Как да се справите с травма от детството

„Нищо не зависи от мен“: какво е заучена безпомощност и как да я преодолеем
Психология

Как да се справите с травма от детството

Една травма от детството ни може да повлияе до това как се справяме с конфликтите във взаимоотношенията. Детството е времето, когато нашите емоции започват да растат, да се развиват и след това да се проявяват.

Това е също така възрастта, в която травмата остава много дълбоко вкоренена, без значение колко минимална би се почувствала за човека, който ни я нанася. Това е времето, когато емоционалните изражения у дома имат дълбок и интензивен ефект върху нас. Някои от тези емоции носим със себе си през целия си живот.

Почти всяка травма от детството често идва по начин, който изглежда, че любовта, която е съществувала преди, се отнема от нас. Това е като наказание за действие и това се отразява на емоционалното ни развитие дори в по-напреднала възраст.

Всяка травма от детството може да бъде от различни видове – но най-вече започва от дома.

Обикновено това включва крещене или противоположното – мълчание, отмъщение, пренебрегване или сурово наказание. Следователно ние се учим да се справяме с такива конфликти от възрастните, които виждаме да се справят с конфликти по определен начин.

По този повод един психолог твърди: „Гледката на родители, които са били емоционално незрели и неспособни да се справят с конфликта, има дългосрочно въздействие върху нас. Това също има въздействие върху нашата нервна система. Можем да влезем в състояния на обездвижване, при които се затваряме, ставаме силно емоционално реактивни. Започваме да сме неспособни да мислим  или да се разделим.

Конфликтът често означава сблъсък на гледни точки.

Това е нещо, което е изключително често срещано в човешките взаимоотношения и е неразделна част от нашата природа. Въпреки това, конфликтът невинаги има отрицателно въздействие върху взаимоотношенията. Понякога може да ни помогне да се свържем повече с нашите партньори. Това обаче може да стане, само ако се научим да уважаваме техните гледни точки и да ги приемаме такива, каквито са.

Говорейки за справяне с конфликти, комуникацията е най-добрият начин за преодоляване на травма от детството.

За целта на първо място не трябва да знаете, че е много важно е да уведомите другия човек за чувствата, които изпитвате. Също така е от голямо значение да споделите с партньора как се е разрешавал конфликтът във вашия дом и как това ви се е отразявало, когато сте били малки. Ако конфликтът предизвиква силни интензивни емоции (по-специално на изоставяне), говорете с половинката си за това. Няма как да очаквате, че някой ще влезе напълно в главата ви, ако вие не го пуснете там. Общуването е ключът.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе