Техника „Преоценка на миналото“
Психология

Техника „Преоценка на миналото“

Често минали в живота ни събития продължават да ни тормозят, затова специалисти препоръчват тази техника „Преоценка на миналото“. Тя помага да се промени оценката за определен период от живота. Например, за да направи детството си по-щастливо или приятна връзката с даден човек. Тази техника се основава само на прехода от асоциираното възприятие на ситуацията към дисоциираното. И обратно.

Зодиите, които често са преследвани от спомени от миналото

10 причини защо призраците от миналото се завръщат

Зодии, които ще успеят да загърбят миналото и да започнат нов живот през 2023 г

И така вижте тази техника „Преоценка на миналото“.

Понякога част от живота се възприема като „лоша“, „трудна“ или „разглезена“. Например: „лошо детство“, „неприятна връзка с N“, „беше тежко лято“ и други подобни. Това възприемане на миналото не е особено полезно (въпреки че мотивира някои) – поглеждаш назад и там всичко е толкова тъмно, лошо и негативно.

Тънкостта е, че с такава обща оценка създаваме по-скоро субективно (както всяка оценка) и базирана само на част от опита ни. Едно неприятно събитие може да ви накара да преоцените цял живот. Като изявлението на съпругата след неприятното поведение на съпруга й на парти: „Ти съсипа целия ми живот!“.

Между другото, какво можем да кажем за способността на хората бързо да надценяват големи области от собствения си живот. Точно сега животът (детство, година, времето на общуване с него / нея) беше супер и изведнъж – всичко вече е толкова развалено.

Но във всеки период от живота има както приятни, така и неприятни моменти. За да „покварите“ нещо обикновено просто трябва да се съсредоточите колкото е възможно повече върху негативното, без да обръщате внимание на положителното. Или дори да оцените приятните събития като неприятни.

Тази техника помага да се промени оценката за определен период от живота. Често неприятните ситуации се помнят по асоцииран начин, а приятните – по дисоцииран начин. Въпреки, че обратното е по-удобно. Това е, което ще поправим сега стъпка по стъпка:

Намерете точния проблемен момент

Определете период от време, който възприемате като „проблематичен“, „труден“ или „неприятен“. Може да се свързва само с някакъв човек, място и т.н. Например „работа във фирма Z“, „връзка с N“ и др.

Ресурсна котва

Направете си достатъчно силна положителна ресурсна котва. Може да е едно, но много силно положително преживяване, като щастие, самочувствие или спокойствие. Или може би налагането на котви от различни състояния за ресурси.

Времева линия

Представете си избрания период от време като линия на пода. Напишете на листове името на значими ситуации от този период и ги подредете на времевите линии в хронологичен ред. Трябва да има поне седем такива ситуации.

Сортиране

Разходете се по времевата линия, като отбелязвате кои ситуации оценявате като „приятни“ и кои като „неприятни“. В същото време, оставете листчетата с имената на „приятните“ ситуации да лежат на местата си и преместете листчетата с имената на „неприятните“ ситуации настрани.

Преживяване

Сега вървете отново по линията на времето, като асоциирате повторно преживяване на „приятните“ ситуации и поставяте „неприятните“ до линията на времето под формата на екрани с дисоциирана – т.е. виждате себе си отвън – картина от случващото се. Можете също така да преместите тези екрани на разстоянието, което смятате за най-оптимално за възприемане на ситуацията. Когато работите с „негативни“ ситуации, можете да използвате ресурсната котва от точка 2, за да се чувствате достатъчно комфортно.

Напълно възможно е след някои промени дадени ситуации да престанат да бъдат „неприятни“ и дори да станат „приятни“. В този случай листчетата с техните имена могат да бъдат върнати обратно на времевата линия.

Вървете отново по времевата линия, изживявайки приятните ситуации и гледайки екраните с „неприятни“ ситуации. Помислете какво можете да научите от тези ситуации.

Екологичен тест

Помислете дали това възприемане на миналото ще ви навреди. Ако може да навреди, върнете се към стъпка 4 и преразпределете ситуациите, като вземете предвид възможните последствия.

Връзка с бъдещето

Какво получихте в резултат на тази техника? Погледнете към бъдещето си – какво се е променило там?

Техниката „Преоценка на миналото“ изглежда сложна, но, когато започнете да я правите, ще видите, че интуицията ви води много точно в процеса и има голям ефект от нея.

infomax-logo-50-15-HW Салман Рушди: Роалд Дал не беше ангел, но цензурирането му е абсурдно

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе