15 минути
20 минути
35 минути
10 порции
Бухтички приличат на обикновени понички и могат да се ядат със сирене или сладко. Поръсват се с пудра захар и са идеални за закуска – сутрин и следобед.
Това е традиционна българска закуска и се прави във всеки дом.
Тук ви представяме лесна и вкусна рецепта за бухтички, които се приготвят с мая. Опитайте!
2 яйца
1 чаша кисело мляко
1 чаша вода
около 800 гр. брашно
1 кубче мая (суха мая 2)
1 лъжица захар
1 малка лъжичка сол
2 лъжици олио
2 щипки сода бикарбонат
Разтворете маята във водата, която сте подсладили със захар и изчакайте да се активира.
В купа я смесете с всички продукти и постепенно добавяйте брашното.
Омесете меко тесто, покрийте с кърпа и оставете да втаса за 30 минути.
След това отново премесете за малко тестото и разточете с точилка кора дебела 7 мм.
Нарежете кората с формички или нож като ромбчета.
Пържете бухтичките в сгорещено олио. Извадете ги и поднесете с пудра захар, сирене, мед, сладко, течен шоколад.
Тази рецепта се прави бързо и лесно! Пухкави бухтички са много вкусни и не са мазни.
От това тесто може да изпържите обикновени мекички или да приговите питки.
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Неустоима Бисквитена торта с домашен крем
Как да приготвим най-вкусните пирожки