9 упражнения за укрепване на коленете
Добра форма

9 упражнения за укрепване на коленете

9 упражнения за укрепване на коленете, посочиха експерти. За да се отървете от болката в коленете, опитайте този набор от упражнения, които можете да правите у дома.

Специалните упражнения за коленете са част от рехабилитационната програма след наранявания, фрактури, артрит, за възстановяване на подвижността и силата на мускулите, които осигуряват флексия и екстензия на краката в коляното. Ако не сте имали наранявания, но коленете ви са започнали да пукат или изпитвате болка в тях, тогава трябва да направите загрявка преди тренировка или сутринта, след като се събудите. Всички упражнения за стави могат да се правят у дома. Уверете се, че в стаята няма течение. Коленете не трябва да се подлагат дори на краткотрайна хипотермия.

 

9 упражнения за укрепване на коленете

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Ето комплекса от упражнения за укрепване на коленете:

Упражнение 1

Заемете изходна позиция: коленичите, опрете ръцете си на пода пред вас, седнете на петите си. Повдигате задните части и отблъсквайки пръстите от пода, повдигаме краката. Отново сядате на петите си. Повтаряте няколко пъти.

Упражнение 2

Заемете изходна позиция: изправени, единият крак е повдигнат нагоре в произволна стойка, приблизително на нивото на долната част на гърба. Ръцете се издигат над главата, горната част на тялото се обръща към опорния крак и се навежда към него, докато ръката докосне пръстите на крака. Тялото отново се изправя и се навежда към другия крак, също докато ръката докосне пръстите на крака. По време на упражнението коленете трябва да са изправени. Повторете упражнението 10 пъти на всеки крак.

Упражнение 3

Заемете изходна позиция: изправени, краката един до друг, ръцете са свободно спуснати покрай тялото. Леко огънете коленете си и ги хванете с ръце. Избутайте коленете си назад с ръце, така че да са напълно изправени. Движението се повтаря 10 пъти.

Упражнение 4

Заемете изходна позиция: седнете на ръба на леглото, краката висят свободно от коленете. Краката се местят последователно напред и назад. По време на обратното движение мускулите са напрегнати. Изпълнете 30 пъти.

Упражнение 5

Заемете изходна позиция: изправени, ръцете са свободно спуснати. Поставяте левия крак напред, сгънат в коляното, а десният крак е изправен назад. Бавно се отпускате напред, като натискате с две ръце коляното на левия крак и се опитвате да го огънете колкото е възможно повече. Изпълнявате четири пъти и сменяте краката. Общият брой движения е 30.

Упражнение 6

Заемете изходна позиция: седнали на пода, с кръстосани крака; бедрата са разтворени. Свързвате ръцете пред гърдите, докато лактите докосват вътрешните повърхности на коленните стави. Накланяте горната част на тялото напред, така че задните части да се отделят от пода. След това се връщате в изходна позиция. Повтаряте 10 пъти.

Упражнение 7

Заемете изходна позиция: изправени, ръцете са свободно спуснати. Вдигнете ръцете си над главата и се завъртете колкото е възможно повече надясно, след това наляво. Повтаряте няколко пъти.

Упражнение 8

Заемете изходна позиция: изправени, коленете едно до друго, леко приклекнали сте, тялото е наклонено напред под ъгъл от 45°, ръцете се опират на коленете. Извършвате кръгови движения в коленете по посока на часовниковата стрелка, след което променяте посоката на въртене. Задните части трябва да останат в централна позиция. Глезенните стави се движат заедно с коленете. Изпълнете по 15 пъти във всяка посока.

Упражнение 9

Заемете изходна позиция: изправени, широко разтворени крака, ръце свободно спуснати покрай тялото. Бавно клякате, огъвате коленете си под ъгъл от 90°, бедрата са успоредни на пода. Протягате ръце напред. Когато извършвате движенията, не огъвайте долната част на гърба. Коленете не трябва да излизат напред извън линията на пръстите на краката. Гледайте право напред. Пребройте до 70, след което се върнете в изходна позиция. Повтаряте няколко пъти.

infomax-logo-50-15-HW Питат красавицата Айлин Бобева от „Ергенът“: Откъде пари за пътешествие в Дубай?

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе