Предбрачен договор – за или против
Любов и партньорство

Предбрачен договор – за или против?

Повечето хора изпитват доста смесени чувства, когато чуят за предбрачен договор. Наистина става все по-честа практика между двама души да има подобно споразумение преди женитбата. Въпреки, че е с цел за защита на парите на всеки от тях, в случай че се разведат, самото определение продължава да звучи малко странно.

Ако и вие си задавате много въпроси и обмисляте подобно нещо с партньора ви, може би е време за експертен съвет. Ето всичко, което трябва да знаете за предимствата, недостатъците и подробностите за всеки предбрачен договор, преди да решите дали да се подпишете или не на пунктираната линия.

Предбрачен договор – за или против?

infomax-logo-50-15-HW Светла Иванова: Лили Иванова е стихия! Енергия! Вдъхновение! Вибрация! Любов!

infomax-logo-50-15-HW Топ-3! Коя е най-хубавата Мис България?

Какво точно е предбрачен договор?

Предбрачният договор създава план за разделяне на семейното имущество и защитава индивидуални активи, като например наследено семейно богатство, бизнес, имоти и инвестиции.

Те обаче могат да защитят не само доходите. Някои хора използват своя предбрачен договор, за да определят условия за защита от съществуващи или бъдещи дългове и права върху деца, домашни любимци, временно ползване на собственост или автомобили.

Каквато и да е причината, сключването на предбрачен договор позволява на двойката да се споразумее за определени условия, ако се разведе, което дава сигурност, която не съществува без този документ.

Но нека да погледнем кои са плюсовете и минусите от сключването на едно такова споразумение.

предбрачен договор

Какви са ползите от сключването на предбрачен договор?

Той може да помогне за подобряване на комуникацията

Трудно е да си представим, че планирането на евентуален развод може действително да подобри връзката ви, но обсъждането на предбрачен договор преди сключване на брак може да ви подготви за успех. Макар че, разбира се, тези разговори не са лесни, те могат да бъдат наистина ценни, защото означават, че двойките общуват за трудните неща още в началото.

Лесната част е да се разходиш до олтара. Бракът е този, който изисква работа, доверие и комуникация, а установяването на това доверие и открита комуникация още в началото помага да се постави началото на съюза на правилната основа. Провеждането на открити и честни разговори за парите и очакванията преди брака може да помогне за създаването на по-силна и здрава връзка.

предбрачен договор

Това може да помогне да се избегне труден развод

Знаете ли поговорката „Ако не планираш, планираш да се провалиш“? Е, същото може да важи и за вашия предбрачен договор и развода. В случай, че бракът се прекрати, това споразумение може да помогне да се избегнат много от догадките при вземането на решение кой какво притежава и как да бъдат разделени активите. С предбрачен договор може да помогне да се избегне дълъг и скъп развод.

Вместо да се подготвяте за съдебни спорове в момент, когато изпитвате душевна болка, предбрачният договор може да намали потенциала за конфликти и спорове. Той ясно ще очертае условията за разделяне на имуществото и издръжката на съпруга, като в крайна сметка насърчи по-приятелска раздяла. Защо да оставяте всичко на съдията, когато можете да намерите решение предварително?

Какви са недостатъците на предбрачния договор?

Той може да създаде недоверие във връзката

Макар че сключването на предбрачен договор може да бъде от финансова полза, той може да има и отрицателен емоционален ефект върху връзката. Разговорът за потенциалната възможност за развод може да породи чувство на съмнение и да накара хората да поставят под въпрос връзката си и нейната валидност.

Много хора гледат на сключването на предбрачен договор като на планиране на развод, а не като на планиране на щастлив брак. Това пък води до негативни чувства по отношение на връзката през времето, когато двойката може да разработва подробностите за своята сватба.

предбрачен договор

Не е евтин

Подобно на сватбите и разводите, един предбрачен договор изисква време и пари. В зависимост от сложността на споразумението, то може да струва много скъпо. Има безплатни формуляри, които са достъпни онлайн, но е по-добре двойките да инвестират в разходите за професионално изготвен и прегледан предбрачен договор. Така ще се гарантира неговата валидност и ще се избегнат скъпоструващи съдебни битки в бъдеще. Поради тази причина някои хора избират да подпишат такъв, само ако имат значително имущество, което трябва да защитят.

Изводът

Няма правилен или грешен отговор, когато става въпрос за сключване на предбрачен договор. Подобно на това да си намерите партньор и да кажете „да“ на предложението, само вие ще знаете кое е подходящо за вас и вашата връзка. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да се информирате за плюсовете и минусите, да прецените финансовите си цели както като личности, така и като двойка, и да поддържате открита комуникация със съпруга си. В края на краищата това няма да е последното важно решение, което ще вземете заедно.

Предбрачен договор – за или против?

Вижте още:

4 признака на платоничното приятелство

4 зодии, които винаги подозират в изневяра партньора си

4 зодии, които обожават да получават комплименти от другите

16 забавни и интимни въпроса, които да питате партньора си

4 зодии, които остават добри партньори и след появата на децата

4 зодии, които разчитат изключително много на партньора си

4 зодии, които харесват само един тип партньори

5 храни, които влияят добре на представянето в леглото

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе