Четири случая, когато мълчанието вреди на връзката
Любов и партньорство

Четири случая, когато мълчанието вреди на връзката

  1. Взаимоотношенията в една връзка са много сложни и динамични. Всеки партньор може да има трудни моменти и той би потърсил помощ от най-близкия си човек- неговата половинка. Понякога обаче настъпват проблеми и в отношенията между самите влюбени, които могат да бъдат толкова големи, че да поставят бъдещето на връзката под въпрос. В опит да спестят нещо, което ги прави нещастни, партньорите премълчават някои неща, които виждат, в името на това да запазят добрия тон и да съхранят връзката си. Понякога обаче това може да повлияе дори по-лошо и проблемите да станат още по-сериозни. Ето кои четири случая, в които премълчаваме нещо, може да се окажат пагубни за връзката ни.

Мълчанието като опит за избягване на конфликт. Да се изразявате пред партньора ви, особено когато има някакъв конфликт между вас, е от решаващо значение. Двойките трябва да общуват. Когато нещо не е наред, те трябва да обсъждат и да не се страхуват, че конфронтацията с проблема ще завърши със скандал. Понякога т.нар. „тихо лечение“ се случва дори с най-добри намерения. Погрешно мислите, че като игнорирате другия човек и избягвате спор, това ще подобри нещата. Всеки трябва да изложи своите аргументи и да решите проблема в добър тон, в противен случай той ще се задълбочава все повече.

Няма какво да си кажете. Затишието в разговора е много различно от това да нямате какво да си кажете. Например, ако се срещнете след работа, седнете да вечеряте и установите, че няма за какво да говорите, това може да е знак, че сте загубили искрата помежду ви. Това може да ви прозвучи доста зле, но преди да се отчаяте, трябва да знаете, че този тип мълчание не означава, че вашата романтика е обречена на провал. Всъщност е доста стандартно и често срещано явление, но е сигнал, че ще трябва да започнете да полагате повече усилия във връзката си, ако искате тя да продължи и занапред. Това, че не прескачате от една тема на следващата и вече не стоите цяла нощ да говорите, защото нямате толкова много неща, които искате да кажете, не означава, че връзката е остаряла. Разговорите ви трябва да преминат от свежи към по-задълбочени. Без да можете да говорите за по-дълбоките неща, може да бъде наистина трудно да поддържате една романтична връзка силна, щастлива и здрава – и не бива да се задоволявате с по-малко.

Изключвате се и игнорирате проблема. Със сигурност ви е познато – колкото и да спорите, да не се приближавате до общите точки помежду ви. В резултат на това единият или и двамата се оттегляте. Някой може да се затвори в другата стая и да спре да спори или да се съгласи привидно с мнението на другия, просто заради мира и тишината. Този тип мълчание често се нарича каменна стена и ако то се случва във връзката ви, това може да означава, че и двамата трябва да преследвате някакъв емоционален растеж. Това обикновено се случва, когато емоциите се задействат. Може би нещо стресиращо се е случило в работния ден или е възникнала неприятна ситуация у дома.

Не сте ентусиазирани да отговаряте. Някои хора са по-склонни да отговарят постоянно на текстови съобщения от други. Партньорът ви очаква да сте на негово разположение през цялото време и комуникацията да бъде постоянна, макар че е напълно нормално, ако не сте в състояние да продължите да пишете, заради нова задача в работата, тренирате или сте заети с нещо друго. Хубаво е, ако сте в такъв момент, да напишете няколко реда, че нямате възможност повече да комуникирате, за да избегнете въпроса какво сте правили, че не сте отговаряли толкова дълго време или притеснение от човека до вас да не би нещо да ви се е случило. Лесно е.

Tagged , ,
на горе