9 рецепти за супи – богати на вкус и аромат, винаги и по всяко вдреме на годината подходящи за трапезата. 9 рецепти за супи – невероятно вкусно, питателно, а кухнята се изпълва с неповторим аромат на подправки и зеленчуци.
Пилешка супа – „мехлем“ за стомаха, ползи за здравето, основни трикове за вкуса + рецепта на готвача
Здравословна супа от червена леща с куркума
9 рецепти за супи
Която и от 9 рецепти за супи да изберете, няма да сгрешите, дори ако решите да сервирате на вашите специални гости. Толкова вкусно с аромат на чубрица, пресен копър, магданоз, зеленчуци…
9 рецепти за супи – Първата позиция е за любимата ни пилешка супа – рецепта
Необходими продукти:
-пилешко месо;
-1 глава лук;
-2 моркова със средна големина;
-5-6 картофа със средна големина;
-фиде;
-2 жълтъка;
-150-200 гр. кисело мляко;
-сокът на 1/2 лимон;
-сол;
-черен пипер;
-чубрица;
-пресен магданоз;
-растителна мазнина.
Начин на приготвяне:
Нарязваме си на дребно лука и морковите. Наливаме си растителна мазнина на дъното на съда, в който ще готвим супата. Слагаме на котлона да се затопли. Веднага добавяме наситненият зеленчук и бъркаме, докато мазнината не се оцвети в светло оранжево.
Почистваме картофите, които ще нарежем на ситни кубета. Прибавяме ги към супата, заедно с наситненото предварително сварено пилешко месо.
Постепенно прибавяме подправките.
Оставяме пилешката супа да ври, докато картофените кубчета се сварят добре.
Прибавяме фидето, което ще оставим да поври между 5 и 10 минути, зависи как го предпочитате.
Застройката: в подходяща купичка слагаме киселото мляко, което ще разбъркаме, докато не стане гладко. Към него прибавяме двата жълтъка и лимоновия сок и отново бъркаме, до получаваме на гладка смес.
Готовата пилешка супа сваляме от огъня. Вземаме 3 черпака от горещата течност и заливаме застройката. Бъркаме до изравняване на температурата. Изсипваме в обратно в тенджерата и поръсваме с наситнен магданоз.
9 рецепти за супи
9 рецепти за супи – № 2: Рецепта за супа с пилешко месо или колбас и сирене
Тази супа е толкова прекрасна и ухаеща, че ще започнете да я готвите много често.
Необходими продукти:
-месо от пилешко бутче или крилца – 350 гр.;
-топено сирене – 250 гр.;
-картофи – 5 бр.;
-моркови – 2 бр.;
-лук – 1 глава;
-пресен магданоз – ½ или цяла връзка;
-сол и черен пипер – на вкус;
-растителна мазнина- 35 мл.
Начина на приготвяне:
Сварете крилцата или пилешките бутчета, извадете и нарежете (накъсайте) на ситно.
Обелете картофите, нарежете и добавете към бульона.
През това време морковите се настъргват, а лукът се наситнява и се запържват заедно с месото в тиган.
Добавете топеното сирене към супата, разбъркайте, докато се разтопи.
Вари се още 15 минути.
Поръсете със сол и черен пипер.
Вкусната и най-важното лесна за приготвяне супа ще се хареса на всички – от малки деца до възрастни жени и мъже.
№ 3 от 9 рецепти за супи: Рецепта за супа „Мечтата на ловеца“
Богатата на грах супа, наречена „Мечтата на ловеца“ е особено предпочитана от мъжете, така че ако искате да изненадате вашия любим с различна по състав супа, тогава не се колебайте да готвите по тази рецепта.
Необходими продукти:
-грах – 200 гр.;
-картофи – 5 броя;
-моркови – 1 брой;
-лук – 1 глава;
-пушено месо (може да замените с колбас) – 280 гр.;
-топено сирене – 150 гр.;
-пресен магданоз – 30 гр.;
-сол и други подправки – на вкус;
-растителна мазнина – 25 мл.
Начина на приготвяне на супа „Мечтата на ловеца“:
Сварете граха.
Картофите се обелват, нарязват на ситно и се добавят към граха.
Нарежете лука, настържете морковите, запържете.
Пушеното месо или колбаса се нарязват на кръгчета и се добавят към зеленчуците. Запържете.
Добавете топеното сирене към картофите и граха.
След това прекратете пърженето и разбъркайте, докато сиренето се разтопи.
Сварете, изключете и оставете вкусовите качества на продуктите да се смесят.
9 рецепти за супи
9 рецепти за супи – № 4: Супа по традиционна грузинска рецепта.
Въпреки, че те използват говеждо месо, тази рецепта се приготвя с пилешко.
Необходими продукти:
-пилешко месо – 350 гр.;
-морков – 1 бр.;
-лук – 1 глава;
-ориз – 120 гр.;
-чесън – 4 скилидки;
-доматено пюре – 40 мл.;
-сол, черен пипер и други подправки – на вкус;
-растителна мазнина;
-пресен копър и пресен магданоз.
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва и се сварява в подсолена вода, след което се добавя ориза.
Морковът се настъргва, лукът се наситнява и се запържват.
Добавете доматено пюре, чесъна, пресован през преса за чесън, копър, магданоз и оставете да къкри за няколко минути.
Доматеният вкус и подправките придават пикантност на ястието.
9 рецепти за супи – № 5: Рецепта за супа топчета, нахут и домати
Тази супа с кайма е не само вкусна, но и здравословна благодарение на нахута, който е включен в съставките.
Необходими продукти:
-кайма-смес – 500 гр.;
-нахут – 200-250 гр.;
-картофи – 5 бр.;
-морков – 1 бр.;
-лук – 1 глава;
-чесън – 3 скилидки;
-черен пипер – на вкус;
-доматено пюре – 40 мл.;
-олио – 25-30 мл.;
-пресен магданоз или копър;
-сол, подправки – на вкус.
Начин на приготвяне на супа с нахут:
Накиснете нахута за една нощ във вода. Сварете в подсолена вода.
От каймата направете по-едри топчета и добавете към нахута в съда за готвене.
Обелете и нарежете лука и моркова, запържете, добавете нарязана чушка и чесън, след това доматено пюре, оставете да къкри 7-10 минути.
Картофите се настъргват и се добавят към бульона, посоляват се и се подправят, варят се на тих огън 7 минути.
Опитайте тази супа с кюфтета и ще промените списъка си с първи ястия завинаги. Определено членовете на вашето семейство ще я харесат.
9 рецепти за супи
Лесна рецепта за спаначена супа
Рецепта за агнешка супа с гъби
9 рецепти за супи – № 6. Рецепта за супа с кнедли, пилешко и сирене
Тази супичка е лесна и чудесна!
Необходими продукти:
-пилешко месо – 400 гр.;
-морков – 1 бр.;
-картофи – 4 бр.;
-зелен грах – 50 гр.;
-лук – 1 глава;
-сирене – 75-100 гр.;
-яйце – 1 брой;
-брашно – 70-80 гр.;
-сол и подправки – на вкус;
-растителна мазнина – 50 мл.
Начин на приготвяне:
В подходящ съд налейте вода и поръсете с малко сол, добавете месото и оставете да се свари. Извадете, накъсайте на парчета и върнете обратно в бульона.
Обелете и нарежете картофите. Добавете ги, заедно с граха към месото.
Лукът се нарязва наситно, морковите се настъргват и се запържват.
Сложете в супата, добавете още сол и подправки по ваш вкус.
През това време настържете сиренето, чукнете яйцето, изсипете брашното, омесете малко да полепне по ръцете.
Оформете топчета. Добавете кнедлите към супата и варете 8 до 10 минути.
Поглезете семейството и гостите си с тази необикновено супа с „пъстър“ вкус.
9 рецепти за супи – № 7: Рецепта за супа с яйчени палачинки
Супата с палачинки ще ви засити и стопли в хладните дни. Гответе с радост и удоволствие.
Необходими продукти:
-пилешко месо – 350 гр.;
-яйца – 4 броя;
-морков – 1 брой;
-лук – 1 глава;
-картофи – 5 броя;
-сол и други подправки – на вкус;
-растителна мазнина – 40 мл.
Начин на приготвяне:
В подсолена вода сварете пилешкото месо, извадете го и нарежете на парчета, върнете обратно в бульона.
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Добавете към месото.
Морковът се настъргва, лукът се наситнява и се запържва. Добавете към супата и гответе 10 минути.
Разбийте яйцата, солта и черния пипер. Изпържете 3 палачинки (с други думи – омлет) в тиган.
След като яйчените палачинки изстинат, се нарязват на ивици и се прибавят към супата. Оставете да кипне и свалете от котлона.
Пригответе тази уникална и необичайна супа и изненадайте всички с невероятните си кулинарни умения.
9 рецепти за супи – № 8: Рецепта за супа с телешко месо
Тази супа е известна по целия свят и има защо. Защото това е питателно ястие.
Необходими продукти за супа с телешко месо:
-телешко месо – 700 гр.;
-лук – 2 глави;
-домати – 4 бр.;
-моркови – 2 бр.;
-черен и червен пипер;
-картофи – 7 бр.;
-чесън – 4 скилидки;
-люта чушка – 1 брой;
-доматено пюре – 40 гр.;
-пресен магданоз – ½ връзка;
-сол и други подправки – на вкус.
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва и се сварява в голям и дълбок съд, добавят се морковите, които трябва да бъдат нарязани на шайбички, задушете лука. Напълнете с вода и оставете да къкри до готовност. Отстранявайте пяната от месото.
Нарежете картофите, обелете и доматите и заедно с чушките ги наситнете.
Прибавете зеленчуците към почти свареното месо, заедно с подправките. След което добавете доматеното пюре, наситнения или пресован чесън и една цяла люта чушка.
Оставете да ври на тих огън. Извадете лютата чушка.
Това е великолепно ориенталско ястие, наситено с прекрасен аромат на подправки. Супата се сервира гореща.
9 рецепти за супи
9 рецепти за супи – № 9: Рецепта за супа с грах и пресни печурки
Супа с грах и пресни печурки може да се приготви по различни начини, но ние ви предлагаме този – за по-богат вкус.
Необходими продукти:
-пилешко месо – 400 гр.;
-пресни печурки – 200 гр.;
-грах – 100 гр.;
-картофи – 4 броя;
-моркови – 1 брой;
-лук – 2 глави;
-горчица – 1/2 супена лъжица;
-куркума – 1/3 чаена лъжичка;
-сол, черен пипер – на вкус.
Начин на приготвяне:
Грахът трябва да бъде предварително сварен.
В подсолена вода сварете пилешкото месо.
Извадете месото и го нарежете на парчета. Върнете обратно в тенджерата.
Нарежете картофите и ги изсипете в бульона.
Морковът се настъргва, лукът се нарязва на ситно и се запържват заедно. Добавете нарязаните печурки и горчицата и оставете да къкри на тих огън.
Всичко това подправете с куркума, сол, черен пипер и прибавете към супата. Оставете да ври до готовност.
Супата е готова!
Супа с грах и малки печурки е неочаквана комбинация от съставки, която има прекрасен вкус и невероятен аромат.
Добър апетит!