Умберто Галимберти: "Мъжете търсят абсолютната любов"
Любов и партньорство

Умберто Галимберти: „Мъжете търсят абсолютната любов“

 

Когато мъжете престанат да търсят майка, а жените спират да търсят баща, тогава ще се срещнат като възрастни, готови да се обичат

Трудно е мъжете да обичат, защото в любовта се придържат към принципа „всичко или нищо“, каза италианският психоаналитик Умберто Галимберти. Той е убеден, че само тези, които са разпознали и приели своя женски компонент в себе си, могат да влязат в наистина близки отношения.

 

Умберто Галимберти: Любовта е връзка. „Ти и аз“ е това, върху което надграждат. Жените могат да се разделят на две: тялото им е предназначено за двама, то е способно да носи дете. В съответствие с биологията си те живеят, мислят за себе си, изграждат живота си в режим „дует“ и това естествено се проявява във връзката с партньора.

 

Мъжът живее в „моно” режим: той е нарцистичен, фокусиран предимно върху себе си. За него отношенията са своеобразно допълнение, нещо външно. Така че способността да обичаш първоначално е присъща на жената, а любовта е преди всичко женски опит.

 

Но могат ли мъжете да се научат да обичат?

 

Да, при условие, че разпознаят наличието на женски компонент в себе си. Биолозите и психоаналитиците са съгласни, че нашата личност винаги съдържа част от противоположния пол. И тази част определя много. Мъжете с достатъчно силно „аз“ са в състояние спокойно да възприемат своята женска страна и успяват да влязат в любовна връзка.

 

Тези, които нямат увереност, се чувстват задължени да играят мъжественост на всяка цена. В този случай те не са в състояние да приемат друг човек и следователно да приспособят чувството на любов. Връзките им с жените не продължават дълго и не са дълбоки: те събират любовни победи или избират ослепителни красавици, само за да потвърдят своята мъжественост. Те не влизат в дълбоки лични отношения с друг.

 

Значи ли, че ако мъжете не разпознават женския компонент в себе си, те са затворени за любовта?

 

Съвсем правилно. Тази женска част от тяхната личност не се разпознава от тях. И всичко, което остава в несъзнаваното, е незряло, импулсивно, не може да се анализира и не се развива. Такива мъже търсят абсолютното в любовта, показвайки авторитаризъм и в същото време инфантилизъм: те се ръководят от мотото „всичко или нищо“.

Те не знаят езика на любовта, липсват им думи, затова преминават към действие.

 

Защо любовта ги изважда от равновесие?

 

Защото това чувство предполага степен на умствено развитие, която те не са постигнали. За да изразят любовта и да изживеят това чувство, така че да не претоварва главата, мъжете се нуждаят от специален език и мислене.

 

Какво искат мъжете от женската любов днес?

 

Тъй като мъжете обичат като дете, те биха искали да бъдат обичани като деца. И очакват от жената, че тя ще ги разбере и приеме безусловно като майка. Именно с такива жени-майки те изграждат съвместен живот. Понякога те търсят втори женски архетип отстрани – блудницата. Тези мъже запазват подрастващия си модел на поведение, като прилежно се прибират у дома вечер.

 

Да станеш възрастен означава да преодолееш този етап. Когато мъжете престанат да търсят майка, а жените спират да търсят баща, тогава ще се срещнат като възрастни, готови да се обичат. Но за разлика от любовта, която са получили в детството, тази любов вече няма да бъде безусловна – тя ще зависи от това колко приятно е за мъжа и жената да бъдат заедно, колко щастливи са в една връзка. Това е дълъг и труден път, съизмерим с човешкия живот и по него мъжете и жените ще трябва да се научат как да се освободят от наследството си.

 

Какво трябва да направят жените, за да ги обичат мъжете по -добре?

 

Майките трябва да помогнат на синовете си да приемат „женската“ част от тяхната личност. Но не ги натиквайте в ъгъла, избягвайте прямотата, не презирайте мъжествеността. Като цяло жените биха могли да останат на завладените позиции, но да оставят малко място на мъжете.

Оставете мъжа да действа, да мисли, да взема решения сам. Дори когато става въпрос за съвместен живот. Именно в тази област жените често искат да запазят пълна власт.

 

Мъжете и жените сега овладяват определен трети начин и това е единственият възможен изход. Ще дойде ден, когато жените ще се научат да защитават свободата си без агресия и без претенции. И мъжете ще стигнат до различно разбиране за мъжествеността, при което няма да има подражание на жените и тяхната подчиненост.

Tagged , , , , , , , , ,
на горе