15 юли – факти, рожденици и празници

15 юли – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

15 юли – факти, рожденици и празници

На 15 юли отбелязваме 196-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 169 дни до края на годината.

15 юли – факти, рожденици и празници
15 юли – факти, рожденици и празници

 15 юли православната църква в България отбелязва празника на Св. Равноапостолен велик княз Владимир

На 15 юли православната църква в България отбелязва празника на Св. Равноапостолен велик княз Владимир. Св. Равноапостолен велик княз Владимир, известен още като Владимир Велики, е роден около 958 г. и умира на 15 юли 1015 г. Той е княз на Новгород и Велик княз на Киев, известен с християнизацията на Киевска Рус през 988 г. Владимир приема православието и кръщава Киевска Рус, като избира православната вяра след посещение на пратеници в Константинополската „Света София“. Това събитие е известно като Покръстването на Русия и има дълбок ефект върху руската култура и духовност. Владимир строи църкви и манастири и насърчава християнските ценности и морал. Канонизиран е от Православната църква като светец с титлата Равноапостолен, поради значителния му принос към разпространението на християнството.

На 15 юли имен ден празнуват всички, носещи името Владимир и неговите производни – Владимира, Влади, Владислав и Владислава.

15 юли – факти, рожденици и празници
15 юли – факти, рожденици и празници

На 15 юли празнуващите своя рожден ден са:

 Юлиан Вергов е български актьор, роден на 15 юли 1970 г. в София. Завършва актьорско майсторство в Театрален колеж „Любен Гройс“ в класа на проф. Цветана Манева през 2001 г. Дебютира на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в постановката „Ромео и Жулиета“ по Уилям Шекспир. Вергов участва в редица постановки в театри като Народен театър „Иван Вазов“, Театър 199, Театър „Българска армия“ и Сатиричния театър „Алеко Константинов“. През 2013 г. основава продуцентската компания „Three Bears Entertainment“ заедно с Владимир Карамазов и Захари Бахаров, с която реализират успешни спектакли като „Спанак с картофи“ и „Дакота“. Освен театралните си изяви, Вергов е популярен и с ролите си в телевизионните сериали „Тя и той“, „Стъклен дом“, „Революция Z: Секс, лъжи и музика“, „Откраднат живот“ и „Отдел Издирване“. Той има и участия в киното, като е носител на наградата „Икар“ за поддържаща мъжка роля през 2015 г. за „Солунските съзаклятници“. През 2022 г. печели наградата „Аскеер“ за ролята си на Иван Вазов в „Народът на Вазов“. Юлиан Вергов е активен участник в инициативата „Нощ на театрите“ и е част от журито на „Като две капки вода“.

Александър Делчев, роден на 15 юли 1971 г., е български шахматист и гросмайстор от 1997 г. През октомври 2005 г. достига най-високия си ЕЛО рейтинг от 2669, което го поставя на 36-то място в света. Делчев участва в осем шахматни олимпиади, изигравайки 82 партии с 36 победи, 34 равенства и 12 загуби. През 2007 г. печели индивидуален бронзов медал на Европейското отборно първенство по шахмат на четвърта дъска. Турнирните му постижения включват печалбата на множество турнири в Европа през различни години, сред които първи места в Йер, Килера, Ница, Реджо Емилия, Империа, Терамо, Любляна, Суботица, Порто Сан Джорджо, Албасете, Генуа, Навалморал де ла Мата, Биело поле, Бад Визе, Бадалона, Тарагона и Задар.

Живко Миланов е роден на 15 юли 1984г., той е бивш български футболист. Започва кариерата си в Левски София през пролетта на 2003 г., играейки общо 122 мача и вкарвайки 8 гола в „А“ група. Той е част от отбора на Левски, който е шампион на България през 2006, 2007 и 2009 г., както и вицешампион през 2003, 2004, 2005 и 2008 г. През тези години той спечелва и националната купа през 2003, 2005 и 2007 г. В европейските клубни турнири Миланов участва в общо 38 мача, записвайки един гол – 16 мача в КЕШ и 22 мача с гол в купата на УЕФА. През 2013 г. подписва за Том Томск в Русия, където играе 28 мача в Руската Премиер Лига през сезон 2013/14 и 27 мача с един гол във втората руска дивизия през сезон 2014/15. Живко Миланов слага край на футболната си кариера през 2020 г. поради здравословни проблеми.

Иван Георгиев Бърнев, роден на 15 юли 1973 г., е известен български театрален и филмов актьор. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1996 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Дебютира в Младежкия театър с ролята на Пинокио и участва в телевизионното предаване „Хъшове“ (1998 – 2000). Изявява се в театърни постановки като „Вечеря за тъпаци“ (награда „Аскеер“ за изгряваща звезда, 2002) и „Полет над кукувиче гнездо“ (награди „Аскеер“ и „Икар“, 2011) в Народен театър „Иван Вазов“. В киното има роли във филми като „Стъпки в пясъка“, „Зад кадър“ и „Лейди Зи“, като е номиниран за най-добра главна роля на фестивал „Берлинале“ (2006). През 2012 г. участва в драматичния сериал „Къде е Маги?“, а през 2022 г. изпълнява главната роля в испанско-българския игрален филм „Васил“, за която получава наградата за най-добър актьор на кинофестивала във Валядолид. Иван Бърнев е носител на престижни награди като „Аскеер“, „Икар“ и други в българския театър и кино.

Лана Парила е родена на 15 юли 1977г. в САЩ. Тя е американска актриса, известна с ролята си на Злата кралица/Реджина Милс в популярния телевизионен сериал „Имало едно време“ (Once Upon a Time). Тя започва кариерата си с малки роли в различни телевизионни сериали и филми през 90-те години. Парила е получила множество награди за своето изпълнение в „Имало едно време“, включително наградата за най-добра актриса в телевизионен сериал на ALMA Awards.

Тейлър Кини е роден на 15 юли 1981 г. в САЩ. Той е американски актьор и модел, най-известен с ролята си на лейтенант Кели Северайд в телевизионния сериал „Пожарникарите от Чикаго“ (Chicago Fire). Кини започва кариерата си в модната индустрия, преди да се насочи към актьорството. Участвал е в редица телевизионни сериали и филми, включително „Дневниците на вампира“ (The Vampire Diaries) и „Жената на пилота“ (The Other Woman).

Даян Крюгер е родена на 15 юли 1976 г. – немска актриса и модел, най-известна с ролите си в „Троя“ (Troy), „Съкровището“ (National Treasure) и Inglourious Basterds. Тя започва кариерата си като модел, преди да премине към актьорството. Крюгер е носителка на множество награди, включително награда за най-добра актриса на филмовия фестивал в Кан за ролята си във филма „В мрака“ (In the Fade).

Форест Уитакър е роден на 15 юли 1961 г., той е американски актьор, режисьор и продуцент, известен с ролите си в „Последният крал на Шотландия“ (The Last King of Scotland), за която печели Оскар за най-добър актьор, „Взвод“ (Platoon) и „Дух куче: Пътят на самурая“ (Ghost Dog: The Way of the Samurai). Уитакър е известен със своята дълбока и нюансирана игра, която му е донесла множество награди и номинации през кариерата му.

Бриджит Нилсен е родена на 15 юли 1963 г. в Дания. Тя е датска актриса, модел, певица и телевизионна личност. Тя става известна през 80-те години с ролите си във филми като „Червената Соня“ (Red Sonja) и „Роки IV“ (Rocky IV), където играе заедно със Силвестър Сталоун. Нилсен е известна и с бурния си личен живот, включително краткия си брак със Сталоун. Освен актьорската си кариера, тя се е занимавала с музика и риалити телевизия.

Брайън Остин Грийн е роден на 15 юли 1973 г. в Лос Анджелис. Той е американски актьор и продуцент, най-известен с ролята си на Дейвид Силвър в популярния тийнейджърски сериал „Бевърли Хилс, 90210“ (Beverly Hills, 90210). Освен участието си в този сериал, той е участвал и в множество други телевизионни сериали и филми, включително „Терминатор: Хрониките на Сара Конър“ (Terminator: The Sarah Connor Chronicles) и „Ангелите на Чарли: Пълна газ“ (Charlie’s Angels: Full Throttle).

Еди Грифин е роден на 15 юли 1968 г. в Канзас. Той е американски комик и актьор, известен с ролите си в комедийни филми и телевизионни сериали. Той става известен с участието си в „Малкълм и Еди“ (Malcolm & Eddie) и с ролите си във филми като „Дежа Вю“ и My Baby’s Daddy. Грифин е известен със своя остър хумор и уникален стил на комедия.

15 юли – факти, рожденици и празници
15 юли – факти, рожденици и празници

На 15 юли отбелязваме рождението на известни личности като актьорите Юлиан Вергов и Лана Парила, българския шахматист Александър Делчев, както и спортната кариера на футболиста Живко Миланов. Денят е също свързан с празника на Св. Владимир, чиято роля за християнизацията на Русия е значима за историята и културата. Честит празник на всички, които днес празнуват!

Tagged , , ,
на горе