20 минути
100 минути
120 минути
6 порции
Най-българското ястие за Бъдни вечер е класическият боб в гърне. Любимо ястие на празничната трапеза са пълнени чушки, сарми, боб в гърне. Ароматен и вкусен, бобът присъства на обредната трапеза като печен боб, боб яхния, боб чорба, боб по манастирски. Бобът в гърне остава най-вкусен от всички. Специално подбраните подправки му дават автентичен вкус, а лютата чушка го допълва.
Бобът е традиционна храна за българите и се произвежда на много места в България.
Тук ви предлагаме лесна рецепта за боб в гърне. За класически аромат, добавете джоджен, червен пипер, люта чушка, чубрица.
Ето какви са продуктите за боб в гърне:
бял боб около 400 гр.
лук – 1 бр. или праз 1 бр.
моркови – 2 бр.
олио – 3-4 с.л.
чушки – 2 бр. сухи и 1 лъчица стрита
люта чушка – 1 бр.
чесън – 3 скилидки
доматено пюре – 3 с.л.
Подправки: джоджен, чубрица, черен пипер, червен пипер
Измийте и накиснете боба от вечерта в студена вода. На сутринта го сложете да го варите и изхвърлете първата вода.
След това отново го сложете на котлона да го варите с нарязаните морков, лук, чесън, сухи червени чушки, люта чушка и 4 с.л. олио. След като поври известно време добавете сол на вкус и подправките без червен пипер. Може да добавите стрита чушка.
Следваща стъпка е да прехвърлите сварения боб в гърне, да сложите доматено пюре и червен пипер и да го разбъркате. Захлупете съда с капака и печете във фурна около 1-2 часа на умерен огън.
Бобът в гърне е много вкусен!
Добър апетит!
Вижте и други интересни рецепти при нас:
Боб-чорба по стара българска рецепта – винаги има място на трапезата
Боб чорба с тиквички и маслини
Сладки ястия за Бъдни вечер (рецепти)