5 закона на правилната закуска
Добра форма

5 закона на правилната закуска

Закуската е най-важното хранене от деня. Дори децата знаят поговорката „закуската изяж сам, обядът подели с приятел, а вечерята дай на врага”. А се събуждаме сутрин гладни, защото е минал голям период от време без прием на храна. Но в забързаното ежедневие често не ни остава време за здравословна закуска.

Хапваме в движение каквото видим в хладилника между две глътки кафе и не мислим за последствията за тялото, което има нужда от стабилен старт на деня. Часове наред през нощта организмът ни е разграждал храната, приета в предния ден, сега има нужда от нови сили.

Да се отблагодарим на тялото си със закуска. Ето няколко правила, които никога не трябва да нарушавате по време на най-важното хранене:

  1. 1. Приемайте фибри

Това означава да приемате храни, които ви засищат, вместо само да изпълват стомаха. Изберете закуска пълна с хранителни вещества, които ще се разграждат бавно. По този начин си осигурявате енергия за целия ден.

  1. 2. Закусвайте рано

Според много изследвания закуската дава тласък на метаболизма. Именно затова би било хубаво да закусите възможно най-скоро след събуждането ви. Така ще помогнете на работата на метаболитната система. Нека не минава час между ставането от леглото и закуската.

  1. 3. Повече протеин, по-малко захар

Дайте силна храна на тялото – пълнозърнести храни и протеини. Сладките храни са богати на калории, но дават бърза енергия, която скоро ще понижи силите ви.

4. Големината на порцията

Закуската трябва да е обилна, но все пак не прекалявайте. Стремете се да приемете не по- малко от 350 калории, но имайте едно наум за големината на порцията.

5. Всеки ден закуска

Не пропускайте закуска. Може би мислите, че най-лесно може да пропуснете закуската, за да сте приели по-малко калории през деня. Да, но така няма да достигнете до стегнато тяло, а ще навредите на тялото си. Заложете на закуската, за да е пълен с енергия денят ви.

Tagged ,
на горе