Срамежливо дете! Как да се справим?
Психология

Срамежливо дете! Как да се справим?

Имате ли срамежливо дете? Ако детето ви е срамежливо, то може да се чувства неловко или нервно в социални ситуации, защото се притеснява какво ще си помислят другите за него.
Срамежливостта не е синоним на интровертност или социална тревожност и обикновено е нормална. С течение на времето много деца стават по-малко срамежливи.
Подкрепете срамежливото си дете, като признавате чувствата му, но и като го насърчавате да излезе от зоната си на комфорт.
Ако срамежливостта на детето ви е особено притеснителна и му пречи да участва в подходящи за възрастта му дейности, потърсете помощ от педиатър или детски психолог.

Искате да излезете с него? Поканете го

Срамежливо дете! Как да се справим?

Разберете какво е (и какво не е) срамежливостта.

срамежливо дете
Срамежливо дете! Как да се справим? снимка: pinterest

Понякога хората използват думите „срамежлив“, „социално тревожен“ и „интровертен“ като взаимозаменяеми, но всички те означават различни неща. Ако имате срамежливо дете, то може да се чувства неловко или нервно в социални ситуации, защото се страхува от негативна оценка – притеснява се, че ще бъде отхвърлено или унижено. От друга страна, социалната тревожност е срамежливост на стероиди.

Това е диагностицируемо разстройство, характеризиращо се със страх от това да бъдеш наблюдаван и съден от другите, който е толкова силен и постоянен, че нарушава ежедневния живот. Срамежливите деца могат да имат проблеми с прехода към новото училище и да им отнеме няколко седмици или дори месеци, за да се почувстват добре; социално тревожните деца може никога да не стигнат до този момент и може изобщо да откажат да ходят на училище.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

Имайте предвид, че срамежливостта не е слабост.

срамежливо дете
Срамежливо дете! Как да се справим? снимка: pinterest

Нашето общество има културни предразсъдъци към екстровертност: Ние възхваляваме общителността и често се мразим на онези, които предпочитат да се държат настрана.

И все пак родителите често смятат срамежливостта на децата си за недостатък на характера, а не бива да го правят. Срамежливостта не е нещо лошо – тя е естествена реакция на несигурност или новост и в по-голямата си част е наистина добра.

Когато пристигате на вечеря, вероятно сканирате стаята, за да усетите енергията и кой е там. Точно това правят срамежливите деца, когато пристигат на парти за рожден ден или на нов клас по гимнастика. Те се придържат близо до вас, докато се ориентират за стаята и какво се очаква от тях. Тъй като са склонни да възприемат обстановката, преди да реагират на нея, срамежливите деца често са наблюдателни и могат да бъдат силно съпричастни и състрадателни. Някои изследвания показват, че учителите възприемат едно срамежливо дете в началното училище като по-самостоятелно и по-сговорчиво.

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

Не разглезвайте срамежливото си дете…

срамежливо дете
Срамежливо дете! Как да се справим? снимка: pinterest

Въпреки че срамежливостта е нещо нормално и не трябва да се притеснявате за нея, има някои подкрепени от изследвания стратегии, с които да помогнете на вашето срамежливо дете да преодолее страховете си. Едно от нещата, които родителите не трябва да правят, е да угаждат на срамежливите си деца и да ги предпазват от предизвикателни ситуации. Ако 3-годишното ви дете откаже да се присъедини към другите деца в първия си клас по балет, не реагирайте с:

„О, миличка, много съжалявам, никога повече няма да дойдем тук“, а след това го изхвърлете от класа. По този начин изпращате послание, че детето ви е имало право да се страхува – че балетните класове са обективно травмиращи – и също така лишавате детето си от възможността да развие уменията, от които се нуждае, за да преодолее страховете си. Макар че проучванията в тази област обикновено са малки, многобройни статии установяват, че срамежливите деца се справят по-зле, когато имат свръхпротективни родители.

Бъдете готови да помагате по време на игра.

срамежливо дете
Срамежливо дете! Как да се справим? снимка: pinterest

Също така осигурете на детето си подкрепата, от която се нуждае в момента, защото социалните ситуации наистина могат да бъдат непосилни за малките деца. Може би ще кажете: „Когато срещаме нови хора, ще поздравиш, но можеш да ми стиснеш ръката“.Искате да изпратите посланието: „Аз ще бъда тази сигурна база за теб – ще бъда там и ще ти помогна, защото разбирам, че се чувстваш нервен“. Също така не е проблем от време на време да вземете детето си и да избягате от ситуацията, която знаете, че е твърде трудна за него. Бъдете готови да помагате по време на игра и ще помогнете на вашето срамежливо дете.

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

Най-важното от всичко е да не се притеснявате твърде много за това.

Не се притеснявайте, ако детето ви не е социална пеперуда. Децата не се нуждаят от 8000 приятели, за да се чувстват щастливи и сигурни; понякога едно или две добри приятелства са достатъчни. Има много начини да бъдеш социален и не е задължително всеки да бъде екстроверт, който се втурва в стаята. Не се притеснявайте, че имате срамежливо дете.

 

Виж и поръчай онлайн тук- оригинален подарък за щастливо дете от HappyMarket.bg 

Tagged , ,
на горе