Страх от отхвърляне – изхвърлете го от живота си

живота си
Любов и партньорство Психология

Страх от отхвърляне – изхвърлете го от живота си

Когато в живота си се сблъсквате с някакво изпитание, е нормално да проявявате някакъв страх. Много е вероятно в даден момент да бъдете отхвърлени от някого, но това не трябва да ви притеснява. Не е казано, че трябва да имате вина, за това че сте отхвърлени. Понякога просто така се случва. Когато държите живота си под контрол, но със сигурност ще успеете да се възползвате от плюсовете на това, че някой друг е бил предпочетен пред вас. Все пак вие държите съдбата си в свои ръце и не трябва да позволявате на страхът да е водещ.

Сега ще ви предложим няколко начина, по които да държите живота си под свой контрол и да не позволявате на страхът да ви спъва по пътя към постигане на целите ви. 

Осъзнайте, че животът е кратък

Това може да не изглежда като нещо голямо, но осъзнаването, че животът е доста кратък, ви помага да преодолеете страха от отхвърляне. Когато погледнете живота си в перспектива, ще разберете, че имате две възможности – да се опитате да го направите и да се справите с отхвърлянето, или да живеете в страх и никога да не разберете. Ще се изненадате колко бързо се разсейва страхът.

Практикувайте

Въпреки че човек може да не иска да практикува да бъде отхвърлен, това е страхотен начин да свикне с това чувство. След като бъдете отхвърляни отново и отново, ще се научите как да реагирате и да живеете живота си по-лесно. Това важи с особена сила за запознанствата. Ако изпитвате ужасен страх от отхвърляне, търсете хора, които по принцип са извън вашата лига. Направете този скок и бъдете отхвърлени от тях. Скоро ще откриете, че в крайна сметка това не е толкова страшно.

живота си
Страх от отхвърляне – изхвърлете го от живота си

Понякога отхвърлянето няма нищо общо с вас

Случвало ли ви се е да се страхувате, че ще бъдете отхвърлени, и после изведнъж да осъзнаете, че може би дори не вие сте причината да бъдете отхвърлени? Ако сте тръгнали да събирате някого, с когото може би искате да се срещате, и той ви откаже, мислите ли, че това може да е негов проблем, а съвсем не ваш?  Когато направите крачка назад и действително анализирате ситуацията, може да стигнете до заключението, че реално отхвърлянето може да няма нищо общо с вас. Оттам страхът почти изчезва и ще живеете живота си по съвсем различен начин.

Разберете, че не сте чаша чай за всички

Не всеки ще ви хареса. Не всеки ще смята, че сте най-подходящият човек за неговите нужди. Това не е жестоко и не е нещо, от което трябва да се страхувате. Това е просто начинът, по който функционира животът. След като осъзнаете това, отхвърлянето не е нещо, което чувствате като лична атака, а естествено явление в живота. Разбирането на това ще ви помогне да преодолеете страха от отхвърляне.

Представяне на ситуации

Чували ли сте някога за силата на визуализацията? Ако си представяте дадена ситуация по определен начин достатъчно често, тя ще се развие по този начин. Поне така се казва. Но знаете ли, че в това всъщност има известна доза истина? Представете си ситуация, в която отхвърлянето не се случва. Представете си същата ситуация, в която сте отхвърлени. Във втората ситуация визуализирайте това без страх от отхвърляне. Ако правите това достатъчно, страхът ви в реалния живот също ще изчезне.

Поставете се в ситуации, в които няма да бъдете отхвърлени

Най-добрият начин да преодолеете страха от отхвърляне е да се уверите, че не сте в ситуация, в която ще бъдете отхвърлени. Направете проучване преди интервюто за работа. Отидете да комуникирате с хора, за които знаете, че са свободни и готови да се сприятелят. Направете каквото можете, за да се подготвите за деня, който ви очаква. И така сами ще можете да подредите живота си.

Водете си списък с положителни неща, които да прочетете, преди да влезете в дадена ситуация

Ако имате нужда от малко ободряване, преди да влезете в ситуация, в която има вероятност да бъдете отхвърлени, водете си малък списък с неща, които да прочетете и които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Припомнете си всички свои добри черти, защо не трябва да се страхувате от отхвърляне, а след това продължете с деня си. Това ще облекчи напрежението и ще ви настрои позитивно. Така вие ще гледате на живота си по различен начин.

Винаги бъдете подготвени за най-лошото

Никой не иска да мисли за най-лошото, което може да се случи, но винаги трябва да сте подготвени за него. Когато отидете на място с мисълта, че няма начин да бъдете отхвърлени, рискувате светът ви да се срине около вас. Бъдете готови да бъдете отхвърлени. Знайте какво точно ще кажете или ще направите, ако това се случи, и ще видите, че страхът ви ще изчезне. Тъй като сте подготвени за това, можете да се справите с него. И така ще градите живота си подготвен за всичко, което може да се случи.

Никога няма да сте истински сами

Както беше посочено, една от причините хората да се страхуват от отхвърляне е, че вярват, че ще бъдат изолирани и нежелани. Това е абсолютно невярно. Ако бъдете отхвърлени от човек, когото харесвате, все още имате своите приятели, съмишленици и семейство. Имайте предвид, че хората, които ще ви приемат, са значително повече от тези, които ще ви отхвърлят. Всичко е въпрос на гледна точка. Всеки има основна група приятели или най-добър приятел, които да го подкрепят, в случай че нещата се объркат. Не забравяйте тази гледна точка от живота си. Ако сте забелязали, именно този вътрешен кръг от приятели винаги ще бъде там, за да се присъедини към вас на по питие, ако бъдете изоставени или отхвърлени от някого, когото харесвате.

Бъдете нежни със себе си

Друга причина, поради която хората се стряскат от отхвърлянето, е идеята, че приемането е равносилно на самочувствие. Поради това хората са склонни да се самобичуват. Вместо това трябва да бъдете нежни със себе си. Хората, които се страхуват твърде много от отхвърляне, развиват нагласа за угодничество на хората, която ги кара да се съгласяват на всичко, дори да им е неприятно. Не забравяйте, че сте уникална личност и познавате себе си по-добре от всеки друг. Би трябвало да знаете по-добре, отколкото да моделирате дейностите в живота си така, че да отговарят на вкусовете на всички. Може би е време да превключите ключа и да започнете да правите нещата, които смятате за подходящи за вас, дори това да доведе до няколко отказа.

Ако някой ви отхвърли, има и други, които заслужават вниманието ви

Отхвърлянето никога не е по-значимо, когато става въпрос за романтика, защото е по-болезнено и мъчително в сравнение с други форми на отхвърляне. Както гласи общоприетата поговорка, в морето има много риби. Ако някой ви отхвърли, това не е краят на света. Не е нужно да тъгувате и да се заричате, че никога повече няма да опитате да се срещате с никого през живота си. Това не означава, че сте презрян човек, който не заслужава да бъде обичан. Този, който е отхвърлил ухажването ви, може да е имал основателна причина да го направи и това е знак за вас просто да го приемете и да продължите напред.

Страх от отхвърляне – изхвърлете го от живота си
Страх от отхвърляне – изхвърлете го от живота си

Съсредоточете се върху грижата за себе си

Когато ситуацията ви кара да се чувствате безполезни, е лесно да се оставите на течението и да не направите нищо съществено в живота си. В края на краищата, защо трябва да се грижите за себе си, когато никой друг не го прави? Това е вредно, непродуктивно мислене, което не ви води до никъде. Вместо да се излежавате пред телевизора или да лежите в леглото цял ден и да мрънкате, станете, вземете душ и се облечете. Отнасяйте се добре към тялото си, като се храните здравословно и спортувате, дори ако трябва да го принудите. Колкото по-добре се грижите за себе си, толкова по-добре ще се чувствате и ще се грижите за живота си.

Нормално е да скърбиш

Без значение от причината за отхвърлянето или от сферата на живота, в която то се случва, отхвърлянето обикновено е съпроводено със силни емоции. В много случаи те могат да бъдат непреодолими. Страхът, гневът и скръбта са нормални чувства след отхвърляне. Трикът за преодоляване на отхвърлянето обаче е да не потискате чувствата, които изпитвате, а да погледнете живота си от друг ъгъл. Процесът на скръбта включва няколко етапа, така че си осигурете достатъчно време, за да преживеете и отработите правилно всеки от тях, за да преодолеете отхвърлянето си.

Обградете се с хора, които се грижат за вас

Не се страхувайте да говорите с хора, на които имате доверие, за това как се чувствате. Разговорите с приятелите и семейството ви помагат да осъзнаете, че не сте сами и че независимо от това какво мисли човекът, който ви е отхвърлил, други хора ви харесват и искат да сте наблизо. Прекарайте живота си с подобни хора, на които им пука за вас.

Престанете да се вманиачавате по отхвърлянето

След като бъдат отхвърлени, много хора са склонни да се връщат към отхвърлянето отново и отново, надявайки се да разберат защо се е случило. Престанете с това и вземете живота си в ръце. Повторното възпроизвеждане на отхвърлянето отново и отново, в търсене на грешки, които може да сте направили, или на неща, които може да сте казали погрешно, няма да ви помогне да го преодолеете. То ще ви задържи в момента, докато сте обсебени от него, така че направете си услуга и оставете момента там, където му е мястото – твърдо в миналото.

Tagged ,
на горе