Трифон Зарезан (Свети Трифон) – 1 февруари – традиции и обичаи

Трифон Зарезан (Свети Трифон) – 1 февруари – обичаи и трапеза
Величествена България

Трифон Зарезан (Свети Трифон) – 1 февруари – традиции и обичаи

Обичаи и традиции на Трифон Зарезан – 1 февруари, са свързани с почит към Свети Трифон. В българската фолклорна традиция двата празника се преплитат. По стар стил, народът празнува Трифоновден на 14 февруари, когато стопаните обредно „зарязват“ лозето. Този ден е много обичан от хората и се отбелязва с веселие, вино и празнична трапеза.

Имен ден празнуват всички с имена Трифон, Лозан и производни: Трифонка, Лозана, Лозина, Секул, Тричко, Радко, Рачо, Гроздан, Веселин.

Трите дни 1, 2 и 3 февруари образуват празничен цикъл, наречен Трифунци, които са наречени Вълчи празници. На 2-ри февруари се отбелязва Сретение Господне, а на 3-ти февруари се почита Свети Симеон.

HappyWoman_Astrology_1200x300

1 Февруари – Трифоновден + легенда

Пиле със зеленчуци – приготвено по този начин получавате уникално вкусно ястие

Питка цвете с плънка от сирене и кашкавал

Ето какви са традиции и обичаи на Трифон Зарезан:

Празникът е посветен на лозите, защото се смята, че светецът Свети Трифон е лечител и покровител на лозарството и винарството, градинарството и кръчмарите.

Обичаи на Трифон Зарезан

Стопанката на къщата става рано и омесва обреден „трифонски“ хляб – погача, която украсява с лозов лист. Сготвя се кокошка, пълнена с ориз, булгур или зеле. Храната се приготвя и се дава на мъжете, които тръгват с нея към лозето под звуците на музика и песни.

Рано сутринта мъжете отиват на лозята, за да направят ритулано „зарязване“ на лозите. Със себе си носят вино, питка, кокошка. Бъклицата е пълна с най-хубавото вина, за да бъде хубаво гроздето и да има берекет.

Всеки стопанин разкопава около най-голямата лоза, полива три пъти около корена й с вино, а на четири места, които са посоките на света, слага хляб на корена от обредната пита, ръси пепел и накрая отрязва три пръчки от лозата. Наричанията са с думите: „Колкото капки в бъклицата, толкова грозде на лозата“. От лозовите пръчки мъжът си свива венец, привързва го с червен конец и го поставя на калпака си. После се прекръства три пъти и произнася благословия: „Нека е хаирлия тази година! От лоза по шиник грозде да берем, от кютюк по бакър вино да налеем и през праговете да прелее!“

Трифон Зарезан (Свети Трифон) – 1 февруари – обичаи и трапеза
Снимка: https://www.pinterest.com/

След това всички се събират на обща трапеза и опитват храната, там където се намират на лозето. После избират Цар на лозята, който е заможен мъж и добър лозар. Правят му венец от лозови пръчки, качват го на кола (в някои села сяда върху ръцете на двама мъже) и го водят до вкъщи, където веселието продължава.

Трапеза

Какво да сложим на трапезата на Трифоновден?

Най-важният елемент на трапезата е обредната пита. Друго основно ястие по народен обичай е пълнена кокошка.

Освен питка и кокошка на Трифоновден можете да сложите ядки, сушени плодове, лешници, фъстъци, орехи. Интересено е, че може да захаросате ядките. Преди да ги изпечете, прибавете малко захар и печете в умерена фурна. Може да подсладите сушените плодове с пудра захар и ром.

Виното е задължително за този празник. Препоръчва се червено вино за зимните дни. Добре е да го извадите малко преди да дойдат гостите, за да е със стайна температура.

Трифон Зарезан (Свети Трифон) – 1 февруари – обичаи и трапеза
Снимка: https://www.pinterest.com/

Виното се комбинира с основното ястие, но може да се консумира и с десерта. Почерпете гостите с най-хубавото вино – това, което прави синджир отгоре в чашата, когато наливате. Смята се, че каквото вино сложите на Трифон Зарезан, такова грозде ще родят лозниците.

Содена питка

Продукти:

2 чаши 1/2 брашно

1 лъжичка сол

1 лъжичка сода за хляб

1 чаша хладка вода

1 с.л. оцет

3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Първо

Погасете содата в оцета. Пресейте башното и направете кладенче. В него сложете сол и олио и бавно добавете 1 чаша хладка вода за замесване на тестото.

Второ

Замесете меко тесто, оваляйте в брашно и го оставете да почива 15 минути. В намазана с олио тавичка оформете питка, като оставите малко парче тесто за украса. С вилица набодете цялата питка, за да не се напука.

Трето

От парченцето тесто направете фигурки с традиционни мотиви, които да поставите върху питката – грозд, слънце, кръст, класове, клонче, птиче, цвете. Намажете с олио и печете на 180 C за 35 минути. Като я извадите от фурната, напръскайте с вода и завийте с кърпа, за да омекне.

Трифон Зарезан (Свети Трифон) – 1 февруари – обичаи и трапеза
Снимка: https://www.pinterest.com/

Пълнена кокошка със зеле и булгур

Продукти:

1 бр кокошка

1 кг зеле

210 гр булгур

120 мл олио

15 гр червен пипер

джоджен

сол

Начин на приготвяне:

Първо

Почистете, измийте и посолете 1 бр кокошка. Запазете дреболиите.

Второ

Нарежете зелето и го задушете в малко олио, дреболиите и булгура. Добавете червен пипер и пресен джоджен на ситно.

Трето

Залейте сместа с топла вода и оставете да ври около 15 минути, за да омекне напълно зелето. Вземете от готовата плънка и напълнете кокошката с нея, като после я зашиете.

Четвърто

Плънката, която остава се слага в глинен съд, върху нея се слага кокошката, налива се 1 малка чашка вода и 1 малка чашка зелев сок, захлупва се с капака и се пече около 90 минути на 200 C.

Трифон Зарезан (Свети Трифон) – 1 февруари – обичаи и трапеза
Снимка: https://www.pinterest.com/

В някои краища на България Трифоновден се смята за начало на пролетната работа и стопаните закичват животните със здравец и прекаждат с тамян.

На някои места има обичай хората да заплашват дърветата, че ще ги секат, за да са плодородни.

На този ден се гадае каква ще бъде реколтата, ако има сняг, ще бъде богата.

В основата на Трифоновден е залегнало езическото почитане на старите богове Сабазий, Дионисий, Бакхус.Този ден от календара е преходен и е на границата между зимата и пролетта. Той се сързва с гадаене, карнавални игри, събуждането на природата, природните богове, които умират и отново възкръсват.

Трите дни след 1 февруари се свързват с православната традиция. Вярва се, че Божията Майка е покровителка на майчинството и се правят много магически действия за бездетните жени.

И днес народът почита Трифон Зарезан, спазва обредността, тачи традиции и обичаи. На този ден се празнува денят на виното, лозята и лозарството.

infomax-logo-50-15-HWРумен Леонидов: Който не е чел Радичков, напразно се е родил българин…

Tagged , , ,
на горе