Хороскоп на външния вид: коя част от тялото е най-красива при различните зодии
Любов и партньорство

10 начина да реагирате, когато някой ви нарани дълбоко

Животът е пълен с неочаквани възходи и падения. Обикновено най-близките хора  до нас причиняват тази физическа или емоционална болка, която преобръща живота ни. Която променя живота ни. Както и самите нас.

Идва момент в живота на повечето хора, когато се оказват предадени от някой, когото са обичали. Някой, на когото са имали огромно доверие. И чиято ръка са държали винаги. Независимо дали това предателство се е случило веднъж или продължава, болката е истинска. Чувствата на гняв, негодувание и предателство са завладяващи. И убийствени.

10 начина да реагирате, когато някой ви нарани дълбоко и как да продължите напред

 

Разберете откъде е дошла болката

Преди да отговорите на някого, който ви е причинил болка, важно е да разберете откъде идва тази болка. Ето две неща, които трябва да имате предвид:

– Не всички наранявания са умишлени. Може да е неволно или дори просто недоразумение. Това не променя начина, по който се чувствате по отношение на болката, но ще промени начина, по който подхождате към ситуацията. Опитайте се да погледнете ситуацията обективно, за да прецените дали тези хора са имали за цел да ви причинят болка или не.

– Фокусирайте се върху настоящето. Когато някой ви нарани дълбоко, той също може да е преживял минали наранявания. Тази нова болка може да предизвика болка от миналото и да предизвика прилив от чувства, които често могат да бъдат непреодолими. Върнете го в настоящето. Съсредоточете се върху настоящата болка и работете, за да преодолеете това.

Помислете какво искате да кажете

Няма лесен начин да отговорите на някой, който ви е наранил дълбоко. Но не бързайте да отвръщате веднага на удара. Помислете добре какво искате да кажете на човека, който ви е наранил. И по какъв начин.

Не се приближавайте към тях неочаквано. В крайна сметка ще кажете някои думи, водени от гняв и болка, за които след това е много вероятно да съжалите.

Помислете как искате да протече разговорът. Започването с простичък въпрос, често може да бъде най-добрият начин за подход към разговора: „Защо ме нарани?“. Ако разговорът върви към нараняване и обвинения, трябва да кажеш, че просто си му споделил какво те е наранило и как си се почувствал от всичко това.

Избягвайте да правите обвинения

Вместо да водите разговора за тях и какво са направили с вас, обърнете го към изявленията „аз“. Ако веднага започнете с обвинения, човекът отсреща ще се опита да се защити и разговорът ще се превърне в спор. А това не е целта.  Вместо това говорете за чувствата си: „Винаги крещиш“ може да премине към „Чувствам се наранен, когато ми повишиш тон“.

Разбира се, все още има вероятност да ви се отвърне с гняв. Но не се отказвайте. Просто използвайте репликата „Съжалявам, не искам да се караме“ и продължавайте да настоявате как се чувствате.

Най-важното е да се отървете от нуждата да сте прави. Когато става дума за емоции, често няма правилно и грешно. Това е въпрос на мнение. По този начин имате по-голям шанс да стигнете до взаимно разбирателство и да можете да преодолеете тази болка.

Оставете миналото в миналото

Когато става въпрос за обсъждане на настояща болка, може да бъде твърде изкушаващо да се изтъкне миналото. Удивително е колко много настоящ инцидент има силата да повдигне всички онези минали оплаквания и да направи болката, която изпитвате, още по-непоносима. Проблемът е, че това не е полезно. Всъщност това само засилва негативните чувства, които имате към този човек.

Когато сте готови да отговорите на болката, която са причинили, дръжте я фокусирана върху текущата ситуация. Работете през тези емоции и оставете миналото в миналото. По този начин връзката ви има шанс да премине през това и да продължи напред.

Признайте си за всяка роля, която сте изиграли

Никога не се чувствайте виновни, че поемате вината за случилото се. Често хората, които са ви наранили, ще се опитат да обърнат нещата, за да ви покажат, че вината е била ваша, като например:

– Ако не го бяхте направили, това нямаше да се случи…

– Ако не беше казал тези думи, тогава нямаше да…

Това е често срещана тактика, която хората използват, за да отклонят вината и да ви използват като изкупителна жертва. Преди дори да се доближите до тях, помислете дали сте изиграли някаква роля в случилото се или не. Може да е нещо толкова просто като погрешното разбиране на казаното. Само не забравяйте, че това не оправдава действията им и вие нямате вина за тях.

Не реагирайте

Тук имате нужда от самоконтрол. Най-добрият начин да спрете да реагирате и да кажете нещо в момента е да направите пауза, преди да отговорите в разговора. И да помислите добре.

Поемете дълбоко дъх, оставете думите им да ви завладеят и помислете за подходящ отговор, който няма да разпали ситуацията още повече. Освен това ви позволява да контролирате ситуацията, вместо да позволявате на емоциите ви да вземат надмощие и да ви контролират.

Това е умение и може да отнеме време, за да се научите, но ще ви помогне да останете уравновесени и хладнокръвни, когато отговаряте на някой, който ви е наранил дълбоко – и ще ви помогне да постигнете резултата, който търсите.

Изберете състрадание

Макар че не винаги е така, по-често тези, които нараняват другите, го правят, защото нараняват себе си. Те имат своя собствена болка. Това, че не можете да го видите, не означава, че не съществува.

Разбира се, това не означава, че трябва да им позволявате да ви нараняват. Важно е те да разпознаят болката, която са ви причинили. Ето защо помага да подходите със състрадание към тях,  вместо да влезете в конфликт.

Ако се надявате да спасите връзката с човека, който ви е наранил, ето няколко страхотни неща, които да му кажете:

„Грижа ме е за теб.“

„Уважавам те.“

„Искам да оправим отношенията си.“

„Искам да преминем през това заедно.”

„Искам да се разбираме по-добре.“

„Искам да бъда открит с теб.”

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , ,
на горе