Триангулация: какво е това и как да не разруши връзката ви?

6 закона на щастливата връзка
Любов и партньорство

Триангулация: какво е това и как да не разруши връзката ви?

Триангулация: какво е това и как да не разруши връзката ви, съветват психолози. Какъв е обичайният начин, по който двойката се опитва да намали напрежението или да разреши спора помежду им? Ако първият ви отговор е секс, грешите.

Често срещан начин, по който много двойки се опитват да управляват проблемите си във връзката, е чрез триангулация. Чували ли сте фразата преди?

Съвети как да прекъснете лоша връзка и да получите любовта, която заслужавате

Обичам ли го? 5 начина да разберете какво чувствате

По-добро преживяване в леглото – направете 1 просто нещо

Триангулация: какво е това и как да не разруши връзката ви?

Триангулация означава, когато двама души използват трето лице, за да стабилизират връзката си или да облекчат безпокойството си. Триангулацията се случва, когато човек извън връзката се намеси или бъде въвлечен в напрежението, стреса или конфликта, в опит да разреши ситуацията (често чрез улесняване на комуникацията в двойката).

Ето няколко примера за триангулация. Резонира ли ви някой от тях?

Пример 1. Родители, които включват децата си в проблемите си, надявайки се, че детето може да им помогне да изгладят нещата помежду си. Понякога детето ще действа като пратеник, а друг път родителите ще го използват като точка на връзка.

Пример 2. Вашата тъща спира публичен спор, който водите с партньорката си по време на семейна вечеря. В резултат на това виковете спират, но двамата се игнорирате един друг през останалата част от нощта. За да помогне, вашата роднина се редува да говори с вас и партньора ви, за да улесни разбирането и помирението ви.

Пример 3. Двойка не е съгласна в нещо, затова се обаждат на най-добрия си приятел, за да им каже кой е „грешният“ и да действа като съдия.

Пример 4. Може да ви е писнало от караниците и напрежението у дома, но става по-добре, когато и двамата се оплаквате от шумните си съседи. И така, с течение на времето намирате начин да освободите разочарованието си, да действате като екип и да създадете близост помежду си, като въведете невнимателния съсед в микса. Вие не намирате мир, като вместо това имате общ враг, с когото да се биете.

Всички тези примери са между двойки, но е важно да запомните, че триангулацията може да се случи във всички видове връзки. Как триангулацията влияе на вашите взаимоотношения?

Триангулацията може също така да повлияе отрицателно на взаимоотношенията – и често го прави! Защо? Тъй като, включвайки трета страна, ние често удължаваме разрешаването на конфликта и правим комуникацията по-сложна и мътна. Може да започнем да разчитаме на подкрепата на другите, което е не само стресиращо, несправедливо или обременяващо за третата страна, но също така ни пречи да се научим да работим по проблемите си и да придобием нови умения.

Трябва да признаем, че някои хора могат да използват триангулацията, за да манипулират своите партньори, приятели, семейство или колеги. Например: „Сам, знаеш ли какво каза Алекс за теб?“ И: „Алекс, лудост е колко ревнува Сам за твоето повишение.“ Триангулацията може да бъде разрушителна и дестабилизираща, когато се използва за създаване на фалшиви разкази или ескалиране на конфликти.

Важно е да забележим триангулацията и нейното въздействие върху нашите взаимоотношения. Осъзнаването е първата стъпка към спирането на всяка негова разрушителна форма. Запитайте се:

  • Свързваме ли се аз и партньорът ми поради това, че не харесваме някои хора?
  • Разчитам ли на приятел или член на семейството да посредничи в трудни ситуации във връзката ми?
  • Други хора деескалират ли моите конфликти публично?
  • Използвам ли някога някой, когото познавам (включително детето ми), за да предам жестоко съобщение на партньора си?

Постоянното използване на триангулация може да показва, че двойката трябва да подобри комуникационните си умения, което по-често идва с изграждането на безопасност и доверие във връзката. Чудесен начин да направите това е да разберете, че когато се появят тревоги, конфликти и страхове, изговарянето им няма да разруши връзката – това е единственото нещо, което може да я спаси. Не забравяйте, че, когато имате проблем, трябва да се съсредоточите върху него и да не го смесвате с друг.

infomax-logo-50-15-HW В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса

infomax-logo-50-15-HW Конспиративните теории избуяват: Земетресенията в Турция са предизвикани с HAARP

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе