Много вкусни, хрупкави отвън, много много леки и пухкави отвътре.
Тази рецепта за кроасани ще ви отнеме малко повече време за приготвяне, но резултатът и определено си заслужава. Препоръчваме ви да потърсите в Google видеоклипове, демонстриращи начинът, по който се навива тестото за да се получи кроасан. Усвоявайки различни техники, ще намерите тази, която най-много ви харесва и ще подобрите с времето, когато тренирате как да правите кроасани.
Сиропирана баница: най-сладкият вкус от българската кухня
4 бързи рецепти за мъфини в силиконови форми
Лесна рецепта за топящи се в устата кроасани – стъпка по стъпка
И така, да не губим време. Какви продукти са ви необходими?
600 г брашно
Чаена лъжичка сол
100 г захар
1 суха мая
400 мл топло мляко
250 г безсолно масло.
Яйца за глазура.
Как да приготвим топящи се в устата кроасани – стъпка по стъпка
Стъпка 1.
1) Загрейте млякото и след това добавете маята и захарта, оставете за 10 минути, за да се активира маята.
2) В голяма купа добавете брашното, захарта и солта и ги пресейте поне 3 пъти (за допълнителна пухкавост)
3) Изсипете топлата млечна смес с маята и захарта в дълбока купа с брашното и заесете тестото – месете 10 минути, докато тестото стане еластично и след това го оставете цял ден на слънце или през нощта, но го оставете поне 8 часа за първото втасване.
Стъпка 2.
1) Извадете втасалото тесто и го разточете на един голям кръг и го оформете като дълга змия. След като тестото придобие дълга форма на руло (като змия), изрежете 20 малки кръгчета топчета.
2) Разточете кръглите топки поотделно, като ги разточите на идеални средни кръгове
3) след като разточите всички кръгли топки на кръгове със среден размер, след това намажете с масло всяко отделно тестено кръгче и ги наредете едно върху друго с масло между тях. Трябва да имате всичките 20 в една дълга висока купчина, с масло между тях.
4) поставете прозрачно фолио върху този голям куп и приберете в хладилник за 35 минути, така че маслото между купчините да се втвърди (ако сте правили пайове, ще разберете по-добре метода на блатовете)
Лесна рецепта за топящи се в устата кроасани – стъпка по стъпка
Стъпка 3
1) Извадете голямата купчина от хладилника и започнете да я разточвате на един голям кръг. Трябва да се получи един голям кръг с много слоеве масло отдолу. (това ще оформи наслояването на кроасаните и усещането за пухкавост)
2) След като имате голям кръг, разрежете го на триъгълници, както се реже торта
3) вече трябва да имате големи триъгълни форми, разделете тези триъгълни форми на 4 малки триъгълни форми и ги сгънете поотделно, което веднага трябва да ви даде форми на кроасан.
4) след като всички триъгълници са сгънати във форми за кроасан, намажете с разбито яйце, за да получите апетитен златист завършек.
5) поставете всички намазани с яйце сурови кроасани на слънце или на топло и ги оставете отново да втасат още 5 часа.
6) Печете на 190° първите десет минути и след това печете на 165° за останалите 10 минути и имате домашно изпечени кроасани.
Не се разочаровайте, ако не ги направите правилно от първия път. Просто продължете с опитите, защото рано или късно ще получите точно това, което искате – пухкави, ароматни и безумно вкусни кроасани.