Печените рулца от тиквички с кайма са алтернатива на обикновените зелеви сармички. Ястието е лесно за приготвяне и много вкусно. Не е необходимо да приготвяте допълнителна гарнитура за това ястие от тиквички, така че е идеално за обяд или вечеря.
Тиквичката е универсален зеленчук, от който можете да приготвите много ястия. Тиквичките се пържат, пекат, мариноват, правят се пържени и кифлички. Предлагаме да приготвим още една рецепта от тиквички, която малко напомня на българските зелеви сармички, а вместо зелето тук е тиквичка. Печените рулца от тиквички с кайма се приготвя много бързо и просто и се оказва невероятно вкусно.
Много вкусен хайвер от тиквички за зимата: рецепта без стерилизация
Вкусна запеканка от тиквички на фурна. Най-добрата Рецепта за годината
Ето как да приготвите печени рулца от тиквички с кайма:
Необходими продукти:
тиквички – 2 бр.;
лук – 1 бр.;
кайма – 250 г;
ориз – 1/2 чаша;
сметана – 2 супени лъжици;
доматено пюре – 2 супени лъжици;
вода – 1 чаша;
сол, черен пипер, подправки на вкус.
Начин на приготвяне на печени рулца от тиквички с кайма:
За тази рецепта трябва да вземете малки, млади тиквички. Измийте тиквичките, подсушете ги, отрежете връхчетата и ги нарежете на тънки филийки със белачка за зеленчуци. Такива тънки филийки могат да се режат и с нож, но ще бъде по-трудно.
Прехвърлете лентите тиквички в цедка, посолете и оставете настрана. Не изхвърляме онези парчета от тиквичкаа, които при нарязването не сме успели да направим на ленти или са твърде малки. Тепърва ще ни трябват. Тези парчета трябва да се нарязват на малки кубчета и да се прехвърлят в голяма купа. Оризът трябва да се свари в подсолена вода до полуготовност.
Прехвърлете сварения ориз върху нарязаните на кубчета тиквички, добавете там и каймата (пилешко или свинско) и добавете ситно нарязания лук.
Цялата тази смес се посолява, поръсва с черен пипер, може да добавите и други подправки, които харесвате, и всичко се разбърква старателно.
Оформете рула. Поставете малко количество от плънката върху парче тиквичка и завийте стегнато.
Така правим с всички парчета тиквички.
Рулца от тиквички с кайма се нареждат едно до друго в тава или тиган с дебело дъно. Пригответе пълнежа: смесете сметаната с доматено пюре и вода и добавете малко сол. Сосът се разбърква добре и се заливат тиквичките.
След като сосът заври, оставете да къкри 40 минути на слаб огън при затворен капак. Може да задушите както на фурна, така и на котлон.