30 минути
40 минути
110 минути
10 порции
Постен ябълков сладкиш се приготвя лесно и е много вкусен. Храната, която сервираме преди Коледа, е предимно постна и този десерт се вписва идеално в тази традиция. Тестото е меко, пухкаво и леко. В този период от годината, консумираме предимно постни ястия, плодове, ядки и приготвяме постни сладкиши.
Постен ябълков сладкиш има истински вкус на прясна ябълка и канела. За да добие сладкишът този оригинален, свеж, приятен аромат, изберете ябълки, които растат в сезона. Ако използвате други сортове, те няма да бъдат толкова ароматни. За този сладкиш, обикновено се използват сорт „Грени Смит“ – едни от най-използваните за готвене ябълки в света. Може да се използва и сорт ябълки „Голдън Делишъс“, които също са с хубав аромат.
Цялата комбинация на пълнежа от ябълки, орехи, стафиди, канела и ванилия, създава Коледен аромат и настроение!
Ето какви са необходимите продукти за постен ябълков сладкиш:
За тестото:
500 гр брашно
100 мл олио
110 гр захар
110 мл сок от портокал (изцеден от 3 портокала)
60 мл коняк
бакпулвер – 20 гр.
За плънката
5-6 ябълки
1/2 чаша смлени орехи
1/2 чаша бели стафиди
кората на 1 лимон
4 супени лъжици кафява захар
1 ч. л. канела, ванилия
За да приготвите постен ябълков сладкиш, започнете първо от тестото.
1 В купа добавете олио и захар и разбийте добре 5 мин, за да имате добре смесени съставки. Добавете коняка, портокаловия сок и разбийте още 1-2 минути. Започнете да добавяте брашното малко по малко и бъркайте. Пригответе меко тесто. Увийте тестото във фолио и го оставете в хладилника да почине 20 минути.
2 През това време пригответе плънката. Измийте ябълките, обелете и ги нарежете на малки слайсове. Поставете ябълките в тиган, плюс останалите продукти за плънката. Оставете всичко на умерен огън да къкри около 5 минути, докато видите, че ябълките се променят и омекват.
3 Подгответе плота, за да поставите тестото и го разделете на 2 части. Разточете едното парче тесто до 0.5 см дебелина. Използвайте точилката и направете лист широк около 20 см, във формата на тавата. Поставете го в тавата и го избутайте с пръсти. Надупчете тестото с вилица.
4 Разстелете плънката от ябълков пълнеж въррху тестото и притиснете леко в съда.
Разточете друго парче тесто със същата дебелина, нарежете го на ленти и украсете сладкиша, като използвате лентите и ги кръстосате като решетка.
6 Поръсете ябълковия сладкиш със захар и печете в предварително загрята фурна на 180 C за около 40-45 минути, до златист цвят.
7 След като извадите ябълковия сладкиш от фурната, оставете го да престои 15 минути. Поръсете с още захар и сервирайте леко топъл. Насладете му се!
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Постен шоколадов кекс: как да си направим вкусен сладкиш без яйца и мляко
Сладки ястия за Бъдни вечер (рецепти)