сок от алое вера (предлага се в повечето здравословни магазини и специализирани бакалии)

1 ч. л. пресен лимонов сок. 

Ако сместа е твърде гъста, добавете още алое вера или малко вода.

Добавете билки, масла или аромати към вашата смес, за да персонализирате своя балсам.

домашен балсам за коса
Как да си направим домашен балсам за коса снимка: pinterest

Основите на домашен балсам за коса всъщност са доста прости: основа (като кисело мляко, авокадо, мед), pH балансьор (оцет, лимонов сок) и малко масло (кокосово, зехтин, майонеза). Оттам нататък имате свободата да смесвате и комбинирате съставките, за да получите точния баланс за вас. Опитайте да добавите:
Смлени ленени семена.
Екстракт от лавандула, лимон, градински чай, бергамот или розмарин.
Мляко или сметана за разреждане на сместа и по-лесно нанасяне.

Използване на ябълков оцет

домашен балсам за коса
Как да си направим домашен балсам за коса снимка: pinterest

Знайте, че ябълковият оцет е чудесен за балансиране на pH на косата ви. Тази класическа течност е в основата на много домашни средства и е напълно естествен начин да поддържате косата си чиста и блестяща.Смесва се с вода, така че не се притеснявайте, че косата ви мирише на оцет. Бързото изплакване ще се отърве от всяка миризма.
Затваря кутикулите и създава стъклена повърхност.

Комбинирайте 1 чаша вода и 1 чаша оцет и разбъркайте добре. Просто комбинирайте течностите и ги разклатете, докато се смесят добре. Вашият основен домашен балсам за коса е готов. Разклатете бутилката преди да я използвате, за да се уверите, че все още е добре смесена.
Тази проста смес е добра основа, която ще ви помогне да персонализирате вашия балсам.

Добавете етерични масла като лавандула или бергамот, ако имате мазна коса.

домашен балсам за коса
Как да си направим домашен балсам за коса снимка: pinterest

Тези добавки в домашен балсам за коса ще почистят косата ви и ще върнат етеричните масла в космените фоликули. Това предпазва косата ви от свръхкомпенсиране и производство на много мазнина малко след като излезете от душа, което води до омазняване на косата. Добавете 6-7 капки следните етерични масла:

Бергамот

Лавандула

Лимон

Розмарин

Сандалово дърво

Чаено дърво

Добавете масла за борба с пърхота, ако имате проблеми с люспите.

домашен балсам за коса
Как да си направим домашен балсам за коса снимка: pinterest

Балсамът с ябълков оцет може бързо да се адаптира за справяне с пърхота. Просто добавете 6-7 капки от следните масла и екстракти, за да помогнете за борбата с люспите:

Мента

Лавандула

Лимон

Мащерка

Розмарин

Накиснете стръкове розмарин или лавандула в сместа за 1-2 седмици, за да получите ароматен домашен балсам за коса. Просто добавете пружините след смесване на балсама и ги оставете да действат няколко седмици. Прецедете клоните, когато сте готови за балсам, който оставя главата ви да мирише прекрасно за 1-2 часа след употреба.

Как да използвате вашия балсам?

Намокрете косата си с хладка или студена вода.

домашен балсам за коса
Как да си направим домашен балсам за коса снимка: pinterest

Горещата вода уврежда косата ви, като отваря порите на косъма, позволявайки на влагата и маслото да излязат.
Ако обичате горещ душ, опитайте да облеете косата си със студена вода за 30 секунди точно преди да излезете, за да смекчите някои от ефектите.

Изстискайте водата от косата си, преди да нанесете балсам. Косата ви вече е напоена с вода, което затруднява навлизането на балсама в кичура на косата. След изплакване подсушете леко косата си, като я изстискате леко. Можете дори леко да попиете косата си с кърпа, за да се отървете от повърхностната вода.

Нанесете домашен балсам за коса върху върховете на косата си.

домашен балсам за коса
Как да си направим домашен балсам за коса снимка: pinterest

Не искате да масажирате балсама в скалпа си, където няма да ви помогне. Разнесете балсама по дланите си и след това, започвайки от средата на косата, разнесете към върховете.
Целта на балсама е да подхрани и омекоти косата.

Оставете балсама за 2-5 минути, преди да изплакнете. Това дава на косата ви време да абсорбира балсама и я оставя чиста и щастлива.

Опитайте да използвате балсам преди, а не след шампоана.

Повечето хора естествено измиват косата си с шампоан и след това нанасят балсам, но скорошната тенденция за „обратно измиване“ обещава блестяща коса с голям обем. Просто нанесете балсам, оставете го за няколко минути и след това го изплакнете, преди да нанесете шампоан.
Не се притеснявайте, ако косата ви е мазна след балсама – шампоанът ще се справи с това.
Изпробвайте обратната рутина за една седмица и вижте как ще се почувствате. Лесно е да се върнете назад, ако не сте доволни от резултатите.

Използвайте балсам дори когато не използвате шампоан.

балсам за коса
Как да си направим домашен балсам за коса снимка: pinterest

Шампоанът премахва етеричните масла от косата ви и наистина трябва да се използва само на всеки 2-3 дни. Но винаги трябва да използвате балсам, тъй като той възстановява pH баланса на косата ви и й придава прекрасен блясък.
Хората с по-мазна коса може да се нуждаят от по-често шампоан.
Можете да използвате малко количество балсам и без душ. Просто използвайте върховете на пръстите си, за да го масажирате във върховете на косата си – той ще го попие.

Косата се нуждае от подходящ балсам, за да е подхранена, хидратирана, да се разресва лесно и да блести. А домашен балсам за коса, който не се отмива и остава върху косата през целия ден, за да я подхранва постоянно е най-доброто, което можете да ѝ подарите. Ако пък балсамът е направен от природни съставки, косата ви ще сияе.

Tagged , ,
на горе