Проста рецепта за чай, която наистина помага при настинки и неразположения

Проста рецепта за чай, която наистина помага при настинки и неразположения
Добра форма

Проста рецепта за чай, която наистина помага при настинки и неразположения

 

При първите симптоми на настинка или грип пригответе тази гореща напитка и тя бързо ще ви изправи на крака. Ще ви кажем от какво да го приготвите и какво действие да очаквате.

 

Особено важно е да пиете достатъчно течности без кофеин през сезона на настинките и грипа, за да останете хидратирани. Най-добрият избор е чаша горещ билков чай, който може да успокои болното гърло и да даде на тялото течността, от която се нуждае. Но кой чай да изберете и струва ли си да добавите към него и други съставки?

Специалистите съветват да се обърне внимание на ментата. Това е успокояваща билка, която може да помогне в борбата със симптомите на настинка чрез бързо подобряване на благосъстоянието при физическо и нервно изтощение. Контролът на нивото на хидратация е един от ключовите моменти при лечението на всяко заболяване и това е, което лекарите напомнят на пациентите на първо място. Капки за кашлица и таблетки за болки в гърлото, както и хранителни добавки, съдържащи цинк, също традиционно са сред най-простите средства за лечение на простудните заболявания. Приемът им обаче не отменя ползите от обилните топли напитки. Ментата е известна не само с успокояващия си ефект, но и с деконгестантния си ефект, така че чаят от мента ще ви бъде полезен при възпалено гърло (не напразно ментата често се добавя към таблетки за кашлица и възпалено гърло).

Освен това е доказано, че ментата намалява запушването на носа и улеснява дишането. Ментолът помага за успокояване на възпалените синуси и гърлото, а също така действа като деконгестант, като разгражда храчките и задръстванията на лигавицата. Ментолът може да помогне за разграждането на храчките и тънката слуз, което може да намали шансовете за запушване на синусите и запушване, а също и да прочисти гърлото от голям дразнител. Не е лошо за билков чай, нали?

Чаят от мента има противовирусни свойства, които могат да съкратят продължителността на настинката или грипа. Всичко е в съединенията, които спират размножаването на патогените, предотвратявайки разпространението на инфекцията.

Освен това ментата насърчава релаксацията и почивката, поради което ментовият чай често се пие преди лягане, а през деня замества напитките с кофеин. Това е особено важно, ако се чувствате зле, тъй като тялото се нуждае от почивка, за да се възстанови. Чаят от мента може да облекчи и телесните болки, причинени от настинка и грип.

 

Можете да добавите други съставки като лимон, мед или джинджифил към напитката, ако желаете, но много хора са склонни да се наслаждават на чистия вкус на ментовия чай.

Качеството на първоначалната суровина до голяма степен ще определи крайния й вкус.

В идеалния случай топлите билкови чайове от мента трябва да се отварят с освежаващи нюанси, напомнящи ментолови бонбони и дъвки. Именно това свойство прави ментовия чай незабравим. Той идеално допълва разнообразието от сладкиши, но също така е добър сам по себе си. Между другото, можете да си купите не готов чай, а прясна мента и да я  запарите във вряща вода. В отделите за свежи подправки на големите супермаркети обикновено присъства почти всеки сезон. Освен това много хора отглеждат мента у дома в саксия, за да добавят към напитките си през цялата година.

Ако по някаква причина не харесвате вкуса на ментовия чай, можете да вдишате изпаренията му и на парната баня. Може да се направи и с ментово масло, така че определено си струва да се запасите с масло от тази билка през студения сезон. На всеки 150 мл гореща вода ще трябва да добавите две до три капки масло. Дишайте над гореща вода с кърпа на главата.

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе