Храни, които предизвикват пристъп на мигрена

Храни, които предизвикват пристъп на мигрена
Добра форма

Храни, които предизвикват пристъп на мигрена

Храни, които предизвикват пристъп на мигрена, изреждат експерти. Най-често мигрената засяга хора, които са активни, целеустремени, склонни към емоционални преживявания, занимаващи се с умствен труд. Освен това мъчителното заболяване има ясна връзка с хранителните навици на човека.

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Сбъднете мечтите със силата на суперхраните!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Поради тази причина вижте кои храни предизвикват пристъп на мигрена.

Много хора знаят от първа ръка какво е мигрена. Около 30% от възрастното население на земното кълбо е запознато с това мъчително главоболие. Често това заболяване има наследствено предразположение. Мигрената е известна от много дълго време, описана е за първи път от древни лечители през 3000 г. пр. н. е., но дължи името си на древноримския лекар Клавдий Гален – именно той предлага името „хемикрания“, което означава „болка в половината от главата“. По-късно думата „хемикрания“ вече се трансформира в познатия ни термин „мигрена“.

Забелязва се, че най-често страдат от мигрена хора, които са много заети, стремящи се към съвършенство, склонни към силни емоции. Освен това има ясна връзка с хранителните пристрастявания на човек, поради което мигрената не без причина се нарича „гурме болест“. Ако невинаги е възможно човек да промени собствения си характер, тогава е напълно постижимо да коригира диетата си.

Лесно е да се познае кои храни трябва да бъдат изключени от диетата: всички онези, които се считат за деликатеси. Именно тези продукти съдържат тирамин, хистамин и серотонин (амини, които предизвикват рязко стесняване и разширяване на кръвоносните съдове).

Освен това подобрителът на вкуса мононатриев глутамат, консервантът натриев нитрат, заместителят на захарта аспартам могат да причинят болка в главата. Също така, не забравяйте кофеина! Има доказателства, че глутенът увеличава и главоболието, така че внимавайте и с продуктите, съдържащи глутен!

Ето списък с храни, които могат да предизвикат мигренозен пристъп:

Отлежали сирена (чедър, пармезан), сини сирена (рокфор, бри, камамбер), кисели сирена (моцарела).

Пушени меса, рибни консерви, колбаси, продукти за бързо хранене и китайски ресторанти.

Алкохол (особено червено вино и бира), газирани напитки, кока-кола.

Чай, кафе, какао, шоколад, ядки.

Маслини, кисело зеле.

Някои пресни зеленчуци и плодове също предизвикват пристъпи на мигрена: малини, банани, домати, морски зърнастец, цариградско грозде, патладжани, краставици, авокадо, ананаси, цитрусови плодове, царевица, боб, гъби.

И ще бъде полезно да се използват храни, богати на магнезий (водорасли, броколи, черен пипер, магданоз, пъпеш, елда, овесени ядки) и съдържащи ненаситени мастни киселини (царевица, зехтин, бадеми), нар (внимавайте, ако страдате от стомашни язви и висока киселинност!).

Ако следвате тези прости препоръки за хранене, можете да улесните живота си много и да намалите броя на мигренозните пристъпи без лекарства.

infomax-logo-50-15-HW Съкровищeто на Кубрат е царствен знак за високата култура на древните българи

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе