Лятна салата от мариновани зеленчуци – божествено вкусна
Приготвяне
20 минути
Готвене
30 минути
Общо
50 минути
Порции
4 порции
В сезона на пресните зеленчуци и плодове се опитайте да приготвите тази невероятно вкусна и богата на вкус лятна салата от мариновани зеленчуци.
Патладжаните са универсален зеленчук, който може да се пържи и пече и дори да се правят пайове. Но мариновани по този начин са божествено интересни и вкусни.
На вашето внимание една много сполучлива рецепта за лятна салата от мариновани зеленчуци.
Необходими продукти
патладжани – 5 бр.;
Български пипер – 2 бр.;
чесън – 5 скилидки;
люта чушка – 1 бр.;
За марината:
вода – 300 ml;
сол – 1 супена лъжица;
захар – 3 супени лъжици;
оцет 9% – 2 супени лъжици;
черен пипер – 12-15 броя;
Дафинов лист;
чесън – 2 скилидки;
Олио – 2 супени лъжици.
Начин на приготвяне
Всички зеленчуци трябва да бъдат добре измити и подсушени. Патладжаните трябва да бъдат обелени, а чушките трябва да им бъдат отстранени семките.
Нека приготвим марината за лятната салата. Налейте вода в тигана, добавете сол, захар, черен пипер на зърна, дафинов лист, оцет, 2 супени лъжици олио. Нарязваме и 2 скилидки чесън наполовина и също добавяме към маринатата.
Маринатата се слага на котлона, разбърква се до пълното разтваряне на солта и захарта и се оставя да заври.
Разполовете обелените патладжани и ги нарежете по дължина на ленти с дебелина около 5-10 мм.
Патладжаните се посоляват леко и се оставят настрана. Нарежете чушката на едро, чесъна на ситно, а лютивата чушка на колелца.
Когато маринатата заври, добавете към нея нарязания пипер, варете 1 минута и извадете пипера и изключете маринатата. Маринатата за лятната салата трябва да се охлади.
През това време трябва да изпечете в грил тиган патладжаните от двете страни в масло до златисто кафяво.
Взимаме съд, във който ще мариноване и поставяме първия слой патладжан, след това няколко парчета от пипера и равномерно изсипваме чесън и лют чушка. Така редим следващите блатове до изчерпване на всички съставки.
Залейте зеленчуците за лятната салата с маринатата, покрийте с капак и приберете в хладилника. След един ден можете да ядете от божествената лятна салата от мариновани зеленчуци. Но колкото по-дълго стои, толкова по-вкусна ще бъде.