15 минути
30 минути
45 минути
4-6 порции
Пандишпанена палачинка с банан: тук ще намерите рецепта за пандишпанена палачинка с банан. Този вид палачинка се различава от традиционната, която сме свикнали да си приготвяме. Но опитайте, сами ще се уверите, че и тази по нищо не отстъпва на обичайните.
Разбъркайте съставките, подредете банановите шайбички по дъното на тигана, залейте и гответе. Крайният резултат ще ви изненада – палачинка – мека, пърхава и пухкава (като прясно натрупал сняг), сладка и ароматна… Мммммм, страхотен вкус!
Пригответе необходимите продукти… Да готвим…
-2 яйца;
-1/2 по-малка ч. чаша кристална захар;
-50 мл. олио;
-200 мл. прясно мляко;
-1 по-малка чаена чаша бяло брашно;
-1 пакетче бакпулвер;
-1 пакетче ванилия;
-щипка сол;
-2 банана.
Ще ни бъде необходима дълбока купа. Чукваме двете яйца, добавяме захарта и олиото. С помощта на миксер или метална бъркалка – бъркаме, бъркаме…, докато не получим гладка смес.
Прибавяме си прясното мляко и продължаваме да бъркаме.
Вземаме предварително пресятото бяло брашно с бакпулвера и щипка сол. Постепенно добавяме към течната смес. Необходимо е да бъркаме по-енергично, за да избегнем образуването на малки топчета брашно.
След като получим гладка и хомогенна смес – ще я оставим за около 10 минутки да си „почива“.
През това време ще се подготвим за следващия етап по изпълнение на рецептата за пандишпанена палачинка. Отстраняваме обелката на двата банана и ги нарязваме на шайбички.
Вземаме дълбок тиган с похлупак, който с помощта на силиконова четка, ще намажем целия с масло – дъното и стените.
След като си намаслим тигана, отгоре, върху маслото, поръсваме равномерно 2 с.л. бяла кристална захар.
Върху захарта подреждаме банановите шайбички.
Пускаме котлона и слагаме тигана на огъня.
Вземаме си купата със сместа и внимателно заливаме банановата основа на пандишпанената палачинка.
Захлупваме тигана и готвим 20 минути или в зависимост на каква температура ще изберете да готвите.
Докато чакаме палачинката си приготвяме голяма разлата чиния, с диаметър близък или равен с този на горната част на тигана.
Махаме похлупака и захлупваме с чинията, за да обърнем пандишпанената палачинка /вж. снимката/.
Сега връщаме палачинката в тигана, за да се запече и от другата страна. Захлупваме и готвим още 10 минутки.
Ииии… готово, нашата уникална пандишпанена палачинка е готова. Да се насладим на този вкус.
Можем да гарнираме с топка ментов сладолед, течен шоколад и всичко, което е по вкуса ви.
Добър апетит!
Съвети как да приготвите перфектните палачинки