Съвет към нежния пол от психолога Марк Бартън: Защо жените имат ниско самочувствие и как да се справят с него

защо жените имат ниско самочувствие
Психология

Съвет към нежния пол от психолога Марк Бартън: Защо жените имат ниско самочувствие и как да се справят с него

Психологът Марк Бартън обяснява откъде идват проблемите на жени с ниското самочувствие:

Днес ще говоря за сърцевината на женското съзнание. За това, което определя цялото съществуване на красивата половина на човечеството. Става въпрос за самочувствието. Критериите, по които жените определят нивото на собственото си възприятие, са индивидуални. За някои формата на тялото и размерът на устните са важни, за други социалният статус, семейното положение или автомобилът. Списъкът е безкраен и в рамките на една статия той не може да бъде разбран.

Като начало, нека разберем в кой момент от време мислите за собствената им малоценност проникват в женското съзнание. За целта предлагам да отидем в детството и да се помним като малки. Мисля, че ще бъде полезно за онези жени, които отглеждат дъщери.

И така, в семейството на любящите родители расте едно момиче и нищо неподозиращите майка и татко стартират механизъм, наречен „жертва“. Да, по този начин можете да обозначите опитите на родителите, да внушите на момичето извратена представа за себе си и да й внушите ниско самочувствие.

Емоции:

Например, разстроени или ядосани родители викат на момичето за неправомерно действие или може би просто така. Това често се случва.

Родителят крещи силно на детето и то се опитва да се оправдае, говорейки също високо и получава в отговор: „На кого повишаваш тон?“ „Затвори си устата!“ и т.н.

Чувства и желания:

Много често чувам от родителите си: „По-добре знаем от какво имаш нужда ти“. Удивително е как способността на един човек да „чувства“ блокира истинските „чувства“.

Мама прави закуска, която момичето отказва да яде. Мама прибягва до усъвършенствани техники за манипулация, вдъхновява дъщеря си, че просто е длъжна да яде това, което не иска. Ултиматуми, заплахи, хитро вмешателство. Резултатът е пълнолетно момиче с ниско самочувствие, лишено от правото на избор.

Лично пространство и граници:

Момичето израства в семейство с братя и сестри. През цялата зима родителите обещават на дъщеря си, че ще отиде на лагер на морето и вече дори са отделили пари за това, когато внезапно плановете се променят и то без основателна причина.

Пристигат гости с нощувка, няма достатъчно места и момичето си ляга на друго място, а не в леглото си, тъй като мястото й е заето от по-малко дете. Нарушаването на границите на личното пространство предвещава бъдещи проблеми в отношенията на момичето с мъжете.

Много често малките момичета започват да демонстрират срамежливост пред родителите си, особено пред татковците, покривайки всякакви части от телата си. Можете да видите това на плажовете през лятото. Малките момиченца по бански са точно като възрастните. А много често чуваме реплики от родители, роднини и приятели: „Вижте я, все още няма какво да крие“. На пръв поглед безобидни шеги, но колко често те размиват границите на позволеното в бъдеще?

Самочувствието ви е ниско, ако:

Имате натрапчиво желание да угаждате на другите

Преследва ви постоянно чувство за вина за вашите действия и поведение

Струва ви се, че постоянно обиждате някого с действията си

Зависите от мнението на хората около теб

Вие сте критични към външния си вид

Страхувате се да започнете разговор

Позволявате да ви нарушават правата

Сте фанатични по отношение на диетите и калориите

Убедени сте, че светът и хората не са справедливи към вас

Често се сравнявате с другите и заключенията не са във ваша полза

Често се поставяте в неравностойно положение: „Не съм достоен”, „Това е прекалено много за мен”, „Не заслужавам”

Отнася ли се някое от горните твърдени за вас?

Ако отговорът е да, то вие имате ниско самочувствие. Но как да се справи с това едно момиче, което вече е пораснало и всички досега са й насаждали ниско самочувствие?

Тя вече е успяла да стане жертва на влиянието на своите родители, баби и роднини.

Както и жертва на своя класен ръководител, който, примерно, крещи, че през целия си живот не е срещал по- тъп ученик.

Жертва  на „приятелки“, които толкова често подчертават, примерно, непропорционалния й нос (въпреки че всичко е наред с него).

Как да повишите самочувствието си:

Приемете го за даденост – вие сте единствена, никой друг не е като вас

Признайте проблема и започнете нов живот

Спрете да се самосъжалявате и потърсете решение, ако е толкова важно за вас

Започнете да следвате вашите желания и мечти

Яжте и пийте каквото искате, като се фокусирате единствено върху чувствата си

Отървете се от навика да искате да се харесвате на другите

Научете се да харесвате себе си

Хвалете се за най-малките си постижения

Простете си грешките

Спрете да се сравнявате с другите, вие сте специални

Позволете си да избирате – храна, филми, дрехи, мъж, хобита, коса и т.н.

Станете господар на живота си!

Прекрасни момичета, поставете си цел и си кажете, че ще си позволите това, от което хората и обстоятелствата са ви лишили.

Нека тази мисъл е ваш първи приоритет, когато се събудите рано сутринта.

Зарадвайте себе си. Не толерирайте униженията и недостойното поведение на мъжете. Ако не ви харесва – кажете им. Ако не чуят – отидете си!

И накрая, един малък трик- „7 секунди“

Цялата информация, постъпваща в нашето съзнание, в първите 7 секунди се обработва от мозъка само въз основа на нашето отношение към самите себе си – „искам“, „не искам“. Научете се да се възползвате от това и вижте как всичко около вас се променя!

По материали на чуждия печат

Tagged , , ,
на горе