Как да си приготвите у дома лесна агнешка супа с гъби или по-известна като агнешка чорба с гъби? Рецепта за агнешка супа с гъби или агнешка чорба, както някога нашите баби и дядовци са я приготвяли, най-вече за Гергьовден, за здраве или без повод.
Много хубава рецепта за лесна и вкусна агнешка супа с гъби или агнешка курбан чорба
Рецепта за агнешка супа или агнешка курбан чорба
Как да сготвим най-вкусната дроб сарма (дроб сърма) – рецепта
Агнешка плешка на фурна – крехка и сочна
В прекрасната българска кухня има различни видове рецепти за класическа агнешка супа с гъби. Като във всеки регион има определена специфика в кулинарията, по която се отличава.
Агнешка супа с гъби: необходими продукти:
-вода – около 2-3 литра, в зависимост от големината на съда и количеството месо;
-агнешко месо около 400-500 гр. (подходящ вариант е агнешко рагу около 1,5 кг.);
-агнешки дреболии – 1 малка чашка нарязани на ситно и предварително сварени (по ваше желание);
-манатарки или печурки – 200 гр.;
-лук – 1 глава със средна големина;
-морков – 1 бр.;
-домат – 2 бр. или 3-4 супени лъжици доматено пюре;
-ориз – 1 шепа;
-жълтъци – 2 бр. за застройката;
-олио – 2-3 с.л.;
-черен пипер – на вкус;
-сол – на вкус;
-магданоз пресен или сух – 3 ч.л.;
-пресен или сух джоджен, ако желаете супата да бъде още по-богата да аромат.
Агнешка супа с гъби: начин на приготвяне:
Като първа стъпка месото трябва да бъде добре измито.
В подходяща тенджера поставете агнешкото месо или агнешкото рагу, залейте с вода. В случай, че от месото се отдели пяна – задължително я отстранете и след това добавете малко сол. Месото трябва да ври, докато не бъде много добре сварено. След това се накъсва с големина на парчетата по ваш вкус. Ако сте решили да използвате рагу, ще бъде необходимо добре да почистите от дребните костици.
Прецедете бульона, в който е вряло агнешкото, за да добавите към него зеленчуците.
Прибавете зеленчуците, които предварително са почистени и нарязани на дребно.
Прибавете късчетата агнешко месо.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
15 минути преди готовност на супата добавете останалите сухи подправки – магданоз и джоджен.
След, което сложете ориза.
5 минути след ориза добавете доматът, който трябва да бъде обелен, нарязан на ситно или настърган на едро ренде.
Варете до готовност на ориза.
Последната стъпка е застройката. Умишлено в рецептата са посочени само жълтъци, така няма да се получи евентуално пресичане на белтъка. За целта разбийте добре жълтъците и ги разредете със 150-200 мл. вода. Бъркайте до хомогенна смес. Налейте от супата към жълтъците, разбъркайте. Сипете застройката в тенджерата.
Сервирайте, докато е гореща.
И вашата ароматна агнешка супа с гъби, агнешка курбан чорба, приготвена по тази традиционна рецепта става върховно вкусна. Опитайте и вие.
Добър апетит!