10 златни правила за поливане на цветя

10 златни правила за поливане на цветя
Интересно

10 златни правила за поливане на цветя

Има някои правила за поливане на цветя, които трябва да следвате ако искате да имате хубави и свежи цветя. Има растения, които не се нуждаят от слънчева светлина има и такива, които практически не се нуждаят от никакви грижи, но всички се нуждаят от поне малко вода от време на време. Водата е живителната течност, от която се нуждае всяко растение. Без нея животът е немислим, но и с твърде много вода растенията също не се чувстват особено добре, освен ако не са любители на блатистите райони.

И тъй като поливането е един от най-деликатните моменти в отглеждането на цветя и растения, именно то е и сред най-честите причини да убиете любимите си растения без да искате. Причината е, че не знаете кога точно да поливате растенията си и с какво количество вода.

Всяко цвете се нуждае от различно количество вода, но повечето растения изпитват нужда да получат жизненоважната течност в определен момент от денонощието. Като обръщате внимание на нивото на почвената влага, времето на деня и вида на растението, можете да поливате растенията по съответния начин и да гарантирате, че растенията ви остават здрави и щастливи.

За да предотвратите увисването на главите на вашите растения през лятото, те се нуждаят от много вода. Но колко или колко често трябва да се поливат? И по-добре ли е да се полива отгоре или отдолу? Продължете да четете и ще намерите някои умни и полезни факти за поливане на вашите растения.

Ето някои съвети за поливане на цветя:

Правило № 1: Поддържайте равномерна влага

поливане на цветя
10 златни правила за поливане на цветя снимка: pinterest

Повечето растения зависят от равномерната влага. Въпреки това, леко изсушаване преди поливане насърчава растежа на корените на растенията. Това е много важно при поливане на цветя.

Правило № 2: Поливайте корените

поливане на цветя
10 златни правила за поливане на цветя снимка: pinterest

Вместо да намокрите листата, трябва да нанесете вода върху почвата около основата на растението. От решаващо значение е да се съсредоточите върху корените, които са отговорни за усвояването на хранителни вещества и влага. Избягвайте поливането на листата, тъй като това може да доведе до заболяване и увреждане. Това е важно правило при поливане на цветя.

Правило № 3: Поливайте късно вечер или рано сутрин

Когато поливате охладена почва вечер или през нощта, тогава се изпарява по-малко вода, отколкото при гореща почва през деня. И растенията могат да се снабдят достатъчно с вода преди горещините на следващия ден. Важно е да знаете кога е подходящото време за поливане на цветя.

Правило № 4: Пазете листата сухи, за да избегнете болести

поливане на цветя
10 златни правила за поливане на цветя снимка: pinterest

Мокрите листа стават болни листа. Държани влажни през нощта, могат да се появят болести по листата. Листата, които се намокрят на слънце, развиват леки следи от изгаряне (ефект на горящо стъкло от водните капки). При поливане на цветя е важно да пазите листата сухи.

Правило № 5: Уверете се, че водата достига до корените

Поливане на цветя според нуждите означава, че водата трябва да достига достатъчно количество до корените. Твърде ниските водни количества често покриват само горните сантиметри на почвата – или дори не ги достигат изобщо, напр. когато има покритие на почвата с мулч и твърде малко напояване.

Поливането, съобразено с нуждите, означава също, че културните растения са особено зависими от равномерно влажна почва във времето, докато техните култури узреят за прибиране на реколтата (примери: формирането на корени и луковици [моркови, картофи], листа [босилек, полска салата], глави [карфиол, маруля], люспи [боб] или плодове [домати, плодове]).

Правило № 6: Давайте по-големи количества вода на части

поливане на цветя
10 златни правила за поливане на цветя снимка: pinterest

Водата се нуждае от момент, за да проникне в почвата. Преди ценната вода в леглото да изтече неизползвана, по-добре е да правите поливане на цветя многократно на части.

Правило № 7: Вода с цел, но разпределяне

Винаги поливане на цветя на една точка на корен води до едностранен растеж на корените и по този начин до по-лошо усвояване на хранителните вещества в почвата. Затова винаги поливайте около растението и разпределяйте в цялата зона за напояване.

Правило № 8: Запазете спокойствие

поливане на цветя
10 златни правила за поливане на цветя снимка: pinterest

Някои растения и цветя, особено растения в саксии на открито, може да изглеждат повяхнали в най-горещите часове на деня. Не се паникьосвайте и не ги поливайте. Растенията повяхват като самозащита, за да предпазят корените си от загуба на твърде много влага. Изчакайте, за да видите дали растенията се изправят отново в края на деня. Ако не го направят, може да се нуждаят от малко повече вода или по-често поливане. Запазете спокойствие по време на поливане на цветя.

Правило № 9: Поддържайте саксиите сухи

Ако на саксиите е позволено да киснат във вода (или ако са поливани твърде често), те могат да развият гниене на корена и / или да умрат. Ако използвате чинийки под саксиите, за да се събира излишната вода и мръсотия, изпразвайте ги след напояване и след дъжд, за да поддържате корените и почвата влажни, а не накиснати. Това е важно да го знаете по време на поливане на цветя.

Правило № 10: Използвайте качествена, богата на глина почва

поливане на цветя
10 златни правила за поливане на цветя снимка: pinterest

Растителната почва, богата на глинести минерали, има по-добри експандиращи свойства и следователно може да задържа почвата във водата по-добре и по-равномерно. При влажни лета и през зимата осигурете дренаж на водата, за да предотвратите преовлажняване.

Кога е добре да поливате цветята сутрин или вечер?

поливане на цветя
10 златни правила за поливане на цветя снимка: pinterest

Някои често срещани съвети, които ще чуете относно най-доброто време за поливане на цветя, е да го правите сутрин или вечер. Логично е. Напояването рано през деня, когато слънцето не е най-силно, дава на вашите растения време да абсорбират влагата. Вечер се прилага подобен принцип, въпреки че някои градинари избягват това, тъй като може да доведе до застояла вода върху растенията.

Това е особено тревожно, ако живеете във влажна зона: влажните растения през нощта могат потенциално да причинят проблеми с гъбичките или плесента. Вашият пробег за това обаче може да варира; в действителност те често ще бъдат добре. Късното вечерно напояване също означава, че влагата може да попие дълбоко в почвата, без да се налага да се притеснявате, че обедното слънце ще изсуши нещата.

При растенията на открито бързият и лесен тест на почвата може да ви каже дали е необходимо напояване. Забийте мистрия в почвата, за да проверите за сухота. Можете да използвате и пръста си, като го натиснете в почвата, докато се зарови наполовина. Ако почвата е влажна, поливането не е необходимо. Ако пръстът излезе чист и сух, вкарайте го отново. Ако все още е сухо, време е да вземете лейката си. Можете също да приложите този подход към стайни растения в саксии или контейнери.

Говорейки за саксии и контейнери: почвата в малки контейнери има тенденция да изсъхва по-бързо, отколкото в по-големите. Ако отглеждате достатъчно дълго, в крайна сметка ще усетите как трябва да тежи една саксия, когато е суха, за разлика от когато има здравословни нива на влага.

Този вид „спечелено знание“ се простира до разумното напояване като цяло. Когато сте сравнително начинаещ, може да се почувствате малко объркващо, когато видите хората да възхваляват достойнствата и важността на напояването, от една страна, докато предупреждават срещу бича на преполиването, от друга. Кое е?! С натрупване на опит, много от тези неща ще станат втора природа, дори ако са необходими няколко паднали войници, за да стигнете до там. Освен това ще усетите колко често отделните растения трябва да се поливат: това се нуждае, но онова там е направено от стомана.

Водата играе жизненоважна роля във фотосинтезата. Ниските нива на фотосинтеза могат значително да ограничат растежа. Обратната страна на това е, че ако почвата е подгизнала, това също може да забави фотосинтезата и транспирацията, което ще доведе до нещастни растения.

Какво не трябва да се прави при поливане на растения

поливане на цветя
10 златни правила за поливане на цветя снимка: pinterest

1. Избягвайте преполиването: Преполиването е често срещана грешка, която може да навреди на вашите растения. Твърде много вода може да доведе до гниене на корените, което в крайна сметка може да убие вашето растение. Уверете се, че не поливате растенията си твърде често или не им давате твърде много вода наведнъж. Важно е да оставяте почвата да изсъхне между поливанията.

2. Не поливайте през нощта: Поливането през нощта може да доведе до задържане на влага в листата за дълго време, което може да насърчи появата на гъбички. Ако трябва да поливате вечер, направете го преди здрач, за да могат листата да изсъхнат.

3. Избягвайте честото леко поливане: При горещо време честото леко поливане може да стресира растенията и да насърчи установяването на плитки корени.

4. Не използвайте студена вода: Използването на студена вода може да шокира вашите растения и да повреди корените им. Най-добре е да използвате вода със стайна температура или малко по-топла.

5. Избягвайте поливането на листата в горещите дни: поливането на растенията през най-горещите части на деня може да доведе до бързо изпаряване на водата и може да не даде на вашите растения достатъчно време да абсорбират влагата, от която се нуждаят. Увеличаващото действие на водните капки, действащи като лещи по време на пикова слънчева светлина, може да причини изгаряне на листата.

Като обръщате внимание на нивото на почвената влага, времето на деня и вида на растението, можете да поливате растенията по съответния начин и да гарантирате, че растенията ви остават здрави и щастливи.

Следвайте тези съвети за поливане на цветя, ако искате да имате красиви цветя в градината и у дома.

Tagged , , ,
на горе