Традициите на Петровден
Празници

Традициите на Петровден

На днешния 29 юни отбелязваме Петровден – ден, в който църквата почита паметта на апостолите Петър и Павел и тяхната роля и принос за разпространението на християнската религия и ценности.

Свети Петър се смята за ключар на портите на Рая, като това име е сред най-често срещаните в България, като днес празнуват стотици хиляди нашенци. Повод да почерпят имат също хората, кръстени Павел, Петя, Павлина, Полина и техните производни. Сред именниците са още Кремена и Камен.

Петровден се свързва с различни обичаи и вярвания във всички краища на страната. Още в ранни зори традицията повелява жените да ходят на църква, където да носят хляб и ябълки, които да бъдат осветени за здраве. Именно с днешния празник се свързва и един от сортовете на този плод – петровки.

В някои части на България се вярва, че рано сутрин трябва да се отиде на нивите и да се отправят молби за плодородие и берекет, както и за липса на градушки и други природни стихии, които да навредят на реколтата.

Както и на повечето християнски празници, на Петровден също не трябва да се върши домакинска и земеделска работа или това да става само сутринта, защото се  вярва, че противното носи лош късмет.

Друг разпространен обичай е да се коли петел на този ден като знак на жертвоприношение към светците, с което се цели още да се омилостивят природните сили. Обикновено от животното се прави супа, като с това се отбелязва краят на двуседмичните пости преди този празник.

Сред най-характерните ястия за днешния ден е и т.нар. „бял мъж“, което трябва да се приготви от представителите на силния пол. Най-просто казано, то представлява сирене, което е изпържено в брашно. Сред ястията на трапезата често присъстват погача и тиквеник.

В някои части на България освен 29 юни, хората отбелязват и 30 юни, като тогава честват Свети Павел и наричат деня Павльовден.

на горе