Храни, които помагат в борбата с депресията

Храни, които помагат в борбата с депресията
Идеи за дома

Храни, които помагат в борбата с депресията

В тежките времена, в които живеем стресът и напрежението понякога могат да вземат връх и да влияят на нашата психика. Понякога това се случва дори неусетно и стигаме до състояние на отчаяние, липса на желание за развитие и да правим каквото и да било. Това обаче е една от сериозните грешки, които можем да направим, защото никога не трябва да оставаме подвластни на депресията, а колкото се може по-бързо да излезем от нея. За тази задача могат да ни помогнат много неща като различни терапии, спорт, психолози и т.н. Храната обаче също е много важна в тази тежка борба, макар понякога нейното влияние да е подценявано. Ето някои примери:

Богати на мазнини риби. Сьомга, сардини, херинга и скумрия са богати на витамин D. Проучванията през годините са доказали, че именно той влияе изключително много на настроението, спомага за намаляването на умората, а също така благоприятства за сърдечното здраве.

Зеленчуци. Имате ли спомени как като малки родителите ви, бабите и дядовците ви са настоявали да не ставате от масата, без да си изядете зеленчуците? Тогава може и да не са ви били любимите, но те имат много полезни свойства. Както се досещате, едно от тях е именно спомагането на борбата с депресията. Освен най-различни витамини, зеленчуците съдържат също фолиева киселина, ниският прием на която също оказва негативно влияние на организма. Дори и да не страдате от депресия, консумирайте достатъчно зеленчуци, защото те укрепват имунната ви система.

Орехи. Всички знаем колко полезни са ядките, особено суровите. Орехите например са имат благоприятно действие върху мозъка, а освен това са богати и с Омега-3 мастни киселини, източник на протеини, които регулират нивата на кръвната захар. Ето защо е много важно да си набавяте необходимата доза от тях.

Пилешко месо. Дори и да не сте най-големите любители на месото, препоръчително е от време на време да хапвате поне пилешко, но за да е полезно, е важно то да е от домашно отглеждани птици. Наред с протеините, които съдържа, в него има и триптофан, помагащ за производството на така важните мелатонин и серотонин.

на горе