20 минути
40 минути
50 минути
4 порции
Когато не знам какво да сготвя през лятото – приготвям тази прекрасна запеканка от тиквички с кайма! Сочните зеленчуци и крехката кайма се превръщат в едно изключително апетитно ястие, което никога не се задържа дълго на трапезата ми.
Първо почистете тиквичките и ги настържете на едро ренде.
Сложете около една трета от чаена лъжичка сол и оставете настърганите тиквички да престоят, за да пуснат сока си.
Сложете каймата в отделна купа и добавете подправки по избор. Смесете добре.
Нарежете доматите на средно големи кубчета – не много големи, но и не много малки.
По същия начин накълцайте чушката.
Лукът се нарязва на ситно.
След като тиквичките са си пуснали сока, ги изстискайте, за да не остане много течност в запеканката.
След като се освободят от излишния сок, върнете тиквичките в купата и към тях добавете нарязаните домати, чушка и лук.
Допълнително поръсете с подправка и разбъркайте добре.
Вземете тава за печене и разстелете каймата на равен слой. Не е необходимо да намазнявате формата, защото сокът от зеленчуците ще е достатъчен, за да не загори гювечът.
Върху каймата се нареждат зеленчуците и се разпределят равномерно.
Сега разбийте яйцата в друга купа, добавете кисело мляко, сол и разбъркайте добре.
Изсипете получената смес в гювеча и я разпределете по повърхността с вилица, така че плънката да се попие равномерно.
Поставете формата във фурната и печете на 180°C за 30 минути.
Настържете кашкавала на едро ренде, поръсете запеканка от тиквички с кайма след 30 минути печене.
Оставете да се пече още 10 минути.
В края на готвенето извадете запеканка от тиквички с кайма, поръсете я с наситнен зелен копър или магданоз по желание и оставете да престои, за да може да поеме сока си.
След това нарежете и сервирайте. Добър апетит!
Вижте други интересни рецепти при нас:
Пълнени лодки от тиквички на фурна. Много лесна и вкусна рецепта
Уникално вкусни палачинки от тиквички с чеснов сос
Иво Сиромахов: Ето ги законите на плажа