Някои невероятни ползи от черешите ще ви разкрият, че те са естествена съкровищница на полезни вещества! Черешите са най-обичаните, вкусни и богати на ценни витамини, минерали и растителни съединения плодове. Те укрепват здравето. В техния състав влизат Витамин C, Витамин К, Витамин А, Витамин B1, Витамин B2, B3, B5, B6 и B9, каротеноиди, антоцианини, мелатонин, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, цинк и фибри.
Те ни поддържат млади и укрепват съня. Черешите са богати на хранителни вещества, имат ниско съдържание на калории и лесно се включват в диета.
Какво представляват черешите?
Черешите са малки плодове, с кръгла форма, които могат да бъдат сладки или кисели. Черешите спадат към костилкови плодове и растат на дървета, които също са известни със своите омайни цветове.
Черешовите дървета растат в райони без екстремна топлина или студ. Различните видове черешови дървета произвеждат сладки череши и кисели череши. Сладките череши са сочни и имат по-ниско киселинно съдържание от киселите, които са много по-тръпчиви.
Научното название на черешата е Череша (Prunus avium). Тя е овощно дърво, принадлежащо към семейство Розоцветни и е широко разпространена в северните райони с умерен климат в Азия и Европа. Родът Prunus се състои от две разновидности – сладка череша (Prunus avium) и кисела череша (Prunus cerasus).
Видове череши
Този плод има над 800 разновидности, но вероятно на вас са познати само няколко вида.
Едни от най-често срещаните видове череши включват:
Бинг
Това са едни от най-популярните сладки череши. Те са тъмночервени, почти черни и имат свеж, сладък вкус с лека киселинност. Плодовете са едри, широкосърцевидни, със заоблен връх. Месото е червено, плътно, сочно. Тези череши са идеални за консумация пресни като лека закуска.
Рение
Тези сочни сладки златистожълти и червени череши са специална култура, защото се отглеждат трудно. Можете да ги откриете само в края на пролетта до началото на лятото. Светло кремави до златисти на цвят, с розови или червеникави места. Месото е сладко и нежно.
Ламбер
Плодовете са тъмно червени, сърцевидни и малко по-малки от Бинг. Сладки са на вкус с богата нотка сладост.
Кралица Ана
Те изглеждат подобни на черешите Рение, но Кралица Ан е по-тръпчива.
Черен
Този сладък сорт има тъмна кожа и обикновено се използва в пайове, желета, газирани напитки и други храни.
Регина
Това е черешов сорт, който е истинско произведение на природата. Регина съчетава невероятен вкус, уникален външен вид и висока родовитост. Тя е истинска принцеса в овощната градина.
Плодовете са големи, едри, с тъмночервен към черен, лъскав цвят. Месото е плътно, приятно и хрупкаво със сладко-кисел вкус, напомнящо вкуса на вишна. Костилката се отделя лесно.
Мараска
Тези ярки червени, сиропово-сладки череши украсяват вкусните мелби и класически коктейли. Те са пълни с добавена захар, защото се съхраняват седмици в червена хранителна боя, захар и горчиво бадемово масло. От този вид череши чрез дестилация се получава ликьор Мараскино. Плодчетата на Мараска, която расте близо до Хърватия, са леко кисели и придават незабравимия вкус на ликьора.
Независимо къде се отглеждат, черешите са вкусна и здравословна добавка към балансирана диета.
Пресните череши съдържат минерали и други хранителни вещества. На първо място сред тях е Витамин С (аскорбинова киселина). Витамин С помага на тялото ви да абсорбира желязо, да произвежда колаген и защитава срещу увреждане на клетките. Важните витамини влизат в състава на плода и са причина за невероятните ползи от черешите.
Съставките на черешите имат ценни ползи срещу много заболявания като диабет, сърдечни проблеми, ракови и възпалителни заболявания, Алцхаймер и други.
Ето какви са 9 невероятни ползи от черешите:
Богати на хранителни вещества
Всички сортове череши са хранителни и съдържат разнообразни фибри, витамини и минерали. Тези вещества са полезни за здравето. Витамин С подпомага имунната система и прави кожата красива, докато калият поддържа работата на мускулите, нервите и влияе на кръвното налягане.
Черешите като добър източник на фибри, поддържат храносмилателната система здрава. Освен това те включват в състава си много Витамин B, мед, магнезий и важния Витамин К.
Подпомагат здравето на сърцето
С черешите можете да защитите сърцето си по лесен и вкусен начин. Проучвания показват, че диети, които включват голямо количество плодове, намаляват риска от сърдечни заболявания.
Хранителните вещества в черешите като калий и антиоксиданти, подпомагат здравето на сърцето. Само 150 гр сладки череши без костилки осигурява 10% от дневния прием на калий, който е от съществено значение за поддържане на здраво сърце. Елементът калий подпомага нормалния сърдечен ритъм и регулира кръвното налягане.
Черешите съдържат много антиоксиданти, които поддържат работата на сърцето, като предпазват клетките от увреждане и намаляват възпаленията.
Подобряват симптоми на артрит
Поради мощните си противовъзпалителни ефекти, черешите могат да намалят симптомите на артрит, ревматизъм и подагра. Те могат да намалят нивата на пикочната киселина в тялото, което е от важно значение за хора с подагра.
Ако приемате 2 порции сладки череши в определен период, нивата на пикочната киселина и нивата на възпалителния маркер С-реактивен протеин намаляват.
Стимулират възстановяването след тренировка
Чрез изследвания е установено, че противовъзпалителните и антиоксидантни съединения в черешите облекчават мускулна болка, увреждане и възпаление, причинени от упражнения.
Киселият черешов сок и концентрат ускоряват възстановяването на мускулите, намаляват мускулната болка и предпазват от загуба на сила при активни спортисти. Киселият черешов сок може да бъде от полза и за неспортуващи. Ефектът при тези проучвания е постигнат с концентрирани продукти от череши и не може да се твърди със сигурност колко пресни череши трябва да изядете, за да постигнете същите резултати.
Подобряват качеството на съня
Яденето на череши или пиенето на кисел сок от череши може да въздейства и подобри качеството на съня ви. Високата концентрация на растителни съединения в плода довежда до тези резултати. Плодовете съдържат мелатонин и триптофан, като мелатонин е вещество, което регулира цикъла на съня.
Противовъзпалителни и антиоксидантни свойства
Витамин С и бета-каротин, които са в състава на черешата, имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Големият брой растителни съединения в черешата води до огромни ползи за здравето. Всички видове череши съдържат антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Антиоксидантите помагат в борбата с оксидативния стрес и преждевременното стареене.
Черешите имат високото съдържание на полифеноли, които помагат в борбата с клетъчните увреждания, намаляват възпалението и подобряват цялостното здраве. Диетите, богати на полифеноли, могат да предпазят от сърдечни заболявания, диабет, някои видове рак.
Подобряват нивата на кръвната захар
Черешите са с нисък гликемичен индекс. Те съдържат фибри в обвивката си, които са причина кръвната захар да се повишава по-бавно. Това прави черешите идеален десерт за хора с диабет.
Съвет: консумирайте умерено череши, защото плодът е въглехидрат.
Улесняват храносмилането
Черешите са богати на значително количество фибри, което е от съществено значение за поддържането на здрава храносмилателна система. Консумацията на череши подпомага редовните движения на червата и поддържа цялостното здраве на червата. Разтворимите фибри помагат на тялото да смила храните по-бавно и да контролира нивата на кръвната захар.
Лесно се вклюват в диета
Черешите са универсален плод и невероятно вкусни. И сладките, и киселите сортове се съчетават отлично с разнообразни храни. Продукти като сушени череши, черешов прах и черешов сок са много полезни добавки към различни рецепти.
Интересни начини да включите череши в диетата си:
Пресни череши за сладка закуска
Комбинирайте сушени череши с парченца черен шоколад и бадеми
Компот от череши
Сладки череши, лъжица кисело мляко и овесени ядки
Плодова салата с добавка череши
Сушени череши в печени сладкиши
Коктейл от кисел сок от череши, газирана вода с резен лимон
Пресни или варени череши към сладолед, пайове, крамбъли
Домашно черешово барбекю сос за месо
Разбийте черешова салца с кубчета череши и пресни билки за солени ястия
Добавете замразени череши към смути
Заключение
Черешите са много питателни, богат на хранителни вещества и минерали, и носят големи ползи за здравето. Те съдържат растителни съединения, които намаляват възпалението, подобряват съня и работата на сърцето, подпомагат възстановяването след тренировка. И сладките сортове, и киселите са много вкусни и са перфектни за десерт. Могат да се включат в различни рецепти.