8 правила на лятната диета, които ще ви помогнат да оцелеете в горещината и да отслабнете

Здраве и добра форма

8 правила на лятната диета, които ще ви помогнат да оцелеете в горещината и да отслабнете

 

 

Изразът „ние сме това, което ядем“ е по-актуален от когато и да било през лятото. Важно е не само какво се яде, но и как и кога, в противен случай жегата ще ви влияе негативно. Събрали сме 8 хранителни съвета, които можете да вземете като правило и да се чувствате по-добре.

Яжте по-малко калорични храни

Лятото е идеалното време да започнете диета. Първо, поради топлината, апетитът се влошава по естествен начин. Тялото забавя метаболизма, за да намали телесната температура, а нуждата от калории намалява. На второ място, много „тежки“ храни се абсорбират лошо. Например, червеното месо се абсорбира за 7-8 часа, което в топлината е просто неприемливо. Ако смятате, че не разполагате с достатъчно протеини – заменете говеждото или свинско месо в диетата си с пиле, което се абсорбира за  3-4 часа или заложете на млечните продукти. Риба и морски дарове през лятото също са чудесен избор.

Кафето е табу

Дори ако е трудно да се събудите без кафе и да се настроите да работи, по-добре е да ограничите консумацията му. Мозъкът и сърцето са особено засегнати от топлината, налягането се повишава, а кафето дава допълнителен товар, който може да причини здравословни проблеми. В допълнение, тази напитка е диуретик, което води до дехидратация и намаляване на мозъчната активност. За укрепване на сърдечно-съдовата система можете да хапвате храни с високо съдържание на калий- сусам, млади картофи, банани, зеленчуци, сладки картофи и др.

Вместо студени напитки – горещ чай

Усещането, че в жегата нищо не освежава по-добре от студените напитки, всъщност е измамно. Те дават бърз, но краткосрочен ефект: тялото, усеща бързото охлаждане и за да се предпази, повишава собствената си температура, затова толкова скоро след глътка ледена минерална вода отново ви е топло. С горещ чай всичко е обратното, поради което жителите на арабските страни и Централна Азия го пият през лятото. Изберете сортове чай, които са претърпели минимална топлинна обработка: бял, зелен, ройбос, мате. Но не трябва да забравяте и за водата. Водата трябва да се пие на малки порции, но често

 

Не злоупотребявайте със сладолед:

поради голямото количество захар и добавки, той увеличава жаждата, сгъстява кръвта и намалява имунитета.

 

Намалете до минимум алкохола

За черния дроб алкохолът е вреден по всяко време на годината, но през лятото употребата му, причинявайки дехидратация и разширяване на кръвоносните съдове, е двойно опасна. Ако в главата ви има лека „мъгла“ поради жегата, то алкохолът ще  направи положението още по-зле. Ако има празник в календара и е невъзможно да се въздържите по какъвто и да е начин, по-добре пийнете добро сухо вино, не повече от няколко чаши. Ако искате да пиете коктейл на плажа, изберете напитки с мента и лайм

Максимално съдържание на естествени витамини

Дори и зеленчуците и плодовете да присъстват в диетата ви през цялата година, тялото може да получи максимално количество витамини само през лятото. Сега има по-голям избор, свежест – има огромен брой причини да заложите на плодове и зеленчуци през лятото.

Предпазвайте се от UV лъчите

Слънчевите лъчи в летния ден са не само за красив тен и източник на витамин D. За жалост излагайки се без защита под слънчевите лъчи, увеличавате шансовете за получаване на катаракта, рак на кожата, ранни бръчки. За да се предпази кожата от uv лъчи, яжте чушки, домати, моркови, диня, моркови, грозде и нар. Не забравяйте слънцезащитен крем.

.Яжте по-малко, но по-често

През лятото разделете храната си на 3 основни хранения и 3 малки закуски. Така ще избегнете неприятно чувство на тежест в стомаха, което, заедно с топлината, допълнително намалява физическата активност и натоварва тялото. От масата трябва да се изправите с леко чувство на глад, без желание да легнете. Най-високо калорична трябва да е закуската и е по-добре да се закусва рано .  

 

Не съхранявайте продукти дълго време

Става дума предимно за млечни продукти: кисело мляко, извара, сметана, кефир и др. Зеленчуците и плодовете също е по-добре да се купуват 1-2 пъти, готвят непосредствено преди консумация. Дори и да имате добър хладилник, в условията на съхранение на храната преди покупката, не можете да бъдете 100% сигурни. Заслужава да се отбележи, че лятото е добър момент да се развият полезни навици. За 3 месеца можете да се откажете от кафето и алкохола и да привикнете към по-чисто хранене, а това е полезно през цялата година.

 

Tagged , , , ,
на горе