Здраве и добра форма

10 причини да започнете да практикувате Пилатес

 

По дефиниция Пилатес е система от повтарящи се упражнения, изпълнявани върху постелка или друго оборудване за насърчаване на здравината, стабилността и гъвкавостта. Пилатес упражненията развиват тялото чрез мускулни усилия, които произтичат от сърцевината. Техниката култивира осъзнатостта на тялото, за да поддържа ежедневните движения, които са ефективни и грациозни. Като вид тренировка Пилатес е популярна сред танцьорите, но се харесва и на по -широка аудитория. Методът е разработен от Джоузеф Пилатес през 20 -те години на миналия век. Тренировката е насочена към мускулите „електроцентрала“, които включват глутеусите, бедрата, тазовото дъно и долната част на гърба. Подобно на йога, методът Пилатес насърчава дълбокото, осъзнато дишане.

Научете повече за метода Пилатес и неговите предимства, за да разберете дали това е правилният стил на фитнес за вас.

 

1 Пилатес е фитнес за цялото тяло

Пилатес тренира тялото като интегрирано цяло, като се фокусира върху силата на сърцевината, долната част на тялото и горната част на тялото, както и гъвкавостта и стойката.

Пилатес тренировките насърчават силата, балансираното мускулно развитие, гъвкавостта и увеличават обхвата на движение на ставите.

Вниманието към мускулните групи в цялото тяло, включването на дишането и осъзнатостта, осигуряват високо ниво на интегрирани ползи, което е трудно да се намери другаде. Това е причината методът Пилатес да е популярен в рехабилитационните заведения, както и при спортисти, които откриват, че Пилатес е чудесна основа за всякакъв вид движение, което правят.

 

2 Пилатес е за всеки

Независимо дали сте по -възрастен, който едва сега започва да спортува, елитен спортист или някъде по средата, основите на движението Пилатес са адаптирани за вас и вашето тяло. Фокусът върху изграждането на здравина на ядрото, правилното подравняване и връзката тяло-ум правят Пилатес достъпен за всички.

С хиляди възможни упражнения и модификации, Пилатес тренировките могат да бъдат съобразени с индивидуалните нужди. Има начини, по които можете да адаптирате упражненията. Дори има конкретни програми за мъже, какти и за жени по време на бременност. Ако имате настоящи или минали наранявания или други особени притеснения, можете да работите с обучен инструктор по пилатес, за да научите модификациите.

 

3 Пилатес създава издължени, силни мускули

С Пилатес вие изграждате тонизирани мускули, които работят добре както с тялото ви като цяло, така и с функционалната ви годност, докато се движите през живота.

 

Един от начините, по които Пилатес създава дълги и силни мускули, е чрез използване на вид мускулна контракция, наречена ексцентрична контракция. Този тип мускулна контракция се случва, когато мускулът се удължи под напрежение. Например, когато правите лицева опора на трицепс или по време на контролирано освобождаване на напрежението върху пилатес ринга.

 

Проучване от 2015 г. установява, че Пилатес ефективно укрепва горната част на тялото, долната част на тялото и коремните мускули в група жени в постменопауза. Друго проучване от 2015 г. установява, че две сесии  Пилатес седмично в продължение на три месеца водят до увеличаване на силата на долната част на тялото, баланса на позата, както и качеството на живот при възрастните хора.

 

4 Пилатес увеличава гъвкавостта

В Пилатес вие работите за безопасно увеличаване на дължината и разтягането на мускулите и обхвата на движение в ставите. Да имаш тяло, което може да се разтяга и огъва, за да отговори на потока от живот, е реалистична и здравословна цел.

 

5 Пилатес развива основна сила

Основните мускули на тялото са дълбоките мускули на гърба, корема и тазовото дъно. Тези мускули поддържат силен, еластичен гръб, добра стойка и ефективни модели на движение.

Когато сърцевината е здрава, стойката на тялото се поддържа. Вратът и раменете могат да се отпуснат, а останалите мускули и стави са свободни да си вършат работата (но не е нужно да вършат повече). Стегнатото ядро ​​също може да ви помогне да научите как да издърпате корема си, за да извлечете максимума от многото упражнения.

Пилатес включва разнообразни упражнения за корем, които помагат да се подобри не само силата на основните мускули, но и тяхната издръжливост.

6 Пилатес подобрява стойката

Добрата стойка е отражение на доброто подравняване, поддържано от силно ядро. Това е позиция, от която тялото може да се движи свободно. Започвайки с основите на движението Пилатес и напредвайки през упражненията, Пилатес тренира тялото да се изразява със сила и хармония. Хората, които практикуват Пилатес, често имат отлична стойка. Това е и причина хората да правят Пилатес срещу болки в гърба

 

7 Пилатес увеличава енергията

Пилатес стимулира дишането и кръвообращението, стимулира гръбначния стълб и мускулите .

Колкото повече тренирате, толкова повече енергия имате. И колкото по -енергични сте, толкова повече ще ви се прииска да правите рутинните си упражнения (до известна степен, разбира се). Пилатес е страхотна форма на упражнения с ниско въздействие, която може да бъде включена в ежедневието ви. (Просто не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете нова тренировъчна програма.)

8 Пилатес може да подпомогне отслабването

Ако редовно практикувате Пилатес, това ще промени тялото ви. Известен със създаването на дълги и силни мускули, Пилатес подобрява мускулния ви тонус, балансира мускулатурата, поддържа красива стойка и ви учи да се движите с лекота и грация.  Всички тези неща могат да ви накарат да изглеждате и да се чувствате много добре.

Формулата за отслабване изисква изгаряне на повече калории, отколкото приемате. Като фитнес метод за цяло тяло Пилатес може да ви помогне в това.

 

9 Пилатес интегрира тялото и ума

Джоузеф Пилатес е категоричен, че Пилатес е за „пълна координация на тялото, ума и духа“. Това е тайната на метода Пилатес. Когато практикувате всяко движение с цялото си внимание, тялото и умът се обединяват, за да извлекат възможно най -голяма полза от всяко упражнение.

Пилатес използва шест ключови принципа – центриране, концентрация, контрол, прецизност, дишане и поток – за да интегрира тялото и ума.

 

10 Пилатес предлага опции

Заниманията по Пилатес се предлагат в много специализирани студиа, както и в спортни зали и читалища. Достъпността е добра за начинаещи, защото се препоръчва да започнете с инструктаж на живо в студиот или фитнес залата (за предпочитане от сертифициран инструктор), когато започнете обучението си за първи път.

 

Винаги можете да допълвате обучението си чрез стрийминг на видеоклипове, изтегляне на специализирани приложения за Пилатес и използване на примерни планове за тренировки. Можете дори да практикувате и у дома. Не се нуждаете от луксозно оборудване – просто постелка и удобни дрехи.

Tagged , , ,
на горе