Топла картофена салата

Приготвяне

10 минути

Готвене

30 минути

Общо

40 минути

Порции

4 порции

Каквото и да сложите на скарата – гарнирайте с тази разкошна топла салата за перфектен резултат.Картофената салата е едно от тези ястия, за които без да се замислим може да употребим израза „класическо българско ястие”. Освен класическо ястие, картофената салата може да се нарече и универсално ястие, тъй като картофена салата се сервира, както като гарнитура, така и като основно ястие. Печено пиле с картофена салата, кюфтета с картофена салата, пържоли с картофена салата, картофена салата с картофена салата…

Необходими продукти

1 кг картофи
200 г наденица „Чоризо“
200 г спанак
4 яйца
1 глава червен лук
1 скилидка чесън
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

за дресинга:
2 с. л. зехтин „Екстра върджин“
1 с. л. кленов сироп
сокът от 1 лимон

Начин на приготвяне

Ето как се приготвя тази класическа българска топла картофена салата:

Картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Сваряват се в подсолена вода и се отцеждат.
картофена салата
Топла картофена салата
Лукът се реже на полумесеци и се запържва в зехтина. Добавят се чесънът и нарязаното на шайби чоризо. Запържват се до карамелизиране и се изваждат.
картофена салата
Топла картофена салата
В същия съд се сотира спанакът.
картофена салата
Топла картофена салата
Картофите и чоризото се слагат в купа и се смесват с лука и чесъна. Прибавя се и спанакът.
картофена салата
Топла картофена салата
Яйцата се сваряват за 4–5 минути.
Кленовият сироп се разбърква със сока от лимон и зехтина.
картофена салата
Топла картофена салата
Салатата се залива с дресинга, посолява се и се разбърква.
Всяка порция се сервира с разполовено яйце, което се поръсва с прясно смлян черен пипер.
Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе