Реших да споделя тази рецепта с вас, защото наистина това е най-вкусния козунак, който съм правила някога.
Необходими продукти:
- 1 кг.брашно
- 40 гр прясна мая
- 6 яйца
- 300 мл. прясно мляко
- 250 гр. захар
- 150 гр. масло (със стайна температура)
- кора от 1 лимон
- 2 бр.ванилия
- 1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар и се оставя на топло да бухне.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло.
Прибавя се втасалата мая, ванилиите, кора от лимон. След това започвате да добавяте постепенно брашно до получаването на меко тесто.
Омесеното тесто се оставя да бухне на топло и отново се омесва, като не се добавя брашно, а мазнина за да се получи козунака на конци.
Начина на оформяне и плънката са по ваше желание.
Оформения козунак се поставя в намазнена форма и се оставя да втаса и изпълни формата.
Намазва се отгоре с жълтък разбит с 2,3 капки олио ( за гланц) и се поръсва обилно със захар.
Пече се в умерена фурна.
Да ви е сладко!
Вижте още рецепти в нашият сайт:
Сочен и бърз бананов пай на тиган
Бананов хляб: за ползите от банановия хляб и как да го приготвите
Постен шоколадов кекс: как да си
направим вкусен сладкиш без яйца и мляко
Ябълков сладкиш много лесна рецепта