Може би причината е в теб, когато никой не те харесва

Може би причината е в теб, когато никой не те харесва
Психология

Може би причината е в теб, когато никой не те харесва

Няма човек на света, който да е харесван от всички – факт. И няма нищо неправилно  в това, напротив. Дори е полезно за теб да имаш критици и недоброжелатели, които да те направят по-силен човек. Точно тези хора ти показват, че въпреки тях, трябва да продължаваш да се бориш в живота. Подминавай с усмивка всички хейтъри. Както ти не харесваш всички, така и не всички харесват теб.

Но съвсем различно е, когато абсолютно никой не те харесва. И ти оставаш съвсем сам. Без приятели. Дори и семейството ти не те смята за симпатична личност и те избягва. Тогава със сигурност нещо в теб не е наред. Твоето присъствие отблъсква всички хора. Но защо? Знаем, че не ти е приятно и искаш да имаш поне един приятел. Но нямаш, за съжаление. Всички те отбягват и ти се чудиш защо постъпват така с теб. И това не влияе само на приятелските ти отношения, но и на любовните. Колкото и пъти да се опиташ да си с някой – той си тръгва от теб без време. Дори още не те е опознал и вече иска да прекъсне всякакъв контакт с теб.

Чувстваш се ужасно. Ядосана си. И ставаш все по-груба с хората. Но яростта няма да ти помогне. Трябва да обърнеш внимание на поведението си, което е причината за това никой да не те харесва. Може би се държиш лошо с хората или искаш винаги да ги контролираш.

Представяме ти някои от причините, поради които не си харесвана личност.

Опитваш се да ги контролираш

Може би не осъзнаваш, че твоите приятели и семейство не са твоя собственост и единственият човек, който можеш да контролираш си ти самата. Ти не си с нищо повече от тях и нямаш право да налагаш своите мечти, цели и вярвания и да омаловажаваш техните. Всеки човек има право на избор. А ти отговаряш само и единствено за собствения си живот. Не осъзнаваш, че докато се опитваш да контролираш всички около теб, това се отразява лошо на теб самата и не се чувстваш добре в кожата си.

Научи се да уважаваш близките си и да ги приемаш като равни, защото те наистина са такива. Ако ти е трудно да си в компания с  хора, които имат различни от твоите мечти, цели и вярвания, опитай се да си намериш и такива приятели, с които да споделяте общи интереси. Но помни – ти си важна толкова, колкото и твоите близки.

Бързаш да съдиш и обвиняваш

Слагаш етикети на хората преди да си ги опознала. Предпочиташ да осъдиш някого, пред това да го изслушаш и да се опиташ да го разбереш. Критична си към всичко и всички. Няма нещо, което да ти хареса. Винаги гледаш и споменаваш само и единствено недостатъците в един човек, а пренебрегваш неговите добри качества. Ако някой твой приятел допусне грешка, дори не му позволяваш да ти обясни, а веднага го обвиняваш и изолираш.

Обвиняваш останалите за твоите проблеми. Опитваш се да им внушиш чувство за вина и да ги манипулираш. И не осъзнаваш, че за твоите несгоди единствено ти самата си виновна. И поемането на отговорност е първата стъпка към израстването и щастието, което може да постигнеш ако се опиташ да бъдеш добър и зрял човек.

Винаги искаш да изпъкнеш

Искаш да си най-красивата и успешната сред твоите приятели. Винаги се стараеш да си център на внимание и всичките погледи да са насочени към теб. Не спираш да говориш, когато си в компания и не даваш думата на никой друг. Не пропускаш възможността да споделиш всичките си успехи и да изтъкнеш колко по-успешна си от тях. Но ако са твои приятели, няма нужда да го правиш. Те знаят коя си и важното е да се подкрепяте и уважавате.

С опитите си винаги да си най-добрата, отблъскваш всички от теб. Докато един ден не се окажеш напълно сама в този свят.

Не уважаваш приятели си

Всеки път, когато твой приятел се опита да ти разкаже нещо за себе си, ти бързаш да го прекъснеш и да говориш отново за теб самата. Сякаш само и единствено ти си важна на този свят и животът на другите няма никакво значение. Ако искаш да задържиш приятели си – изслушвай ги. Уважавай ги и се опитай да ги разбереш. Всеки един друг на тяхно място би се опитал от поведението ти. Дори и ти самата. Замисли се.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , ,
на горе