Изключете телефоните си или защо присъствието ви е най-добрият подарък за близките ви

Изключете телефоните си или защо присъствието ви е най-добрият подарък за близките ви
Психология Интересно

Изключете телефоните си или защо присъствието ви е най-добрият подарък за близките ви

С развитието на технологиите, те станаха неизменна част от живота ни. Трудно можем да си представим, че ще излезем без телефона си или няма да имаме връзка с интернет в продължение на повече от няколко часа. Парадоксално, но тази промяна едновременно улесни комуникацията ни с околните и я направи още по-трудна. От една страна вече може да се свържем с всеки, независимо в коя точка на света се намира. От друга обаче, трудно можем да отлепим поглед от телефоните, а това пречи и на качествените разговори с близките ни.

Със сигурност ви се е случвало да влезете в кафе и приятелите на съседната маса да не си говорят, а да ровят в телефоните си или да си правят снимки за социалните мрежи, за да покажат колко добре си прекарват. А може би и вие сте били в тази роля – там сте физически, но не и мислено, а това може да нарани най-близките ви хора.

 Предлагаме няколко изпитани начина за пълноценно общуване с околните

 

Осъществете зрителен контакт.

Очите наистина са прозорците към душата. Осъществяването на зрителен контакт позволява на хората да разберат, че са чути от събеседниците си.

Слушайте, за да разберете, вместо да слушате, за да отговорите.  

Нищо не постигате, ако слушате човека отсреща с единствената идея да можете да  планираме отговора си. Осъзнаването какво той наистина казва ще ви помогне много да се свържете с него.

Ограничете разсейването.

Изключете всички технологии, когато водите важен разговор с някого. Светът може да чака. Спомняте ли си добрите стари времена, когато съществуваха само стационарни телефони и ако не сте вкъщи, хората оставяха съобщение и търпеливо чакаха отговор или просто опитваха да ви наберат, докато не успеят да се свържат? Блаженство. В днешно време всеки може да ни намери чрез мобилните устройства, социалните мрежи Facebook, Messenger, Instagram, Snapchat, имейл адреса ни и т.н. Списъкът е дълъг. За наистина важни разговори може да включите самолетния режим на телефона си, за да знаете, че няма кой да ви прекъсва. Разбира се, ако смятате да сте офлайн за по-дълго, предупредете близките си, за да не се притесняват, че не могат да се свържат с вас.

Покажете емоциите си чрез изражението на лицето.

Когато наистина слушате някого, ще откриете, че му съчувствате много повече и сте по-съпричастни към преживяванията му. Естествено израженията на лицата ви ще изразява това, като общувате и взаимно ще разберете как се чувствате. Все пак всеки иска да бъде разбран.

Наближават най-светлите християнски празници, но за съжаление по целия свят ще има семейства, седнали в дневните си, заобиколени от най-близките си, които обаче всъщност няма да са там. Те ще са разсеяни или от собствените си умове, или от мобилните си телефони, или може би от новите си подаръци. Не е задължително да е така. Могат да се играят настолни игри, които ще донесат много забавление, или пък всеки да разказва забавни истории.

Всъщност, не е нужно да чакате до празниците, за да се свържете по този начин с близките си, тъй като всеки момент и всеки разговор предлагат шанс да бъдем един с друг. Но празниците наистина са отлична възможност. Да бъдем заобиколени от тези, които обичаме най-много и да бъдем с тях не само физически, но и емоционално и духовно – това струва повече от всеки подарък, който ще дадете или получите тази година.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
на горе