15 минути
20-30 минути
45-50 минути
4-6 порции
Насладете се на този вкусен и кадифен десерт – орехов шоколадов мус!
200 гр. черен шоколад (настърган или нарязан на парченца)
240 мл. сметана
120 мл. прясно мляко
40 гр. смлени орехи
50 гр. захар
1 ч.л. ванилов екстракт
щипка сол
В метална купа поставете нарязания шоколад. В малка касерола загрейте сметаната и млякото до кипване. Отстраните от топлината и изсипете горещата сметана и мляко върху нарязания шоколад. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка.
Добавете смлените орехи, захарта, ваниловият екстракт и щипка сол. Разбъркайте добре, докато всички съставки се смесят равномерно.
Оставете сместа да изстине до стайна температура.
В отделна купа разбийте с миксер сметаната и добавете постепенно шоколадовата смес.
Бъдете внимателни и го правете с леки движения, за да запазите въздушността на муса. Разпределете мусата в чаши или купички.
Поставете в хладилник за няколко часа, докато муса стегне. Преди сервиране украсете с допълнителни смлени орехи или шоколадови парчета.
Вижте още интересни рецепти при нас:
Кестенът в кулинарията: неповторим вкус и прекрасен аромат
Понички на фурна: чудесни на вкус и не са толкова мазни като пържените
Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините