7 лесни начина да забавим стареенето
Здраве и красота

7 лесни начина да забавим стареенето

Със сигурност не можем изцяло да спрем процеса на остаряване, но можем да забавим стареенето. Ако влияем на тялото на клетъчно ниво и регулираме специални молекулярни механизми, можем да подобрим показателите. Чрез внимателна работа върху този процес, можем да забавим стареенето.

Как лесно да забавим стареенето и да подобрим начина си на живот? Стареенето е бавен, естествен, постепенен процес на промяна, която започва в началото на зрелите ни години. Счита се, че след 65 години човек навлиза в този период на развитие.

7 лесни начина да забавим стареенето

Ето 6 начина, на които да обърнем внимание, за да забавим стареенето:

Здравословно хранене

Приемайте Витамин А, който е отговорен за състоянието на кожата

Погрижете се за кожата

Поддържайте костите и мускулите здрави

Пазете сърцето си

Тренирайте мозъка си

Храната е много важна за забавяне на процеса на стареене. Всичко, което влагате в организма си, има огромно значение за здравето на кожата ви. Тук ви даваме списък с храна, която е здравословна и против стареене.

1 Авокадо

2 Броколи

3 Ядки

4 Сладки картофи

5 Домати

6 Мазни риби

7 червено вино

8 Черен шоколад

Перфектната тренировка против стареене

Камерън Диас и променената представа за стареенето, благодарение на майчинството

8 безпогрешни трика: най-добрите съвети против стареене

Ето кои са 7 лесни начина да забавим стареенето:

Противовъзпалителна храна

За да запазим нашето добро ДНК, трябва да се храним правилно. Диета с противовъзпалителни храни забавя процеса на стареене. Как става това? Става въпрос за теломерите. Това са структури, които са част от хромозомите и осигуряват защита по време на клетъчно делене. Ако теломерите са къси, то и толкова по-стари са клетките. Противовъзпалителните храни, които намаляват този процес са: пресни плодове, листни зеленчуци, зехтин, риба, ядки. Добър избор са ягоди, боровинки, спанак, скумрия, сьомга, риба тон, бадеми и орехи.

7 лесни начина да забавим стареенето
Противовъзпалителна диета

Физическа активност

„Движете се“ е често използван девиз. Движението е един от най-добрите начини, за да забавим стареенето. Ако прекарвате много време в седнало положение, има риск от сърдечни заболявания, диабет, проблеми с храносмилателната система. Намалете седенето в офиса и в къщи. Правете почивка на всеки 30 минути и по възможност стойте прави до лаптопа си.

Движете се повече – паркирайте колата далеч от офиса, изкачвайте стълби, а не ползвайте асансьор, измийте прозорците, работете в градината или почистете пред блока.

7 лесни начина да забавим стареенето
Движение

Без алкохол

Специално проучване доказва, че прекомерна употреба на алкохол води до ускорено стареене. То учвеличава риска от деменция, инсулт, проблеми с черния дроб, отслабване на имунитета, тревожност. Ограничете употребата на алкохол до една или две напитки дневно, за да забавите стареенето.

Добър сън

Добритя сън ни помага да останем млади. Чрез съня ние се възстановяваме и презареждаме. Проблемите със съня може да окажат влияние на здравето. Недоспиването и липсата на сън водят до затлъстяване, депресия, сърдечни заболявания.

За да спите добре, създайте си график. Лягайте и ставайте по едно и също време. Това помага на биологичния ви часовник, за да насърчи добрия сън. Релаксирайте преди сън, избягвайте ярка светлина и екрани на компютри и телефони, телевизия. Не употребявайте алкохол и кафе преди сън, както и упражнения. Спете в тиха и хладна стая, което създава оптимална среда за възстановителен сън.

Защита на кожата

Как да предпазим кожата си от външни влияния, студ и слънце? Слънчевата светлина съдържа UV лъчи и прекомерното излагане може да предизвика преждевременно стареене на кожата.

Съвети за предпазване от слънце:

Не стойте на слънце дълго време и избягвайте пика му между 11 и 16 часа.

Носете широкоспектърен слънцезащитен крем с над SPF 30. Нанасяйте крема често и дори в студени, облачни дни, преди да излезете на разходка.

Избягвайте стреса

Намалете стреса за по-добро здраве. Стресът в дългосрочен план може да причини сериозни здравословни проблеми. Отпуснете се за подобрявне на здравето! Честите разходки на чист въздух и слънце, могат да намалят влиянието на стреса. Медитация и йога упражнения ще подобрят менталното ви здраве и ще овладеете стреса.

7 лесни начина да забавим стареенето
Йога и медитация

Откажете пушенето

Ако не пушите в момента, по-добре да не започвате изобщо. А ако вече сте пушачи, със сигурност знаете, че отказването е най-доброто нещо за вас.

Заключение

Въпреки че сте чували много съвети за здравето, доказано е, че те наистина са полезни и помагат, за да забавим стареенето. Добрата физическа активност, намаляване на стреса, здравословните навици помагат, за да се чувствате млади и да изглеждате добре.

7 лесни начина да забавим стареенетоЗодии и коледна украса

Tagged , , , ,
на горе