10 минути
50 минути
60 минути
4 порции
Дали заради джоланът зелето е по-вкусно или заради зелето джоланът е по-крехък няма никакво значение, важното е, че в комбинация са просто неустоими.Ще се облизвате всеки път, когато се сетите за нашия уникален джолан с кисело зеле на фурна.
1,5 кг свински джолан
2 средни кисели зелки
200 гр.свинска мас или половин кофичка /от магазина/
1 к.ч. олио
1 ч.ч. зелев сок
2-3 ч.ч. вода
черен пипер
червен пипер
Измиваме двете зелки със студена вода. Отделяме най-горните листа, с тях покриваме дъното на тенджерата /по този начин предпазваме самото зеле от евентуално загаряне, тъй като варим с малко вода/.
Нарязваме зелките на ситно. Половината нарязано зеле, изсипваме в подходяща тенджера. Върху него, поставяме измитите джолани и отгоре покриваме с останалото зеле.
Най-отгоре заливаме с олиото и прибавяме свинската мас. Добавяме зелевия сок и 2 ч.ч. вода. Горе-долу течността, трябва да е на нивото на зелето /или съвсем малко да го покрива/.
Поставяме на котлона, най-напред на висока степен, докато заври и след като заври ястието, намаляваме на умерена степен /на моята печка, степените на котлоните са от 1 до 6, аз варя на 4-та степен/.
За да се свари /омекне/ зелето са му необходими между 2 и 3 часа /в зависимост от самото кисело зеле/. Желателно е да наблюдавате водата да не изври. Ако все още зелето не е омекнало, а водата е извряла, добавете малко вода. 1 час след завирането, внимателно разбъркваме.
След като зелето е омекнало и е почти готово, го прехвърляме в тава, поръсваме с черен и червен пипер на вкус и запичаме за около половин час или до загар, който на вас ви харесва, на силна фурна 200-230 градуса, като разполагате тавата в средата на фурната.
Аз доста често използвам и грил реотана за по-бързо запичане. Също така, след като веднъж придобие загар зелето, изваждам тавата, разбърквам добре и връщам отново във фурната за повторно запичане.
Ако не сте привърженици на свинската мас, може вместо нея да добавите 1 ч.ч. олио.
И това е!
Готови сме с нашето вкусно кисело зеле с джолан на фурна.
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Как да си приготвим салата-предястие в едно?
Пухкави Кифли с пълнеж от Тиква: истинско удоволствие за сетивата
Къдрав тиквеник: невероятно хрупкав, наслада за сетивата
Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините