Експерт развенча 7 мита в грижата за косата
Здраве и красота

Експерт развенча 7 мита в грижата за косата

 

 

Сред многото информация в Интернет е много лесно да се загубите и да объркате митовете с истината. Експертът по грижа за косата Валентина Глушкова ни разказа в какво точно не си струва да вярваме.

 

Мит 1: Продуктите за грижа за косата трябва да са скъпи

Много водещи блогъри често декларират (и доста категорично), че скъпото означава едва ли не ефективно и цената определя качеството. При което сравнителен анализ и анализ на състава не се извършват…

 

И ако това е толкова убедително заявено от блогърка с коса като на богиня, богата и успешна, то как да не повярваме? Малко хора знаят, че красивият живот на тази блогърка (както и работата на маркетолози, дизайнери, мениджъри) се заплаща от потребителя, когато купува този продукт с доста прост състав.

 

Например, шампоан за 100 лева, който измивате за 1-3 минути, няма да има време да подейства – той всъщност е необходим  само за отстраняване на примеси от косата и скалпа.

 

Мит номер 2. Трябва да миете косата си възможно най -рядко.

„Тя мие косата си веднъж на две седмици, така че я предпазва от пресушаване…“ Или „…нашите прабаби по селата си миеха косата веднъж седмично и имаха плитки, дебели като юмруци.“ Чували ли сте това?

 

Всъщност, главата трябва да се мие, когато се замърси. Всеки професионален дерматолог ще ви каже това. Да не си миеш мръсната коса дълго време е дори вредно за здравето на скалпа, така че няма смисъл да се търпи. Единственият въпрос тук е да изберете правилния шампоан.

 

Ако смятате, че главата ви се замърсява твърде бързо, сменете шампоана си. Опитайте пилинг, пречистваща маска или скраб за скалпа.

 

Мит номер 3. Трябва само да използвате шампоан без сулфати

Това е подвеждащо, защото всички сме различни, с различен тип кожа и структура на косата… Няма един шампоан за всички – затова има толкова много от тях на пазара.

 

Трябва да използвате този шампоан, който се измива добре, не изсушава, не втвърдява краищата. Наблюдавайте се след използване на шампоана: сърби ли главата, колко дълго остава свежа, какво нетипично усещате , как действа маската или балсамът след определен шампоан. И направете своя избор.

 

Мит номер 4. Всеки шампоан ще работи

Подобно твърдение звучи така: „Взимам всеки шампоан от рафта, не се притеснявам – и имам прекрасна коса“. Да, момичето има наистина прекрасна коса. Това е нейната лична рецепта, нейната формула за успех.

 

Но това отново не означава, че такъв съвет ще подхожда на всички. За къса коса това е по -вероятно да работи., но колкото по -дълга е косата ви , толкова по -внимателно трябва да изберете продукт.

 

Мит номер 5. Цялата химия е зло

Със сигурност сте попадали на любители на всичко естествено повече от веднъж. Те казват: „Използвам само естествени маски – билки, бульони, кефири, яйчни масла“. Те демонстрират успеха си и препоръчват метода на всички. Освен това, като правило, те продават или рекламират тези продукти.

 

Положителен резултат с този подход може да има. Има само един проблем – целият маркетинг на такива продукти се основава на насаждане на страх у потребителя от всички химикали… Използват се думи като рак, дерматит, екзема, косопад и така нататък. И когато лековерният потребител се уплаши достатъчно, веднага му се предлага трева или масло.

 

Но забравят да споменат, че естествените продукти за грижа за косата също са опасни. А за някои хора те дори могат да бъдат по -опасни от сертифицираните козметични продукти в кутии. Тъй като маслата, билките и екстрактите са добри за грижа, но доста активни в ефекта си върху кожата. И не бива да злоупотребявате с такива грижи.

 

Заключение – както химическата, така и естествената грижа се ползва само с компетентен подход. Всичко изисква баланс и разумен подход.

 

Мит номер 6. Трябва да имате куп различни кутии

Понякога се създава впечатлението, че трябва да се затрупате с всевъзможни продукти,, за да имате прекрасна коса. Всъщност просто не е нужно да правите това. Защото в крайна сметка бъркате какво работи добре и от какво си струва да се откажете, понеже изобщо не работи или не работи така, както бихте искали.

 

Повечето средства имат срок на годност 6-12 месеца. Затова дръжте в банята само това, което редовно използвате. И купувайте допълнителни количества, когато наличните приключат, ако ви допада действието на продукта..

 

Мит номер 7. Генетиката решава всичко

Много удобен мит за мързеливи хора. Великолепната коса несъмнено е заслуга на генетиката . Особено в случая, когато човек не трябва да полага специални усилия, за да се грижи за ния, за да изглежда страхотно.

Забелязали ли сте как ваш познат отива на фитнес и следи диетата си, за да преодолее склонността си към наднормено тегло. И той постига невероятни резултати. Същото е и с косата: ако полагайте усилия и изберете цялостна професионална грижа, можете да направите косата си по -красива. И тя ще блести и ще ви радва, каквито и да са първоначалните ви генетични данни.

Tagged , , , ,
на горе