7 естествени средства за лечение на главоболие
Здраве и красота

7 естествени средства за лечение на главоболие

Главоболие е често срещано състояние, с което много хора се сблъскват ежедневно. То може да варира от лек дискомфорт до непоносима болка, но определено може да повлияе на ежедневието. Болките в главата може да се дължат на стрес, недостатъчно движение, нездравословно хранене.

Когато обаче болките в главата са чести или продължителни, трябва да отидете на лекар и да откриете какво не е наред. Има болести, при които не можем да се справим без лекарска намеса – мигрена, възпаление на мозъчната кора, мозъчни тумори или инсулти. Разбира се, най-често се касае за безобидна болка вследствие на напрежение в мускулите или на промяна на времето.

7 естествени средства за лечение на главоболие

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

infomax-logo-50-15-HW Чаша горчиво кафе помага за отслабване

Покачването на температурата навън с 5 градуса повишава риска от болка в главата със 7,5%. Други причини могат да са алкохол, инфекции като простуда или синузит, обезводняване или високо кръвно налягане.

Въпреки че съществуват много лекарства предназначени за облекчаване на главоболие, съществуват и редица естествени лечения, които могат да са ефективни. Ето 12 съвета, които може да Ви помогнат да се справите с главоболието без лекарства:

7 естествени средства за лечение на главоболие

Топъл компрес

В други случаи, като например при тензионно главоболие, при което мускулите са твърде стегнати, топъл компрес може да помогне за отпускане на тези мускули и да донесе облекчение.

Топъл компрес може да бъде толкова прост, колкото нагрята кърпа. Хората могат да получат същия ефект от хладък душ или вана.

Премахнете всякакъв натиск върху главата

главоболие
7 естествени средства за лечение на главоболие

В някои случаи има физическа причина за главоболие. Проверете за нещо, което оказва прекалено голям натиск върху главата. Това може да е твърде стегната конска опашка или кок или шапка или лента за глава, които са били носени твърде дълго.

Намалете светлините

главоболие
7 естествени средства за лечение на главоболие снимка: pinterest

Някои хора, които получават главоболие, стават чувствителни към светлина. Ярката светлина в офиса или дори ярката светлина от смартфон може да влоши симптомите.

Може да помогне почивка в тъмна или слабо осветена стая, докато се възстановявате.

Проверете за хранителна непоносимост

Понякога хранителната непоносимост може да бъде основната причина за симптоми като главоболие.

Ако изглежда, че то се появява след хранене, може да е полезно за хората да водят дневник за храната на всичко, което ядат всеки ден.

Масажиране на точки на натиск

главоболие
7 естествени средства за лечение на главоболие снимка: pinterest

Масажирането на определени точки на натиск може да помогне за облекчаване на напрежението в главата и намаляване на главоболието. Много хора правят това инстинктивно, като например потриване на тила или стискане на горната част на носа, когато се чувстват стресирани.

Може да има известна истина в тези инстинкти. Много хора смятат, че масажирането на слепоочията, челюстта или шията може да помогне за облекчаване на напрежението и намаляване на тензионното главоболие, което идва от прекомерен стрес.

Някои други области, които можете да опитате да масажирате, включват областта между веждите и двете петна в основата на веждите от двете страни на моста на носа. Тези петна могат да задържат напрежението в очите или главата и масажирането им може да помогне за облекчаване на това напрежение.

Масажирането на врата близо до основата на черепа също може да помогне за освобождаване на напрежението.

Повече течности срещу главоболие.

главоболие
7 естествени средства за лечение на главоболие

Недобрата хидратация може да провокира главоболие. Мозъкът реагира много остро на загубата на течности. Кръвта става гъста, отслабва снабдяването на клетките с кислород. Всъщност проучванията показват, че хроничната дехидратация е често срещана причина за напрежение на него и мигрена. Нещо повече, дехидратацията може да наруши концентрацията и да предизвика раздразнителност, което влошава симптомите.

Тялото ни се нуждае от 1,5 до 2 литра вода дневно. Питейната вода е доказала, че облекчава симптомите на при повечето дехидратирани индивиди в рамките на 30 минути до 3 часа.

Кофеин 

главоболие
7 естествени средства за лечение на главоболие

Изпийте чай, кафе или друга напитка, съдържаща малко кофеин. Ако го направите достатъчно рано, това може да облекчи главоболие. Просто не пийте прекалено много, тъй като след отминаване на действието на кофеина може да настъпи отново.

Това може да е ценно за жени, които изпитват мигрена по време на менструалния си цикъл, тъй като витамин Е може да помогне за поддържане на баланса на техните хормони, за да се предотвратят симптомите.

Прегледът обаче изискваше по-големи проучвания, преди да се направят каквито и да било твърдения за витамина.

Tagged , , ,
на горе