Емоционална интимност - как да я постигнем във връзката
Интимно 18+

Търсите секс или интимност? Има разлика

Търсите секс или интимност? Има разлика. Добре е да сте наясно със себе си и нуждите си, когато започвате или сте във връзка. Какво ви идва наум, когато чуете думата интимност? Секс ли е? За повечето хора е така.

Как да кажете на партньора си, че не ви се прави секс?

9 условия за перфектен секс според мъжете

И така, ето съветите на психолози по въпроса: търсите секс или интимност? Има разлика.

„Да бъдеш интимен“ някак си се е превърнало в учтив начин да се говори за секс и въпреки това секс и интимност не са синоними. Просто сексът е физически акт, докато интимността може да бъде физическа, емоционална, интелектуална, духовна или чрез преживяване. Често, когато хората изпитват нужда от интимност, те предполагат, че ще я получат чрез секс. Но невинаги е толкова просто. Понякога сексът не е толкова интимен, колкото искате да бъде.

Ако копнеете за емоционална интимност например, една чисто сексуална среща може да се почувства разочароваща и неудовлетворяваща за вас. От друга страна, много дейности се чувстват невероятно интимни, които нямат нищо общо със секса.

Какво е интимност?

Елизабет Ърншоу, лицензиран брачен и семеен терапевт, описва интимността като „особен вид близост, която изпитвате с друг човек“. Интимността е нещо, което можем да почувстваме с много хора – семейство, приятели, романтични партньори – и в различни контексти.

Има различни начини да бъдете интимни с някого:

Физическа интимност. Този тип интимност е свързана с докосване и физическа близост с друг човек. Дейности, като гушкане, прегръдки, целувки, танци и държане за ръце могат да изградят физическа интимност. Тя може да бъде сексуална, но не е задължително.

Емоционална интимност. Означава споделяне на мисли и чувства по открит, честен, прозрачен и уязвим начин. Става дума за това да споделим кои сме с някой друг. Това може да стане, като им кажем честните си мисли за неща, които смятаме, че имаме нужда, или споделим най-щастливия си спомен от детството (и всичко между тях).

Интелектуална интимност. Споделянето на нашите вярвания, перспективи и светогледи е форма на интелектуална интимност. Да се чувстваш достатъчно сигурен, за да споделиш своите ценности и житейски философии, е уникална форма на близост. Това може да изглежда като да не се страхувате твърде много да разкриете честното си мнение за филм или книга, или да можете да говорите кой е най-добрият кандидат (според вас) за предстоящите избори с уважение, любопитство и откритост към тяхната гледна точка изглед.

Духовна интимност. Този тип интимност не трябва да се съсредоточава около религията, но може да бъде фокусирана в нея. Духовната интимност е свързана със споделяне и привеждане в съответствие с етиката, морала и ценностите. Въпреки че това може да изглежда като посещение на служба във вашето място за поклонение заедно, е възможно да бъде и гледане на изгрева или споделяне на духовни практики.

Преживелищна интимност. Вие изграждате емпирична интимност чрез общи интереси и дейности, като ходене на походи, участие в литературен клуб или пътуване заедно.

Да, сексът може да бъде интимен. Сексуалната интимност идва от комбинирането на сексуален акт с близост, доверие, безопасност и смисъл. Често сексуалната интимност е свързана и с емоционална интимност.

Някои ще кажат, че сексът по взаимно съгласие по своята същност притежава известна степен на интимност поради уязвимостта, която идва от докосването, разголването или споделянето с друг човек. Други твърдят, че могат просто да преминат през движенията на секса, без да присъстват достатъчно, за да изградят някаква истинска близост или връзка с другия човек.

Запитайте се: Какво вярвате за секса? Какъв тип интимност наистина търсите? Какво ви е необходимо? От кого ви трябва? Не е необходимо винаги да търсим интимност от нашите партньори. Много хора, които са необвързани, не осъзнават, че могат да имат различни форми на интимност от неромантични или несексуални взаимодействия.

Важно е да запомните, че, за да се развие интимността, трябва да има здравословна степен на доверие, приемане, честност и комуникация между двама души. Става въпрос за вашата готовност да покажете на човека отсреща кой сте и да си позволите да се доближите до него. Този процес изисква уязвимост и известна степен на риск, който мнозина, за съжаление, не желаят да поемат. Да направите първата стъпка може да бъде страшно.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

infomax-logo-50-15-HW Риана: Бременна съм с второто си дете

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе

Имате ли 18 години ?