Нейно величество краставицата – лечебната й сила и свойства

Нейно величество краставицата – лечебната й сила и свойства
Добра форма Здраве и красота

Нейно величество краставицата – лечебната й сила и свойства

Днес на вашето внимание ви предлагаме да се запознаем с един много ползван продукт, любим на почти всяки българин, но за който знаем твърде малко или най-вече, че има високо съдържание на вода – нейно величество краставицата. Много често тя се определя като зеленчук, но всъщност е плод.  Съдържа голям набор от полезни хранителни вещества, както и някои растителни съединения и антиоксиданти, които подпомагат лечението или предотвратяват развитието на определени състояния. Идеален помощник за хидратация на тялото ни и за справяне с излишните килограми.

Цял арсенал от хранителни вещества

Краставиците са с ниско съдържание на калории, но съдържат много важни витамини и минерали: една необработена сурова краставица (около 300 грама) съдържа: 45 калории, 0 грама мазнини, 11 грама въглехидрати, 2 грама протеини, 2 грама фибри, 14% Витамин С, 62% Витамин К, 10% Магнезий, 13% Калий и 12% Манган. Освен това краставиците съдържат около 96% вода. За да се увеличи максимално приема на хранителните вещества, съдържащи се в краставиците, те не трябва да се белят.

Антиоксиданти

Антиоксидантите са молекули, които блокират окисляването и химическата реакция, която образува силно реактивни атоми с несдвоени електрони, които са известни още като свободни радикали. Натрупването на тези вредни радикали може да доведе до някои хронични заболявания. Всъщност, оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, е с вързан с раковите заболявания, сърдечни, белодробни, автоимунни болести.

Плодовете и зеленчуците, включително краставиците, са особено богати на полезни антиоскиданти, които намалят риска от тези състояния. Едно проучване, проведено с 30 възрастни пациента, на които е давана краставица на прах, целяло да измери антиоксидантната сила на краставицата. В края на 30-дневните наблюдения, краставицата на прах предизвикала значително увеличение на няколко маркера на антиоксидантната активност и подобрен антиоксидантен статус. А при друго изследване, станало ясно, че краставиците съдържат флавоноиди и танини – групи съединения, които са ефективни при блокирането на вредни свободни радикали.

Стимулират хидратацията на организма

Знаете, че водата е от особено значение за тялото ви и играе много важна роли. Тя участва в процеси по регулиране на температурата и преработването на отпадъчни продукти и хранителни вещества. Всъщност правилната хидратация може да засегне всичко, от физическото състояние на тялото, до метаболизма. Освен чрез директен прием на питейна вода, можете да посрещнете до 40% от необходимостта на организма от вода чрез прием от храната. Плодовете и зеленчуците в частност са идеален източник на вода. В проучване, обхванало 442 деца, се оценява състоянието им на хидратация и се събират диетични данни. Учените установяват, че повишеният прием на плодове и зеленчуци е пряко свързан с подобрение на състоянието на хидратация. Тъй като краставиците са с 96% съдържание на вода, са особено ефективни за набавяне на необходимото дневно количество течности, изискуемо от организма, за да работи пълноценно.

Враг номер едно на излишните килограми

Краставиците могат да ви помогнат да се отървете от излишните килограми по няколко различни начина. На първо място те са много бедни на калории. 104 грама краставици съдържат само 16 калории, докато една цяла краставица, около 300 грама, съдържа само 45 калории. Това означава, че можете да консумирате много краставици, без да се притеснявате, че това може да доведе до увеличаване на килограмите. Дори напротив! Краставиците могат да добавят вкус и да освежат всяка салата, сандвичи и друго ястие. Комбинирано изследване, на база на 13 други проведени проучвания, обхващащи около 3628 души, констатира, че приемането на храни с високо съдържание на вода и ниско съдържание на калории е свързано със значително намаляване на телесното тегло.

Понижава нивата на кръвната захар

Няколко теста, проведени върху животни, показват, че консумацията на краставици може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар и да предотврати някои усложнения от диабета. Изследване при животни разглежда ефекта на различните растения върху кръвната захар. Според него, краставиците показват резултат към ефективно намаляване и контрол на нивата на кръвната захар. Друго проучване, проведено с животни, предизвиква диабет при мишки и след това на вече болните се дава екстракт от краставица. Резултатите са положителни и водят до отшумяване на заболяването и по-ниски нива на захарта. В допълнение, краставиците са ефективни при намаляване на оксидативния стрес, а от там предотвратяват свързаните с диабета различни усложнения. Все пак, проучванията са все още на база животни, като са необподими още изследвания, за да се види пълното им влияние върху човека.

Подпомагат храносмилането

Хапването на краставици може да помогне за поддържането на редовната перисталтика на червата. Дехидратацията е основен рисков фактор, който причинява запек, тъй като може да промени водния баланс в организма и да затрудни преминаването на изпражненията. Краставиците са с високо съдържание на вода и стимулират хидратацята. Поддържането на хидратацията от своя страна подобрява консистенцията на изпражненията, предотвратява запека и поддържа редовността на изхожданията. Освен това, краставиците са богати на фибри, което подпомага регулирането на перисталтиката на червата. По-специално, пектинът, видът разтворими фибри, които помагат за увеличаването на честотата на движението на червата.

Tagged , , , ,
на горе