Страх от самотата – няколко начина да го преодолеете

Страх от самотата – няколко начина да го преодолеете
Любов и партньорство Психология

Страх от самотата – няколко начина да го преодолеете

В момента необвързани ли сте и не сте щастливи от това обстоятелство? Започвате ли да презирате факта, че повечето от приятелите ви имат сериозни връзки или вече са женени, а някои от тях дори вече създават свои семейства? Омръзнало ли ви е вече да присъствате на сватби или детски рождени дни, но да се чувствате самотни в цялата тази романтична и празнична среда? Започвате ли да виждате бъдещето си сама и неомъжена… завинаги? Ако отговорът ви на всички тези въпроси е да, не се притеснявайте. Познайте какво: не сте сами в тази ситуация. Няма смисъл постоянно да се тревожите, че няма да срещнете своя човек и да създадете семейство. Когато човек най-малко очаква, щастието му се усмихва. А междувременно ето няколко начина да преодолеете страха си от самотата:

Запитайте се защо все още сте необвързани

Често си мислим, че когато сме сами, целта ни е да намерим партньор и да сме във връзка. Но ако има едно нещо, което избягваме, това е да си зададем този въпрос: защо сме необвързани? Може би сте необвързани, защото току-що сте преживели раздяла. Може би сте заети с други приоритети като учене или работа или пък имате стремежи за изпълнение, които не изискват романтичен партньор. Може и просто да не се чувствате достатъчно уверени, което се отразява и на общуването ви с околните. Когато отговорите на този въпрос, това е моментът, в който можете да се изправите пред страха си да останете необвързани завинаги, тъй като тогава знаете в коя посока да поемете. Вашите отговори ще определят дали това, че сте сами, всъщност е най-добрата ситуация, в която се намирате, или е време да предприемете действия, за да промените живота си към по-добро.

Концентрирайте се върху мечтите и стремежите си

Живеем само веднъж. Това е факт. И тъй като животът е твърде кратък и несигурен, трябва да го живеете по възможно най-пълноценния начин и така, както го искате. Не е нужно ви тревожи това, че сте неженени, само защото всички около вас са във връзки. По-скоро може да опитате да се съсредоточите върху мечтите и стремежите си. Работете за постигането им и дори надхвърлете очакванията на всички. В крайна сметка единственият, който може да осъзнае истинската ви стойност, сте вие, а не някой друг – дори и романтичен партньор. Ако има някаква утеха, дори и да бъдете необвързани завинаги, пак можете да се насладите на всеки момент от живота ви чрез пълноценна кариера и с хората, които ви ценят.

Разберете, че не всичко в една връзка е розово

Замислете се дали бихте предпочели да останете необвързани завинаги или да сте обвързани с ангажименти и задължения, които идват от една връзка. Не казваме, че е по-хубаво да сте сами вечно, но знайте, че всяко нещо има и своите минуси. Когато сте неженени, често си представяте, че сте във връзка, изпълнена със сладост и романтика и това е нормално. Реалността обаче хапе и понякога любовта и романтиката не са достатъчни, за да работи една връзка. Много двойки остават заедно поради обещание, което са си дали, заради техните семейства или защото прекалено много са свикнали с рутината, дори и да знаят, че вече не се обичат. Бихте ли искали да имате връзка, само защото не искате да бъдете сами? Или предпочитате да останете неженени и удовлетворени от това, което сте станали?

Спрете да вдигате голям шум около нещата в социалните медии

Може би трябва да отделите време за почивка от социалните медии и да спрете да вдигате голям шум около страховития статус „сингъл“. В интернет всеки показва това, което иска останалите да знаят за него или иначе казано – това е една доста изкривена реалност. Не мислете, че само вие имате проблеми и не се сравнявайте с останалите, гледайки постоянно щастливите им снимки, защото не знаете през какво са техните тревоги. Тези публикации са насочени към широката общественост, а не към вас конкретно. Съсредоточете се  върху това да правите неща, които повишават вашето самочувствие и увереност.

Помнете, че истинската любов чака

Това може да звучи клиширано, но е много вярно. Здравите и трайни взаимоотношения включват хора, които знаят как да чакат да дойдат добрите неща. Може би трябва да изпитате разочарования, за да може, когато се появи правилният човек, да го познаете и да оцените какво имате. Кой знае, може да откриете истинската си любов в най-неочаквания момент.

Създайте си плейлист с любими песни

Макар да изглежда незначително, но от това има полза. Музиката успокоява и ни кара да забравим за притесненията си, включително и това да бъдем сами. Така че, ако имате нужда от бързо решение за преодоляване на този страх, тогава е по-добре да имате готов плейлист, който да ви поддържа в настроение.

Правете неща, които ви вдъхновяват.

Запитайте се кои са нещата, които ви вдъхновяват? Някои хора се чувстват по-щастливи, когато са на открито, други – като се разхождат в природата, а трети – като прекарват време на плажа. Има и такива, които са добре, когато купонясват с приятели или посещават социални събирания, където се срещат с нови хора. Някои пък получават увереност, когато придобият ново умение. И да, може би и вие трябва да направите същото. Номерът е винаги да намерите вдъхновение да правите нещо, което изкарва най-доброто от вас. Когато сте вдъхновени, вашият морален компас става по-стабилен и вие се изграждате като личност, без дори да имате нужда да бъдете във връзка. Културният и обществен натиск може да не ви донесе най-доброто, тъй като се очаква всички ние да се оженим и да имаме собствено семейство. Това е кръгът на живота и е нещо прекрасно, но всичко е въпрос на гледна точка. Дори и завинаги да останете сами, знайте, че това е вашият живот и вие го контролирате, а не някой друг.

Tagged , , , ,
на горе