20 юли - Илинден - Щастливите жени - HappyWoman.bg

20 юли – Илинден

Илинден - 20 юли
Празници

20 юли – Илинден

На 20 юли, всяка календарна година, българската православна църква чества паметта на Свети Пророк Илия. Празникът е наречен Илинден. На този ден имен ден празнуват всички, които носят имената и техните производни: Илия, Иля, Ильо, Илко, Илчо, Илиа, Илин, Илияна, Илиана, Илинка, Линка, Илинда, Иляна, Илиян, Илиан, Илян, Илин, Искра, Илина, Илка, Лина, Личо.

На 20 юли у нас, освен Илинден, се чества денят на Илинденско-преображенското въстание. Празник и на пивоварите.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg 

Молитви към Свети Пророк Илия

Самуилова крепост, паметни „страници“ от българската история

Рупите, вихър от космически енергии

Златолист, Източник на вяра и чудеса

20 юли – Илинден – имен ден

Според народните ни поверия на този ден не трябва да се работи, за да не се разсърди Свети пророк Илия. Това е така, защото той се счита за владетел на летните стихии, на огънят, гръмотевиците и градушките.

Кратка история за живота на Свети пророк Илия.

Според легендите, достигнала до нас, при раждането на Илия баща му видял как “някакви хубавци го повиват с огън и го хранят с огнен пламък”. И той наистина пораства ревностен, пламенен служител на единия Бог.

Пророк Илия е живял в Северното царство на Израел по време на управлението на нечестивия цар Ахав, който разгневил Бог, като насадил култ към езически богове.

“Огненият” пророк.

Сушата продължила цели три години и половина. Накрая Бог му казал да проведе „духовен двубой“ със слугите на Ваал.

Жреците не постигнали нищо, тогава Илия се приближил до олтара. Той пожелал да полее с вода жертвеното теле, дървото и камъните на олтара, за да не се съмнява никой в ​​силата на Единия Бог. Чрез молитвата на пророка, се случило чудо и предизвикал небесен огън. На мига огънят се спуснал от небето, и дървата, и камъните, и пръстта, и водата, която беше в рова, всичко погълнал.

След това дългата и изтощителна суша приключила, защото от небесата се изсипал, така дългоочакваният, благодатен дъжд.

Пророк Илия станал жив образ на Божественият съд над хората, които не искат да познаят Единия Бог.

Малко преди възнесението си Свети пророк Илия извършил голямо чудо в присъствието на Елисей. Той взел мантията си и я навил, ударил с нея водата, която на момента се разцепила на места.

В крайна сметка с животът на пророка се случило друго събитие. Внезапно от небето се спуснала огнена колесница, теглена от огнени коне, а Илия бил качен и отведен към небесата.

В преданията изрично се подчертава, че той се възнесъл в тялото, а не в духа. В същото време често се вярва, че пророк Илия е бил издигнат на огнена колесница до Небесното царство, до самия Божи престол.

Според някои авторитети, пророкът „слиза“ на тайно земно място, където трябва да „живее в телесен и духовен мир“.

И до днес местоположението на Свети пророк Илия след възнесението му остава мистерия и неразгадана загадка. Едно е ясно: възнесението му е прототип на Възнесението на Исус Христос и живота на праведните в Царството Небесно.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
0 Shares
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе
Happy Woman Бюлетин
Вашият хороскоп, най новото от Happy Woman и актуални статии всяка седмица